Egyre több borbély szalonnal találkozhatunk az ország számos pontján. Egészen pontosan csak a férfiaknak van bejárásuk oda, ahol ápolttá és egyben magabiztossá válnak. A borbély szalonok adta életérzés valódi urakká tehetik a férfiakat, akiknek ehhez kissé mélyebben kell a zsebükbe avagy a tárcájukba nyúlniuk. Kókány Balázs a Barbershop szalonok tulajdonosa a borbélyvilág titkaiba avatott be bennünket.

Ahogyan egy nőnek, úgy egy férfinak is lehetnek titkai arról, hogyan és mitől lesz ápolt és előnyős a külsője egy átlag, szürke hétköznapon. Ám míg a nőknél a privátum oka inkább a szemérmesség vagy a szégyenlősség, addig a férfiaknál inkább az azonosság, a közös férfiszellem hiánya kívánja meg, hogy kizárja a másik nemet az átalakulás menete közben. Semmiképpen sem véletlen, hogy újabban külön válnak egymástól a női fodrász és a markáns férfi borbély szalonok. Ahogyan az a múlt század elején, és még annak előtte volt.

A Barbershop, a székesfehérvári és a budaörsi szalon után, most a fővárosban, a Corvin negyedben nyitotta meg a legújabb üzletét. A tulajdonossal Kókány Balázzsal a budaörsi Konténer Barbershopban találkoztunk.

Borbélyok konténerben

Nem mindennapos látvány tárul a budaörsi hipermarket utcafrontján vásárolni igyekvő elé, a népszerű amerikai kávézó szomszédságában, a konténerben kialakított borbély üzlettel. A szentélybe pörén betekintést nyújtó, hatalmas üvegfelület csak a szemnek enged, a fül nem hall semmit, így ami ott bent történik, az csak részben jut el a járókelőkig. Ami éppen elég ahhoz, hogy kíváncsiságot keltsen. Férfiakban, nőkben, gyerekekben egyaránt.

A mintegy tizenötméteres helyiségben három vendég tud kényelmesen elhelyezkedni, és legfeljebb két vendég tud bent várakozni, míg a teraszon még egy-egy. De megéri a dekkolás, akár kedvezménnyel egy kávé mellett a már említett Starbucksban, mert aki egyszer betér a Barbershopba, az többé nem akar máshol vágatni, nyiratkozni. Egyébként nagyon nincs várakozás, itt a legtöbb vendég időre érkezik, és időben lép ki az ajtón, megújult külsővel és belsővel.

Elárulom a női olvasóknak, bent tombol a tesztoszteron, de kizárólag jó értelembe véve. A berendezés egyszerre elegáns és letisztult, mondjuk úgy markánsan férfias. Érezhető, hogy a belső tér kialakítását egy luxus lószállító-kamion tervezője rendezte be. Minden négyzetcentiméter praktikusan kihasznált, mindennek meg van a maga helye, a színek és anyagok nyersességet, erőt és határozottságot sugallanak. Akárcsak a borbélyok viselete, a nyersbőrből készült köpenyek, a különféle, kizárólag férfiaknak gyártott, gondosan megválogatott kozmetikumai, és azok a különleges eszközök, amelyekkel sehol máshol nem találkozhatunk csakis egy borbély szalonban.

– Keskeny, mindössze 2,5 x 6 méter a konténer. Három beállást terveztem, ez volt a fix kiinduló pont. Modelleztem a székeket, hogy mekkora ívben forognak, de azt, hogyan férünk el valójában, milyen érzés lesz a konténerben dolgozni, nem tudtam – árulja el Kókány Balázs.

Az, hogy a hely keskeny, valójában csak a borbélyoknak érzékelhető. Olykor összeütköznek, de ezt nagyon jól kezelik, forrása humornak vagy éppen vagányságnak. Egyébként, a rengeteg üvegfelületnek köszönhetően tágasnak tűnik a tér.

Markáns üzleti szempontból

A kérdésre miért éppen konténer, egyértelmű és markáns üzleti érzékkel válaszol: – Nem láttam a borbélyság iparát itt Budaörsön, és a közelben sem, Érd, Budakeszi, Törökbálint vonalon. Szűz területen betörni mindig jó vállalkozás. Opcionális, hogy mobilis legyen, ne legyen az, hogy az ember beleöl egy csomó pénzt egy üzletbe, egy bérleménybe, mert ha az nem működik, bukja a vállalkozó az egészet. Ha nem jönne be Budaörs, amit kétlek, akkor foghatom az egészet és elköltöztethetem máshová.

A székesfehérvári Kókány Balázs 2009-ben végzett borbélyként. Előtte könnyűipari mérnökként kezdte el a főiskolát, ám első éves hallgatóként, a nyári szünet végén nem tért haza Florida partjairól. Jól érezte ott magát, ahová a testvérét követte. Másfél évig pizzát szállított ki, és amilyen hirtelenséggel félbehagyta a főiskolát, hasonló sietséggel döntötte el, hazajön Magyarországra és olyan szakmát tanul, amit bárhol és bármikor űzhet.

– Akkor még minden szakmai tudás nélkül vágtam hajat a családban, baráti társaságomban – emlékezik vissza – az első üzletemet a fiam születésekor nyitottam.

Tulajdonosként, heti négy napot, nyolc órában most is beáll a szék mögé. A jövőben ezt heti négy napra csökkentené le, hogy többet foglalkozzon a back uppal.

Az állandó szakmai frissítést is önmaga követi. Eljár szakmai worshopokba, az ott szerzett tudást pedig átadja a kollegáinak. – Mindannyian figyeljük a trendet, Pinterestről, de főleg az Instáról, átbeszélünk egy-egy technikai megoldást. De most is voltunk egy csapatépítőn – hangsúlyozza.

Kicsit kelljen vele foglalkozni, de mégse

A Barbershop borbélyainak egytől egyig rendezett a megjelenése, anélkül, hogy Balázsnak ezt követelnie, vagy kérnie kellene. Ebben a nyári melegben a borosta a trend. Szerinte, a bőr szempontjából a legkönnyebben kezelhető megoldás. Balázs önmagának három-négy naponta igazítja, a haját is. Sokszor nagyon kevés időnk van, hogy egymásnak nyírjuk, de tíz napnál senki nem bírja tovább – ismeri el.

Míg beszélgetünk, Balázs figyeli a mellettünk elhaladókat – ekkor már nem a borbély szalonban, hanem a kávézóban ülünk – megjegyzi melyik férfi az, aki egyértelműen szakemberhez jár. Különbséget tesz férfi vágás és női vágás között. Markáns véleménye van, szerinte a férfiak jobban tudnak hajat vágni, de ezt nem szívesen hangsúlyozza, nem akar konfliktusba keveredni.

Erről később, két női fodrász véleményét megkérdeztem, akik mindenféle rossz érzés nélkül elismerték, hogy így van: – Egy szakképzett borbély, professzionálisabb eszközökkel sokkal jobban meg tudják oldani az átmenetet, szebben tudnak hangsúlyozni.

Markáns életérzést nyújtanak

Balázs egy percig sem rejti véka alá, a borbély szalon adta markáns életérzés egyfajta luxus az igényes férfiaknak. Ám megéri:

– Gürcös, hogy a saját arcunkon azzal a kézzel, ami jobb vagy bal kezes próbáljuk magunknak megoldani mindkét oldalon a nyírást. Mindenképpen bonyodalmas és nagy kupival jár, takarítani kell. Ráadásul minden kozmetikai anyagból sem vásárol be az ember – hangzik el a elsődleges indok.

Majd folytatja: – Hat-nyolc éve a férfiaknak is van frizurájuk. Az egész külsőjükre, az egészségükre is tudatosabban odafigyelnek. Jobban akarnak kinézni. Ma már nem egy rövid katona frizurával akarnak távozni. Aki teheti és van rá pénze, az nem csak egy külsőt, hanem egy kellemes élményt is szeretne mellé kapni. Nem a felesége fodrászához fut le, hogy simán rövidebb legyen a haja, hanem fazont szeretne és mindezt egy férfi közegben. Ahol a téma kizárólag az, ami a férfiakat érdekli. Itt csak róla szól minden.

– Befejezésül felteszem a kérdést, vajon a férfiak is hiúak? 

– Szerintem, igen. Kell is. Mi ezért vagyunk. Precízen dolgozunk, ami időigényes. Ez nem egy gyorsvágó, ez egy exkluzív hely, precízen dolgozunk, ami időigényes, nem borotválunk, hanem szakállt igazítunk, és nem hajat, hanem frizurát vágunk, amit a közepes árkategóriával éreztetni is akartam – kapom meg a markáns választ.

– A válasz teljességéért, a kérdést kibővítem, vajon a férfiak is festetnek? 

– Bár most trendi az ősz haj, de akit zavar, az elfedeti. A hajfestés a férfiaknál ritka, gyakoribb a szakáll sötétítése. Minél sötétebb, annál dúsabb hatású, ha a szőrzet hiányos és világos, kevésnek tűnik, ott festetnek. Nálunk Székesfehérváron és Budapesten lehet, itt a konténerben nem, mert túl kicsi ahhoz a hely – avat be zárásként a műhelytitkokba.

Fotó: Bechtold Álmos