Nem sok minden történhet az emberrel akkor, amikor valami nyavalya miatt ágynak dől, de legalábbis a négy fal közé szorul. Ennek a nyavalyának nem is kell túl komolynak lennie, elég hozzá egy masszív torokgyulladás, egy nem múló köhögés, egy hasító fájdalommal járó fülgyulladás vagy akár kínzó fejfájást okozó homloküreg-gyulladás, az egyéb hastáji, mosdóba sürgető panaszokról ne is beszéljünk!

Egyike vírusos nyavalya, másika bakteriális, vagy a kettő együtt – csak a gyógyítása miatt nem mindegy melyik-melyik. Már kívülről fújjuk, hogy a baktériumok ellen antibiotikumot kell bevetni, vírusok ellen pedig nem, arra jó esetben ott vannak a vírusölő szerek a védőoltás, a vakcinák. De ha mégsem tudjuk a Zállatorvosnál megnézhetjük az erről szóló videót.

Legyen bármelyik a bűnös, teremthetnek olyan helyzetet, amivel tényleg jobb otthon maradni, egy-két-három-négy-öt napig. Lehetőleg rohamléptekkel gyógyulva. Mert az ágyat, kanapét, széket nyomni napokon át kimondottan unalmas tud lenni. Ilyenkor ugyanis nem valami hatékony az ember, még online sem tud dolgozni (már ha végezhető így a foglalkozása), és a munkából kiesett időt sem válthatja ki otthoni rendrakással, takarítással, online ügyek intézésével sem, mert…Na, mindehhez szarul van és kész!

A hírek olvasása, a tájékozódás magától érthetően kiesik, ki a fenének van ilyenkor türelme meghallgatni a világ baját, értelmezni a gazdasági rovatot, nem felhúznia magát a politikán? A családi ügyek intézésére sem feltétlenül ez a legjobb időszak. Bogarászni a sushi készítő szettek, és a csinosnak mondható házi ruhák internetes kínálatában a közelgő születésnapokra, kész diliház. Máris megy fel az ember láza. Fáraszthatja a beteget minden. Még a pihenés és a szórakozás is. Az olvasás, de még a filmnézés, a zenehallgatás is. 

Vagyis nem sok minden történhet az emberrel otthon, az ágyat nyomva. Legfeljebb rácsodálkozhat egy falhibára, csüngő pókhálóra, a hangoskodó szomszédra, de leginkább arra, hogy lassan, nagyon lassan telik az idő. A legjobb ilyenkor, ha a beteg tud aludni és könnyedén átálmodja a gyógyulási időt, lehetőleg valami igazán kalandos, romantikus, szexi történettel. Hogy ezt az unalmas időszakot valahogy úgy tudja átbekkelni, hogy épségben maradjanak az emberi kapcsolatai: vagyis ne (nagyon) menjen se mások, se a saját agyára.


Fotó: Unsplash