Ha indítanánk egy szavazást a legismertebb játékokról, minden bizonnyal a LEGO az élmezőnyben végezne. Ki ne ismerné? A LEGO-nak bérelt helye van a gyerekszobákban, már lassan száz éve. Hogy világnap kötődik a márkához, az nem is csoda. A LEGO története pedig olyan lehengerlően kedves, mint maga a játék. Kalandos, családi, előremutató.

Minden bizonnyal a Föld legeldugottabb szegletében is ismerik azt a márkanevet, hogy LEGO. A kis színes kockák, amelyekből bármi megépíthető, a legófigurák pedig bármit megtestesítenek, lehetnek nindzsák, hercegnők, vagy bármilyen híres mesehős, készülhet belőlük működő robot. A LEGO-val nem lehet mellélőni, ha ajándékot keresünk egy gyereknek, mondjuk úgy akár 14 éves korig.

És ha már itt tartunk, felnőttnek ugyanúgy lehet élmény a legózás. A LEGO már egy jó ideje gondol azokra is, akik valami szépet szeretnének alkotni, mondjuk egy híres festményt, egy virágcsokrot, egy emblematikus tárgyat, és azt kitenni az otthonukban. Olyan készletek is kaphatók már, amelyből meg lehet építeni a Taj Mahal-t, vagy egy frissen vágott tavaszi csokrot.

Hogyan jött létre a LEGO? Hol indult a kockák története? A LEGO Világnapján – amely éppen ma, január 28-án van – még inkább van okunk arra, hogy felelevenítsük a LEGO történetét.

És elkezdődik a LEGO története

A dániai Billundban járunk 1932-ben, ahol Ole Kirk Kristiansen ácsnak saját vállalkozása van. De ez becsődöl, és a feleségét is elveszíti. Négy fiúval marad egyedül. Tenni szeretne, továbblépni, ezért a sok megmaradt faanyagból fajátékokat kezd készíteni. Az értékesítés kezdetben nem megy gördülékenyen, a kereskedés nem ment jól Ole-nak, épphogy meg tudtak élni.

Már 1934-ben járunk, amikor Ole egy olyan rövid, könnyen megjegyezhető nevet keres a játékainak, ami azt sugallja, hogy jó játszani. Ez dánul Leg godt, s mi sem lehetne kézenfekvőbb, hogy ebből a szókapcsolatból kivehető a LEGO szó, vagyis márkanév. Teljesen véletlen, s ezt még Ole sem tudta, de ez latinul azt jelenti, hogy összerakom. Minden egybevág, és minden azt vetíti előre, hogy a LEGO egy sikeres vállalkozás lesz.

LEGO, a fa játék. Így kezdődött.

1936-ban a a cég fejlődik, ebben az évben 3 ezer korona forgalmuk lesz, sok megrendelést kapnak. Fűrészgépet vásároltak ebből a pénzből, hogy annak használatával javuljon a játékok minősége. Ole-nak ekkor már ideje besegít a vállalkozásba egyik fia, Godtfred is. Ő javasolja apjának, hogy egy réteggel kevesebb lakkot tegyenek fel a fajátékokra, ezzel pénzt spórolhatnak. Ole azonban hitt a jó minőségben, és a harmadik lakkréteg maradt.

A harmincas évek végén a LEGO már profitot termelt. A második világháborúban is igyekeztek talpon maradni. 1942 telén tűz ütött ki a műhelyben. Teljesen leégett a játékgyár, benne minden tervrajz és modell is.

Továbblépés: összefüggő játékrendszer és kreativitás

Nem adták fel, új üzemet építettek. A kis cég visszaküzdötte magát a piacra. 1946-ban Ole új kihívásokat keresett. Koppenhágában megnézett egy műanyag présgépet, és rengeteg lehetőséget látott benne, ezért megvásárolta. Először apró műanyag mackókat és csörgőket kezdett gyártani, de lehetőséget látott a kis műanyag kockákban, amelyekből lehet valamit építeni. Így kezdett a LEGO műanyag játékokat is gyártani a fajátékok mellett.

A LEGO újításait is szívesen fogadták a vásárlók. 1954-ben Godtfred egy üzleti útról tartott hazafelé hajón Dániába Londonból. Itt a hajón találkozott egy bevásárlóközpont vezetőjével, és a játékiparról beszélgettek. Ez egy sorsdöntő beszélgetés lett. Az áruházvezető akkor azt mondta Godtfred-nek, hogy a játék nem számít jó árunak, mert nincs rendszer a gyártásban.


Godtfred így gondolkodott: a gyerekek eddig mindig kész megoldásokat alkalmaztak, de másra van szükségük. Olyan játékra, ami erősíti a képzeletet és a kreativitást. Egymással összefüggő játékok rendszerére.

LEGO története: építőrendszer születik

Még abban az évben elkezdték gyártani annak a LEGO játékrendszernek első darabjait, amelyet ma már azonosítani tudunk azzal a LEGO-val, amelyet mi is ismerünk. A gyerekek házat építhettek a kockákból, és a biztonságos közlekedéssel is megismerkedhettek a városépítő alaptábla egy valódi város mintáját követte.


Az új játékfajta nagy áttörést jelentett. Godtfred elkezdte árulni Dánián kívül is. Bár a LEGO-t eredetileg házépítésre szánták, rengeteg lehetőség rejlett benne. Bármit meg lehetett belőle építeni, még egy űrhajót is. De volt egy kis gond. Az elkészült alkotást nem lehetett felemelni, mert állandóan szétesett.

Vigyázz, kész…. Legoland

Ez volt a cég történetében a következő kérdés: hogyan lehet egyben tartani a kockákat? Godtfred észrevette, hogy jobban összetapadnak a kockák, ha a kockák belsejében kis csövecskék vannak. Ez már nem kockajáték volt, hanem igazi építési rendszer, végtelen számú lehetőséggel. Új utak nyíltak meg a LEGO előtt, bármit meg lehetett építeni belőle újra és újra.

LEGO: Világhódító építőjáték

Ole nem érhette meg a műanyag kocka sikerét. Godtfred egyedül vitte tovább a gyárat. Át kellett élnie még egy tüzet, ami szinte teljesen elpusztította a fajátékok részleget. De újra átvészelték a nehéz időket. 1961-ben szűnt meg végleg a fajátékok gyártása. Sok új modell készült, a LEGO megerősödött a játékiparban.


Godtfred még azt is megvalósította, hogy Billundban egy repülőteret épített, hogy könnyebben tudják értékesíteni a játékokat szerte a világon.

De ő egy igazi vidámparkot akart. Egy egész országot, csak LEGO-ból építve. Ez lett a Legoland 1968-ban, amelynek már az első évben 600 ezer látogatója volt. A család jelen volt mindig, hogy üdvözölje a vendégeket, és ezt a hagyományt most is őrzik.

LEGO: a siker titka

Ma nem lenne LEGO, ha Ole nagyapa nem törekszik a minőségre, tökéletességre. Ha Godtfred nem hisz szilárdan a LEGO-ban rejlő lehetőségekben. Ha az unoka, Kjeld nem fejleszti tovább a Lego ötletét. A LEGO most is, ahogyan az alakulásakor arra biztatja a gyerekeket, hogy fedezzék fel, tapasztalják meg, alkossák meg saját világukat. Egy világot határok nélkül. Csak a legjobb lehet elég jó, mert a gyerekek a legjobbat érdemlik.

A LEGO története egy tündérmese. Annak tűnik. Minden úgy történt, ahogyan kellett, hogy aztán egy olyan márka kerekedjen belőle, amelyet a világon mindenki ismer. De a LEGO történetét hallva azért láthatjuk azt is, hogy ehhez kellett sok minden. Nem csak a szerencse, sőt, az talán a legkevésbé. Az ember kellett hozzá. Az emberek, egy család tagjai, akik egymásra elképzelésére építve hoztak létre valami igazán eredetit és értékeset.

Voltak jó elképzeléseik, amelyet aztán meg is valósítottak. Tettek érte, és létrehoztak egy olyan játékot, amely korlátlan lehetőségeket biztosít a szórakozásra, a kreativitásra. Hova tovább? Lehet még fejlődni? Úgy érzem, a LEGO alapítóinak leszármazottai mindig is hozzátesznek valamit a termékhez. Mindig lesz hova fejlődni.

Forrás: ITT
Fotó: Canva
A belső fotók a prágai LEGO Múzeumban készültek 2021. őszén

Karóczkai-Müllner Helga