A tavaszi nagytakarítást húsvét előtt szokás megtenni. Az ünnep miatt is talán. Persze nem kötelező, lehet utána is. A lényege az lenne, hogy ne teherként éljük meg. Sokkal inkább felfrissülésként. Nem, nem adunk takarítási tippeket. A gyerekek szemét vesszük kölcsön inkább arról, mitől lesz számukra jó, szép a húsvét.

A gyerekek azok, akik újra tudják tanítani a felnőtteknek, hogyan érdemes várni az ünnepeket. Persze nem gondolnak még az ünnepel együtt járó nyűgökre: takarításra, bevásárlásra, tolongásra, pénzkiadásra, kellemetlen rokonokra. A meglepetés, az ajándék, a szeretet, a családi együttlét, a közös játék, a több rájuk fordított figyelem és a finomságok jelentik számukra az ünnepet. Ezért izgulnak. Még húsvétkor is.

Nem kötelező, érdemes

Még ha nem is tudják megfogalmazni a gyerekek, hogy milyen az ünnepi környezet, mindenképpen valami szépre gondolnak. Piros, ezüst, arany sorolják a karácsony színeit, ahogy a húsvétról az élénkebbek ugranak be: sárga, világoskék, rózsaszín. A tavaszi nagytakarítás lényege tulajdonképpen pont az lenne, hogy a hosszú, szürke, elnehezült téli hónapok után üdeséget, lendületet, tarkaságot engedjünk az otthonunkba, és így a lelkünkbe.

Hiszen tényleg, legyünk bármilyen elfoglalt, megtépázott, megkeseredett felnőttek, ha becsukjuk a szemünket és az ünnepre gondolunk, mi is egy harmonikus otthont látunk magunk előtt. Tehát nincs mit tenni, jobb, ha az ünnep előtti takarításra nem nyűgként, inkább felkészülésként gondolnánk.

A motivációt abban találnánk meg, hogy adott körülményekből kihozzuk a legünnepibbet. Nem, nem kell ezért elérhetetlenül magasra emelni a lécet, hogy patikatisztaság legyen kisgyerek, beteg rokon, utolsó pillanatig tartó munka mellett, se nem kell külön költségekbe verni magunkat, hogy lakberendezési újságnak megfelelő legyen a dekoráció. Nem kell. Tényleg. Ami viszont jó lenne, ha élveznénk az ünnepi készülődést.

Tegyük el a télit, vegyük elő a tavaszit

A gyerekek persze már a bölcsődében kreatívkodnak. Az óvodákban, iskolákban már nem csak kézműveskedéssel készülnek az ünnepekre. Tanulnak a szokásokról, a hozzájuk fűződő történetekről, legendákról. Mondókákat, verseket, meséket rögzítenek. Meglepetéssel készülnek a szüleiknek. Fontosabb ünnepek előtt az intézmények maguk is szerveznek lehetőséget arra, hogy a gyerekek a szülőkkel együtt szorgoskodjanak ott. Igaziból csak ezt kell folytatni otthon. A klasszikus tojásfestésen túl – ami önmagában annyiféle lehet, készíthetünk szalvétadíszeket, ablakra ragasztósakat, vázába rendezhetőeket vagy akár falra akasztható szépségeket. Színezzünk, fessünk, gyúrjunk, vágjunk, ragasszunk, fűzzünk ízlésünk szerint.

És ha nem lesz a nyuszi füle elég ívelt, a bárány inkább egy farkasra hasonlít, a tojás nem ovális, hanem köralakú, vagy éppen a kicsinek feketén tetszik azt is bátran tegyük ki az otthonunkba, hiszen a gyermek izgalmas várakozással készítette!

Persze, a felkészüléshez nem kell szülőnek lenni. Magunknak is kedveskedhetünk. A nagy porfogó felületeket takarítsuk ki, a kárpitokat, szőnyegeket, lakás textileket. Ha tehetjük, mert több garnitúra van, úgy cseréljük ki a szőnyegeket, függönyöket, plédeket élénkebb, tavasziasabb, nyáriasabb színekre. A kiegészítőkkel is hasonlóan járjunk el. A díszpárnákat, ágytakarókat, terítőket, gyertyatartókat, vázákat is átcserélhetjük tavasziasabbra. A bejárati ajtón választhatunk tavaszi virágos vagy kimondottan húsvéti megjelenésű kopogtatót. A tojás, nyúl és bárány mellett a csibék, madarak, libák, a szárnyasok színesre festett tollai, különféle virágok, a katicabogár, a pillangó, a méhek, a gomba, róka, süni, őzek vagyis az erdei állatok, a fű és a moha közül is válogathatunk, mint tipikus tavaszi motívumok.

Szem és száj kivágás nélkül bájosabb lesz a nyuszi girland

Ne pucoljunk ablakot!

Az április szeszélyes hónap. Egyik pillanatban melegen vagy akár forrón süt a nap, míg a következőben szemerkél vagy éppen zuhog az eső. Ha nem vagyunk takarítás mániások, ne most pucoljunk ablakot. Viszont tegyünk a párkányra, az ebédlő asztalra, az íróasztalra, az ágyunk mellé virágot. A hálószobánál ügyeljünk arra, hogy ne legyen mérgező a zöld, tippeket korábbi írásunkból ITT találhatunk. Cserepes vagy vágott virág, mindkettő szép.

A nehéz textíliák eltávolítása, kitisztítása után érdemes a mozdítható bútorok mögé benézni, porszívót ragadni. A nedves portörlésnél és később, a felmosásnál is használhatunk virág illatú tisztítószert. A szekrények felfrissítésénél éppúgy választhatunk könnyű, virágillatú szagtalanítót.

A takarításba a kicsik is besegíthetnek. Rendet tehetnek a játékaik között, megtaníthatjuk őket szelektálni azokat. Amikkel már nem játszanak, azokat tehetjük egy polccal feljebb, megőrizhetik a kistestvérnek, más születendő rokonnak vagy elajándékozhatják. Söpörni az egészen kicsik is tudnak, ahogy egy terítőt is kicserélhetnek a gyerekek. A portörlés sem ördöngösség, a porszívó meg igazi játék is lehet. Nem baj, hogy nem tökéletes, nem az a lényeg.

A konyhában indul az igazi húsvét

A húsvét klasszikus étele a hidegtál. A tojások, sajtok, sonkák, kolbászok, sültek, fasírtok, a zöld és majonézes saláták, ropogós zöldségek színes kínálata. Az aszpikos receptek sokszínűsége. Desszertként a könnyű pohárkrémek, gyümölcssaláták, sütemények és torták szerepelnek az ünnepi asztalon. Ha van gyerekkéz a házban, akkor mindenképpen kérjük a segítségét a kivitelezésben, és bízunk az ellenőrző szakértelmében is az ízek tekintetében. Az sem baj, ha már az ünnep előtt elfogy a répatorta, akkor süssünk egy epreset vagy málnást is, akár mélyhűtött gyümölcsből. Az aprítás, reszelés, vágás, adagolás, keverés-kavarás, ízesítés, a tűzhelyen rotyogó vagy sütőben emelkedő ételek látványa és illata mind az ünnep része, ahogy az is, hogy a gyerekekkel való főzés kosszal jár. Ne bosszankodjunk, örüljünk annak, hogy van kinek, kivel örülni az ünnepnek.

Ne feledkezzünk el az idősekről sem, akik szívesen kézműveskednek a legkisebbekkel, vannak féltve őrzött családi receptjeik és bizonyára tartogatnak egy olyan történetet, amit még nem hallottunk, vagy igen, akár százszor, de sebaj, hallgassuk meg újra, mintsem elvonuljanak az ünnep elől és magukba forduljanak. A húsvét mindenkié.

Fotó: GPoint Studio/Canva

A Nyuszi sablon ITT érhető el

Eredeti megjelenés: 2019. április 13.
Frissítve: 2023. március 22,