Magyarország területét mindösszesen csak az egyötödét borítja erdőállomány, aminek páratlan gazdagságát féltő óvatossággal kellene kezelnünk. Az Erdők Hete programsorozatban vezetett túrák, terepfoglalkozások, játékos vetélkedők mellett ma már erdei koncert, sportverseny, erdei nyílt nap és különféle akciók is az erdők értékére hívja fel a figyelmet. Ahogyan az Erdőmánia televíziós sorozat is, amit már a YouTube videómegosztón is követhetünk.

Járjuk az erdőt, figyelünk, hallgatjuk a csendjét, rácsodálkozunk a szépségére és másságára. Ahány erdő, annyi csoda vesz bennünket körbe, amiről vajmi keveset tudunk. Az Erdők Hete programsorozat ezt az űrt igyekszik kitölteni évről-évre, ahogyan a nyáron elindult Erdőmánia televíziós programsorozat is.


Az Erdőmánia sorozatról nem maradhatunk le

Az Erdőmánia magazin első évada július és szeptember között volt látható a TV2 adásában, és várhatóan jövő év február közepén folytatódik. Addig azonban az Erdőmánia műsora a közösségi média csatornáin újranézhetőek, ha lemaradtunk volna róla. Mi több, rövid videókban -shortsokban betekintést is nyerhetünk az adásokba.

Látod a fát, érzed az erdőt

Az Erdőmánia műsorvezetője Petruzsán Krisztián beszélgetései; a legtöbb vágatlan, hosszú változatban érhető el. A videókban hazánk erdőtudósai, erdészei, faipari és más szakemberei szólalnak meg mindarról, ami az erdők és a fa iránt érdeklődők számára fontos, új vagy érdekes lehet. 

– Az erdő, a fa és az ember összetartoznak. Mindig is összetartoztak. De ha azt szeretnénk, hogy megmaradjanak az erdők, szeretettel, felelősséggel és okosan kell viszonyulnunk hozzájuk. Az erdők fennmaradása és fejlődése ember és természet együttműködésén múlik. Az erdő és a fa segít, és ha okosak vagyunk, még többet segíthet abban, hogy Föld élhető maradjon – ezzel a beköszönő szöveggel indította el Petruzsán Krisztián, az Erdőmánia műsorvezetője a sorozatot.

Erdőmánia az Erdők Hetén

Az általában könnyed, de tartalmas videókból álló sorozat közösségi média indulását az idei Erdők Hetére időzítették az Erdőmánia alkotói. Az első beszélgetés Dr. Borovics Attilával, a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézetének főigazgatójával készült, s szó esik benne az erdők, a faanyag és a klímaváltozás sajátos kapcsolatáról, az erdészeti tudomány mibenlétéről, valamint például az agrárerdészet lehetséges szerepéről is. 

A legelső Erdők Hete programsorozatot 1997-ben a „Tegyünk együtt többet erdeinkért!” felhívással indította az Országos Erdészeti Egyesület Erdészeti Erdei Iskola Szakosztálya. Az erdőben dolgozó erdészekhez és az erdőt kedvelő támogatókhoz fordulva az akció célja az volt, hogy megértessük, nem az erdésztől kell félteni az erdőt, mert az erdész az erdő gondozója, hanem önmagunktól. Ehhez a gondolathoz kapcsolódik a Pilisi Parkerdő Zrt. sajtóközleménye is a fenntartható, etikus túrázásról, amiről ITT írtunk korábban.

További Információ az Erdőmánia sorozatról a műsor saját honlapján ITT érhető el.
Az Erdők Hete programjairól a a kezdeményezés önálló weboldalán ITT érhető el.

Forrás: Erdőmánia, Erdők Hete, Országos Erdészeti Egyesület
Fotó: Erdőmánia

Polgár Ágnes