Egy nő, mondhatni pontosan tudja, ha vonzódnak hozzá, megérzi, ha egy férfi már nőként néz rá. Ha ez a vonzalom a nő részéről nem kölcsönös, hovatovább nem esik számára jól, zavarja, bántja, akkor, a legegyenesebb amit tehet, hogy ezt azonnal jelzi a másik felé. Vagy a direkt elutasítás helyet, megpróbálja elkerülni a férfit.

Ha a férfi a nemleges válasza ellenére sem hagy fel vonzódásának kifejezésével, azaz zaklatásról beszélhetünk, akkor cselekedni kell.

Fogalmazzunk pontosan

A szexuális zaklatás attól behatárolható, hogy az egyoldalú, nem egy kölcsönös kacérságon alapuló kontakt két személy között. Egészen az obszcén és trágár viccektől kezdve, a szóbeli gyalázkodás, a felszólítás, fenyegetés, utasításokon át; megjegyzésekig a nő testére, öltözködésre és viselkedésére vonatkozólag, továbbá az egyértelmű fizikai érintéseket a test bármely részére értve, legyen az szorítás, pacskolás, simogatás, ölelés, akadályoztatás, csók stb. illetve egészen a nő jelenlétében tett, a férfi önmagára irányuló érintései, mutogatás is kimerítik a zaklatás fogalmát. Legyen az egy egyszeri alkalom, vagy sorozatban többször is. Határozzuk meg pontosan, milyen inzultálás ért.

Reagáljunk azonnal!

Ne várjunk! Cselekedjünk a lehető leghamarabb. A szexuális zaklatás egyféle hatalom. Arra szolgál, hogy szégyenérzetet és bénulást okozzon az áldozatának. Ám, ha ezzel szemben, egy ellentétes magatartással találkozik, azaz egy higgadt elutasítással, amivel a zaklató nem igazán számol akkor a nem várt reakciótól, ő maga bénulhat le.

Zaklat: Mit mondjunk? Mit tegyünk?

Vannak, akik tényleg nem igazán értik, mit tesznek. Cselekedetüket nem tartják bántónak, főleg nem szexuálisan zaklatónak. Tehát világosan kell fogalmaznunk, hogy amit a másik tesz, az zaklatás, vagy legalábbis úgy érezzük,az már zaklatás. Itt nem lehet udvariaskodni. Nem szabad félni. Minél nyugodtabban és határozottabb módon beszélünk, annál hatásosabb lesz az elutasításunk.

Archiváljuk a bizonyítékokat

Ha a zaklatás szöveges üzenetben, e-mailben vagy sms-ben, chaten történik azokat gyűjtsük össze. A telefonbeszélgetésekről, és ha van lehetőségünk,akkor a személyes zaklatáskor készítsünk hangfelvételt a mobiltelefonunkkal.

Mondjuk el legalább egy embernek

Családtagnak, barátnak vagy munkatársnak. Ha tartunk az áldozat szerepével járó negatív megítéléstől, keressünk szakembert:kríziskezelőt, pszichológust, rendőrt, jogászt, ha szükséges, orvost. Ha nem tesszük meg záros határidőn belül, úgy egyre kevésbé leszünk később hitelesek, nehezebb lesz ezt utólag bizonyítani, és félő másokat is kitehet a zaklatónk hasonló esetnek.

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: 06-80-20-55-20 www.bantalmazas.hu

Kép: Pixabay