A szobanövények gondozásának egyik fontos időszaka a március. Ilyenkor a legkellemesebb a zöldeknek a felfrissítés. Nem kell feltétlenül átültetni minden szobanövényt, lehet elég csak a földet kicserélni alatta. Nem kell félnie a művelettől, semmi nehéz nincs benne. Megmutatjuk az ültetés alapvető szabályait, mit hogyan tegyünk helyesen. A kellemes elfoglaltságot időzíthetjük a hétvégére, a mozgás jót tesz nekünk is, és a növényeink is hálásak lesznek a gondoskodásért!

A rendszeres talajcsere az, ami leginkább garantálja, hogy egy szobanövény gyökerei életerősek maradjanak. A talaj, az ültetőközeg cserére azért van időnkét szükség, mert a növények idővel felélik a talajban lévő tápanyagokat, és kinővik a gyökérzetük az adott cserepet, miközben maga az ültetőközeg is fokozatosan megtelepszik a cserépben, és egyben tömörödik. Az öreg talajban pedig a növény gyökerei nem kap levegőhöz, a gyökerek szenvednek, a növény pedig elhervad. Ha a gyökerek elhalnak, a növény is elpusztul. Továbbá az öntözővízből és a műtrágyákból is fokozatosan felhalmozódik a talajban a káros mész és sók mennyisége. Ettől lesz fehér a föld.  Amikor a talaj sótartalma megnő, a növény már nem kap elegendő vizet, és hervadni kezd. Éppen ezért egy-két évente érdemes a tavaszi átültetést elvégezni, és a talajt, az ültetőközeget frissíteni, illetve nagyobb „otthonba” költöztetni a növényeinket.

Mikor érdemes földet, ültetőközeget cserélni?

A talaj kicserélése, és az átültetés, még ha fel is lélegzik a növény, mindig fizikai megterhelést jelent a növény számára. A talajcsere akkor terheli a legkevésbé a növényt, ha az tavasszal és télen azonnal megtörténik, amikor az új növekedés megkezdődik. A talajcserét februárban, legkésőbb márciusban kell elvégezni.

Az ültetőközeg cseréjén túl, pedig akkor van szükség cserépváltásra, azaz átültetésre, amikor a növény földje összetömörödött, kirakódott a mész a földfelszínre, vagy már a cserépre is. Az agyagcserepeken látványos fehér foltok jelentek meg. Átültetésre vár az a szobanövény is, amelyik már kidől a cserépből, túl bokrosodik, vagy a gyökerei már teljesen beszőték a talajt és jól láthatóak a földlabda tetején, vagy a cserép alján is megjelennek, akár hosszan összecsavarodnak és kapaszkodnak egymásba vagy a cserépbe, esetleg az öntöző lyukon át is kikandikálnak a gyökerek, átnyúlnak azokon.

Átültetésnél egy, legfeljebb két mérettel nagyobb cserepet válasszunk

Az átültetés vagy földcsere helyes lépései

  1. A talajcsere vagy átültetés előtt alaposan öntözzük meg a növényt. Az előző napi öntözés a legideálisabb, mert a nedves gyökérgolyó könnyebben kicsúszik a cserépből.
  2. Az új talajt egy külön edényben még az ültetés előtt nedvesítsük be. 1 liter földhöz 1 deciliter vizet adjunk.
  3. Óvatosan csúsztassuk, vegyük ki a növényt a régi cserépből, és óvatosan szedjük le a régi talajt a gyökérlabdáról. Továbbá vágjuk le az elhalt gyökereket. Ne féljünk ettől, ezzel nem bántjuk a növényt, ellenkezőleg.
  4. Ha a növényünk nem nőte ki a cserepét, és ebbe ülttejük vissza a szobanövényt, akkor a cserepet a visszaültetés előtt tegyük rendbe: sima vízzel és egy vegyszermentes kefével súroljuk át, hagyjuk nedvesen.
  5. Tegyünk az új (vagy régi) edény aljára két centiméteres rétegben apró kavicsot takarásként, és fedjük be vékony földréteggel. 
  6. Helyezzük a növényt a cserépbe. Öntsünk nedves talajt a gyökérlabda köré, óvatosan. Ne tömjük tele a cserepet, hagyjunk egy ujjnyi szabad helyet az öntözésnek.
  7. Ne öntözzük a növényt közvetlenül a talajcsere után, hanem néhány napra távolítsuk el a közvetlen napfénytől. Öntözés helyett gyakran permetezzük le a leveleket.
  8. Néhány nap múlva, kis adagokban, óvatosan öntözzük meg.

Ne feledjük, hogy a növényeket a saját növekedési ütemétől függően, általában 12-18 havonta igényli az átültetést, Szerezzen örömöt a szobanövényében!

Fotó: Burst