Az ASMR videók meglehetősen különös hatást gyakorolhatnak az ember idegrendszerére. Már ha, nem idegesítenek azok a furcsának mondható, egyébként teljesen hétköznapi hangok sora, mint a borotválkozás, a papír zörgése, a fogmosás, a répa szeletelése, a rágógumi felfújása vagy éppen a suttogás. Ha bírjuk, akkor relaxált állapotot idézhetnek elő bennünk, csökkenthetik a megbújó szorongásunkat, oldhatják a feszültséget, a stresszt. Kipróbáltam ezt az új módszert, ami az elmúlt években terjedt el.

Mindenféle újdonság elfogadásához kétségtelenül szükség van egyfajta nyitottságra, kíváncsiságra. Különösen igaz ez az ASMR-re, erre az egyre népszerűbb audiovizuális irányzatra, amely világszerte több millió néző és hallgató közérzetét javítja. Az enyémet eleinte csak borzolta, de nem adtam fel!

Valóban jóleső borzongás?

Mit jelent? Az Autonomous Sensory Meridian Response – magyarul nagyjából annyit tesz: Önkéntelen idegen-érzéki válasz.

Bár az ASMR-kutatás még bőven folyamatban van, az ASMR-közösség tagjai újabb és újabb módokat találnak ki az ilyen audio- és vizuális jelenségnek létrehozására. A közelmúltban magyar közösség is alakult, weboldalukon cikkeket, írásokat és természetesen saját ASMR felvételeit is elérhetjük.

Főoldalukon olvashatjuk az ASMR-ről: Van, aki érzi és olyan is létezik, aki soha nem tapasztalja meg az ASMR jelenséget. Azok közül, akik érzik lehet, hogy még nem is tudják, hogy ők bizony ASMR fogékonyak – és nincsenek is ezzel egyedül!

Hozzá kell ehhez fűznöm, azok, akik például túlhallók, nem csak hogy idegenkedhetnek, és félhetnek tőle, egyenesen rosszul is érezhetik magukat az ASMR audiovizuális hangoktól-látványoktól. Az ASMR-ben szenvedők nagyobb valószínűséggel tapasztalhatnak úgynevezett misofóniát, a hangok utálatát, ami egyáltalán nem kellemes, sőt fárasztó, fájdalmas érzés.

Így indult az ASMR

Egy teljesen hétköznapi, amerikai egyetemista, Jennifer Allen volt az első, aki tudományos érdeklődést mutatott az iránt a furcsa bizsergő érzés iránt, amelyet sokan kapnak, amikor suttogást, kopogtatást vagy karmolást hallanak – még nevet is adott a jelenségnek, amikor Facebook csoportot nyitott a témában, mégpedig az azt leíró tünetek meghatározásából:

Autonóm – azaz spontán, önszabályozó, kontrollal vagy anélkül
Sensory – Érzékekhez vagy érzelmekhez kapcsolódó (Idegi)
Meridian – Csúcsot, csúcspontot vagy legmagasabb fejlettségi pontot jelent
Response – Egy külső vagy belső hatás által kiváltott tapasztalásra válaszul


Mit érezhetünk?

Az ASMR definíciók szerint, ez egy olyan érzés, tapasztalás, ami a bőrön vált ki elsősorban egy bizsergető, jó érzést. Ez a jóleső, ellazító bizsergés a fejbőrtől indul ki, és lefelé halad a nyak mentén, ahonnan aztán szétválik a felső gerinc hátsó része, valamint a vállak felé. Amolyan jóleső borongás, mint a lúdbőr, vagy hidegrázáshoz hasonlító érzés a szó jó értelmében, csak ez tovább tart. 

Állítólag ezt a jóleső borzongást az ASMR követők az alacsony szintű euforikus érzés miatt kedvelik, ami a pozitív érzelmek és a bőrön jelentkező bizsergő érzés kellemes kombinációját jelenti. Leggyakrabban hallás útján érkező inger, illetve vizuális ingerek is kiválthatják, felerősíthetik.

Vannak, akiket ez teljesen ellazít, megnyugtat, kizökkent a hétköznapok nyűgjéből, sőt olyanok is vannak, akiket az ASMR vezet el a nyugodt alvás fázisáig. A kutatók szerint ebben az is szerepet játszik, hogy bizonyos hangok kellemes emlékeket is ébreszthetnek bennünk. A beszámolók között olyan is szerepel, akiknek a depresszió leküzdésében segítettek a videók.

Hangoktól az evésen át a szerepjátékokig

A finom suttogást sokan említik. Azt a fajtát, amikor valaki egyféle jellegzetes hangszinten, halkan és megnyugtatóan beszél. Bevallom, ezt én is kedvelem, de nekem ez csak váratlanul jön be, úgy viszont nem, hogy a YouTube-on erre rákészülve megnézzek egy ilyen videót. Ellenkezőleg tök ideges leszek tőle.

Velem szemben, vannak akiknek bejön a klaviatúra kopogása, a papír zörgése, a pohár kocogtatása vagy a sminkecset simításának a hangja is. Állítólag a kellemes binaurális hangok az ASMR-ernyője alá tartoznak. De léteznek olyanok is, akik előnyben részesítik az éles hangokat: a karcolást, súrlódást, a zizegést, az ajtó becsapódását. 

Míg másokból a papírgyűrés, a buborékfújás, a bőr vakarása, a görögdinnye felvágása vagy egy könyv lapozása váltja ki a várt, jóleső borzongást. Hihetetlen, de van, akinek a monoton horkolás is bejön.

Az ASMR-en beül is megosztó jelenség a táplálkozási videók. Vannak, akiket a hétköznapokon is kifejezetten idegesítenek és zavarnak, ha hallanak másokat enni, falatozni, szürcsölni, csámcsogni, harapni, rágni, míg másokat nem csak hogy megnyugtatnak ezek a hangok, még kis is váltja belőlük az ASMR jóleső borzongás érzését.

Az amerikai ASMR Phan kimondottan látványos videókat készít lélegzetelállítóan gyönyörű zöldségekkel és gyümölcsökkel, amiket lassan és komótosan fogyaszt el. A felerősített étkezési hangokat mutató és hallató videócsatornát 2,5 millióan követik. Találhatunk benne ázsiai ételes és amerikai hamburgeres, sült krumplis videókat is. 

S ha már az ételeknél tartunk, nem hagyhatjuk ki figyelmen kívül azokat az amúgy gasztronómia videókat sem, amik ugyan nem ASMR, hanem főző videóknak készültek, de nem hallunk instrukciókat bennük az étel elkészítéséhez, viszont azt igen, ahogyan készül az étel: a pucolás, szeletelés, tojásfelverés, olajsercegés, hagymapirulás, edények és eszközök zörgését. A hatás pedig ugyanaz lehet, anélkül, hogy direkt ASMR videót néznénk. 

A hangok mellett a személyes figyelem és lassú mozgások is kiválthatnak az emberek egy csoportjánál pozitív érzelmi változást és/vagy fejtetői bizsergést. A szerepjáték ASMR videók különlegessége, hogy a szereplő személy úgy tesz, mintha gondoskodna a nézőről, mintha valóban egymással szemben ülnének és csak neki szólna mindaz amit tesz és mond.


Csak hunyjuk le a szemünket időnként

A fanok szerint, ha elengedjük magunkat, hátra dőlünk és olykor-olykor lehunyjuk a szemünket a videó hallgatása során, úgy érezhetjük, hogy egy szobában, szinte testközelben vagyunk az előadóval, aki éppen tányért mosogat, sminkel, gyufát gyújt, szivacsot markolászik, száraz virágokat tördel vagy éppen ecsettel festékeket kever a mikrofon közvetlen közelében.

A tizenhárom éves fiam is nézett-hallgatott már ASMR videókat. Étkező, videojátékozó, könyvfelolvasó, szerepjátékos témában. A műfajt, bár meglepőnek vélte, inkább nyugtalanítónak ítélte meg. Volt olyan is, amin nagyokat nevetett, vagy elképedt rajta, hogy vannak olyanok, akik az ASMR-től valóban jól érzik magukat.

Rám jólesőbb hatással a gyümölcs roppantó, szeletelő és a borotválkozó videók voltak. Talán azért, mert szép gyerekkori emlékeket idéztek fel, amikor fáról ettük a gyümölcsöt, vagy a nagybátyám borotvahabot kent az orromra. Munka, írás közben háttérzajnak nem rossz. De relaxálni nem tudtam tőlük. Akaratlanul is arra gondoltam, hogy kinek van ideje arra, hogy ilyeneket nézzen?

Pedig sokaknak az ASMR képernyőn keresztül is kiváltja ugyanazt a folyamatot (relaxáló érzést), amelyet szociális interakciók során tapasztalhatunk meg: simogatást, hajfésülést, masszírozást. Míg másnak az szerez megnyugtatás, ha a képernyő felé hajolva valaki arról suttog neki, hogyan vásárol be, milyen nyaralást képzel el, ha kisúrolja a kádat vagy hogyan fest meg egy tájképet. Mert vannak emberek, akiknek a puszta hangszintjük képes arra, hogy alfába terelje a másikat, mint például Bob Ross festőművész hangja tette. Az ő videóit mi is szívesen nézzük itthon, az más kérdés, hogy ASMR érzést nem váltanak ki belőlük.

A műfajt természetesen rengetegen parodizálják is. Egyik kedvencünk Anzselika Habpatrontól van, akiről még a csatornaindításakor ITT írtunk.

Fotó: Marcio Binow Da Silva/Getty Images