A gyerekek kortól függetlenül szeretnek édességet, süteményt enni. Ha gyereknapra sütünk valami kedvükre valót, akkor talán még egy tinédzsernél se nyúlunk nagyon mellé. A kicsiknél az ínycsiklandó lila áfonyával is nagy valószínűséggel célba érünk. Éljenek a gyerekek!

Amikor áfonyás süteményt, ételt készülök sütni, akkor előbb a svéd receptek között kezdek keresgélni, mert a svédek jól értenek az áfonyához. Igaz, hogy a nálunk kapható kívül lila, belül inkább fehér, mintsem lila-fekete színű áfonya kevésbé fog, mint az északi fajta, és más az íze is, az illúzió, hogy az áfonya, mindenhogy finom, nem marad el.

Márpedig az áfonya finom. Legjobban a bokorról leszedve. Önmagában, vanília sodó tetején, vagy vanília fagylaltra szórva, lekvárnak főzve, tejszínes torta tetején, vagy könnyű pitének sütve.

A most hozott tepsis áfonya sütemény is svéd recept. És a szerzője azt kéri, ha megsütnénk és posztolnánk az Instagram oldalunkon, akkor használjuk a #bakamedfrida hastaget.

Frida Skattberg 28 éves, és Örebroban lakik, receptkészítőnek és süteménykönyv szerzőnek tartja magát. Az áfonya tepsis süteménye közepes hőfokon, lassan sül. Az áfonya mellett van benne reszelt citromhéj, ami nagyon kellemes savanykás ízt ad a tortának. A vanília, az áfonya és a citrom igazán szép kombináció – jegyzi a receptjéhez. Hozzáteszi, ha nem akarunk citromot a süteményünkbe, akkor ki hagyhatjuk, a sütemény nélküle is nagyon finom lesz. A gluténmentes kiegészítést és a gyereknapi címkét én adtam hozzá. Nálunk lett gyereknapi sütemény.

A recept pedig egy tippel kezdődik:

* A tészta könnyen összekeverhető ugyanabban a serpenyőben, amelyben a vajat olvasztják, ezért válasszon egy nagy serpenyőt.

A kamasz fiam még melegen falta a gluténmentes változatot

Áfonyás tepsis sütemény 40 kocka

Hozzávalók:
200 g vaj
1 dl tej
4 tojás
4 dl porcukor
6 dl búzaliszt
2 tk vaníliás cukor
1 tk sütőpor
1 citrom reszelt héja
1 tk kifacsart citrom
1 csipet só
500 g áfonya friss vagy mirelit

GLUTÉNMENTES VÁLTOZAT ESETÉN:

Használjunk gluténmentes süteménylisztet, mint pl. a Schär C lisztkeverék, és duplázzuk a tej és tojás adagját, hogy lazább, önthetőbb tésztát kapjunk. A képen látható fél adag így készült: 100 gramm vaj, 3 dl Schär C-liszt, 3 tojás, 1 dl porcukor, 1 tk vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 tk citromlé, 1 csipet só, 250 gramm áfonya.)

Elkészítés:
Kapcsoljuk be a sütőt 175°C-ra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral és tegyük félre.
Olvasszuk fel a vajat egy nagy serpenyőben, vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni pár percig. Ezután keverjük hozzá a tejet és a tojást.
Adjuk hozzá a porcukrot, a lisztet, a vaníliás cukrot, a sütőport, a citrom héját és levét és a sót. Keverjük a tésztát csomómentesre, és öntsük a formába.
A tésztába szórjuk az áfonyát, és toljuk a süteményt a sütő közepére. Süssük az áfonyás tepsis süteményt mintegy 30 perc alatt készre.
Vegyük ki és hagyjuk kihűlni a tortát, mielőtt darabokra vágnánk.

Ha nem ennénk meg egyszerre, akkor a torta fagyasztható! De gyereknapon elképzelhetetlen, hogy ne fogyna el.

Ha szeretne további svéd recepttel találkozni, akkor irány a Lagom Neked Magazin gasztronómiai rovata!

Fotó és forrás: ITT