Az adventi időszakban az egyik legízletesebb program a sütögetés. Megannyi süteményrecept közül választhatunk. A hókifli készülhet mandulából, de akár diósan is. A gyerekek is gyúrhatják a kifliket, nem baj, ha nekik inkább a nudli forma jön össze. Nem a kinézete, hanem íz íze számít a diós-vaníliás kiflinek, és az, hogy együtt készítjük.

A diós-vaníliás hókifli azért jó, hogy viszonylag gyorsan elkészíthető, igaz, annál is gyorsabban elfogy. Ha mégsem, akkor fémdobozba tehetjük, hogy rájárhassunk az adventi időszakban. Hetekig elcsücsül a szalvétával bélelt dobozban. Nem tud megromlani. Ez a veszély nem fenyegeti. Már ha nem égetjük oda. Gyorsan sül, nem szabad megvárni, hogy színe legyen. Éppen, hogy illatozni kezd a sütőben és ki is emelhetjük. Viszont a sütőlapról addig ne vegyük le, míg teljesen ki nem hűl. A gluténmentes sütemények eredendően morzsásabbak, mint a búzásak, de a diós-vaníliás kifli esetében különösen igaz, hogy hűlés közben szikkad meg. Persze minden morzsája önmagában is finom. Reggelire kávéhoz, gyümölcsteához pont olyan finom, mint uzsonnára hideg tejjel vagy habos meleg kakaóval.

A kis kiflik ajándéknak nagyon kedves ötlet.

Gluténmentes diós-vaníliás hókifli

220 g süteménynek való gluténmentes liszt
(mi Schär Mix C – Mix Pâtisserie lisztet használtunk)
80 g porcukor
50 g rizsdara
200 g őrölt dió
3 tojássárgája
200 g hideg vaj
1 csipet só
1 kk vaníliaőrlemény

A hempergetéshez: 50 g porcukor és 1 kk vaníliaőrlemény

Gyorsan gyúrjuk össze a hűtő-hideg hozzávalókat, a cél, hogy puha, omlós tésztát kapjunk.

A tésztát tekerjük folpackba és hűtőszekrényben pihentessük 30 percig.

Hideg kézzel formázzunk kifliket a tésztából, amiket sütőpapírral bélelt tepsire csücsültetve sorakoztassunk fel nem túl közel egymáshoz.

160°C-os sütőben 10-12 percig sütjük.

A tepsiben hagyjuk kihűlni a kifliket, hogy ne törjenek annyira könnyen össze, mikor a cukorba hempergetjük.

Egy mélytányérban keverjük össze a porcukrot a vaníliaőrleménnyel, a kihűlt kifliket hempergessük meg egyenként óvatosan.
Vigyázat könnyen törik!

A diós-vaníliás hókifli ideg tejjel a legfinomabb.

Alaprecept forrása: ITT

Polgár Ágnes