Minden otthonnak van egy sajátos illata. Valami, ami csak arra a környezetre jellemző. Amit az ottani falak, bútorok, tárgyak, az ott lakók élete ad. Az illat, ami azonnali érzelmet vált ki belőlünk, ahogyan hazaérünk. 

A sajátságos keverékben éppúgy benne lehet az ott élők kora, mint ahogy a házi kedvenc szőrének szaga, a mosószerek illatanyaga, a körömlakklemosó orrcsavaró bűze vagy a készülődő vacsora emésztést beindító aromája. 

Ősszel, a hideg elől bezárkózva különösen megerősödhetnek a gasztronómiai illatok. Amik még otthonosabbá teszik a lakókörnyezetünket. A reggeli kávé, a délutáni forró tea, a gerezdekre szedett narancs, a rotyogó húsleves, a felkockázott hagyma, az aranyló sütőtök, a zsírban úszó hurka, a kompótnak főtt alma, a gombócban elolvadt fahéjas szilva illata…mind-mind hangulatot adnak az otthonnak. 

A sütőben sült gyökérzöldségek a legegyszerűbben elkészíthető őszi ételek közé tartoznak. Az egyszerűségük ellenére mégis nagyszerű élményt adnak. Egy kisebb zellert, két paszternákot, hat sárgarépát és két lilahagymát meghámozunk, kisebb darabokra vágunk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A fokhagymagerezdeket késsel összetörjük. A pác összes hozzávalóját egy tálban összekeverjük: 3 gerezd fokhagymát összetörve, fél deci borecetet, 1 dl repceolajat, fél citrom reszelt héját, 2 evőkanál mézet, 10 ág kakukkfüvet vagy más ízhatásért rozmaringot sóval és borssal.

A pácban megforgatott zöldségeket mintegy 50 percig sütjük. Pont addig, hogy a sütőben sült gyökérzöldségek plusz illatot adjanak az otthonnak. Vendégcsalogatóan. Ehetjük a sült gyökérzöldségeket önmagában, füstölt sajttal megszórva, vagy sült húsokhoz tálalva. Egyedül vagy párban, családi körben. Otthon.

Jó estét és jó étvágyat kívánunk!

Recept: Kari Aihinen és Jaakko Saariluoma: Kape & Jaska
Fotó: Laura Riihelä

Polgár Ágnes