10 kérdés című interjúsorozatunkban szívünknek kedves közéleti embereket kérünk fel arra, hogy válaszoljanak néhány felvetésünkre, hogy egy kicsit közelebbről is megismerhessük őket.

Mátyássy Bence szabadúszó színésszel az utóbbi időben több darabban is találkozhattunk. A Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban az Üvöltő szelekben Heatcliff szerepében, a Szentendrei Teatrumban a Macskadémon horror-vígmjuzikelben András bőrében, az Örkény színházban az Ajtó című darabban Emerenc körül. 

Ismerhetjük még a Mintaapák vígjáték-sorozatból Szalai Ádámként, és a Tanár című sorozatból Zalánként. Játszott együtt Kála lányával a Be Happy című zenés-táncos előadásban. Tizenhárom évig tagja volt a Nemzeti Színház társulatának. Mátyássy Bence Instagram oldalát is szívesen követjük, ahol a színész fellépései mellett a családi életébe is betekintést enged. Így ismertük meg a felesége Fábián Réka Margit képzőművész FolkReMade munkáit. A színész kérdéseinkre írásban válaszolt.

Szoknya vagy nadrág?

Nadrág, de játszottam már szoknyás szerepeket. Szerettem. Amúgy a pasiknak is eleg jól tud állni a szoknya. (Lásd: Brad Pitt)

Hogyan, mivel szereti indítani a napját?

Ébredéskor a szemüvegemért nyúlok, hogy lássak egyáltalán valamit. Aztán iszom egy pohár vizet, majd jön a gyerekek ébresztése. Ehhez minden nap új trükköket kell kitalálnom, kreatív feladat.

Zuhany vagy fürdés?

Reggel zuhany, este fürdés. De az esti fürdés veszélyeket rejt, mert hajlamos vagyok elaludni esti munka után. Ezért a fürdőszobaajtón egy figyelmeztető tábla áll a következő felirattal: ” Apa csak tussolhat!”

Mi a hangsúlyosabb: az ebéd, vagy a vacsora?

A vacsora, mert akkor van együtt a család. Ilyenkor nem az evés a fontos, hanem a beszélgetés, ahol mindenki elmeséli a napját. A klasszikus vasárnapi ebéd nem a mi stílusunk.


Mikor érezte magát utoljára felszabadultnak?

A mai világban nehéz felszabadultnak éreznem magam. De minden nap igyekszem megtalálni azokat a kis felszabadultsági oázisokat, amik kellő boldogsághormont biztosítanak.

Ez lehet egy jó mondat az utcán elcsípve, egy sikeres próba a színházban, egy jó dal, egy ölelés a gyerekeimtől, egy csók a feleségemmel. Bármi, amitől úgy érzem, hogy jobb hely a világ.


A humor vagy a kedvesség oldja a feszültséget?

Rendíthetetlenül hiszek abban, hogy igen.

De kevés agyzsibbasztóbb dolog van annál, mint amikor a másik félnek nulla humorérzéke van és nem jut be a kedves gesztus. Onnan nehéz menteni.

De ahogy egy nagyon kedves színházi kollegám mondja: “Ha humor van, minden van.”


Fontos, hogy szeressék?

Igen, fontos, hogy érezzem a családom és a barátaim szeretetét. Da ezen kívül fontosabb, hogy tiszteljenek. Tisztelet és elfogadás. Megértem, ha valaki nem szeret, mert nem lehet mindenkit szeretni. A szemembe is mondhatja, szembesíthet a hibáimmal, de tisztelje azt aki vagyok.


Kit hívna vészhelyzetben?

A feleségemet.


Emlékszik mi volt a jele az óvodában?

Nem jártam óvodába.


Hová szeretne mindenképpen eljutni (akár még egyszer) az életben?

Nem az a fontos, hogy hova, hanem hogy kivel. A feleségemmel és a gyerekeimmel bárhova. Szeretünk külföldre menni, de Magyarországon is van még mit fölfedeznünk.

Köszönjük az interjút! 


Fotó: Mátyássy Jónás