A név kötelez. Tudom, ez így előre talán semmitmondónak tűnik. Mindenkit neveznek valahogyan. Mindenkinek van neve. Még jó, különben hogyan különböztetnénk meg egymást? Tudom, a régi időkben hagyomány volt a családokban, hogy az elsőszülött kisfiú az apa, a lány az anya keresztnevét kapta. Így az apa lehetett Fecó, a fia kis Fecó. Míg az anyuka Éva, a kislány kis Évi, vagy akár Évike. Ha belegondolok, ez kedves szokás. Legalábbis, családban marad.

Ha névválasztásról van szó, akkor manapság sokan keresik az egyedit, személyre szólót, különlegesebbet akár. Mondhatni jobban meggondoljuk ezt is, mielőtt gyermek érkezik a családba. Mi is így voltunk vele a gyermekeink érkezése előtt. Persze minden családban mások lehetnek a szempontok a névválasztásban, nekünk is volt egy elképzelésünk, hogy a név passzoljon a legfiatalabb jövevényhez.

Most a második fiunk nevére térnék ki. Na jó, ehhez néhány gondolatot le kell írnom a legidősebb fiunk nevével kapcsolatban is. Mivel ő két keresztnevet kapott, így a másodszülöttnek is kettőt terveztünk adni. Nem panaszkodás gyanánt írom, de tényleg nem tudtunk választani. Bár én mondhatni igencsak felkészült voltam a nevek terén. Már gyerekként szívesen böngésztem a Ladó-féle Magyar utónévkönyvet. Így nem volt meglepő számomra, hogy a Skolasztika egy lánynév is, vagy hogy akár Polikárp vagy Hannibál is adható név.

És mivel az elsőszülött rövid, hárombetűs nevet kapott, úgy éreztem, hogy lehetne a rendezőelv a fiúk között a hárombetűs név. Csakhogy egy hosszabb név tetszett meg elsőre, és az elé kellett keresni egy hárombetűset. A Ladó-könyv első fiúneve lett a befutó: Aba.

A jelentése is tetszett: apa, tanító. És rövid is volt. A második, de mégis az általunk használt név a Bonifác lett. Ki gondolta, hogy ezt úgy meg lehet kavarni, hogy az iskolában királynak nevezzék a fiamat?

Hogy mi történt? Csak októberben tűnt fel, hogy a Kréta-rendszerben a Bonifácot egyszerűen elírták. De nem kihagytak egy betűt. Más nevet biggyesztettek az Aba mögé. Sámuel. Tehát leírva: Aba Sámuel. Egy csapásra király lett a fiunk, aki ezek szerint mégsem 1041 és 1044 között uralkodott, hanem az első bébe jár 2021-ben.

Ennyire egyedi névre azért nem gondoltunk, bár ez sem hangzik rosszul, és Aba Sámuel személyével sincsen problémánk. Elégedettek vagyunk az eredeti elképzelésünkkel, és marad a második név a Bonifác. Nem kell, hogy mindenki király legyen.

Fotó: Unsplash