Ez az írás nem a nőkről szól, de kétségtelenül egy fiatal nő életén keresztül mutatja be, hogy mindannyiunknak van választásunk abban, hogyan viseljük az életünk alakulását. Merthogy bármelyikünknek bármit dobhat a gép. Egy nőnek a fiatal anyaságot éppen úgy, mint annak az ellenkezőjét, például a fényes (?) karriert. A Nézz mindkét irányba című film példát mutathat nekünk arra, minden irányban adódnak lehetőségek.

Egy nő két dologért képes bármit megtenni: legyen gyereke, vagy ellenkezőleg (adott helyzetben) ne legyen (még) gyermeke,. Mindannyian tudjuk az anyaságra jobb felkészülni, megtervezni a családalapítást. Persze ez egy férfinak is fontos, nem csak a nőnek. Mert a szülőség eleve arról a közös félelmünkről szól, hogy biztosan elrontunk valamit benne, pont úgy, ahogyan a szüleink, és az ő szüleik is tették. 

A Netflixen most debütált Nézz mindkét irányba című film pont egy ilyen szituációról szól, amikor a fiatal, frissen diplomázott nő, Natalie (Lili Reinhart) élete egy olyan meghatározó fordulóponthoz érkezik, ami minden nőnek (és az érintett férfinek is) sorsdöntőnek ígérkezik. 

Minden alkalom egy lehetőség a fogantatásra 

Pontosan tudjuk, hogy a szexuális együttlétek eredménye egy nő és férfi között az orgazmuson túl végződhet egy új élet fogantatásával is. Bármelyik párral megeshet az is, hogy a mindennemű előrelátás és védekezés ellenére a nő terhes lesz. 

A nem várt, vagy a nem akkor, abban az időben és szituációban megesett terhesség a nők (és a férfiak) életében is az egyik legnagyobb kétséget jelentheti. A gyermekvállalás, vagy nem vállalás döntése mindenkit megvisel, a nő életét pedig igazán markánsan megváltoztatja. 

Ennek a két lehetőségét láthatjuk a Nézz mindkét irányba! című filmben onnantól kezdve, hogy Natalie a főiskolai diplomaosztó előestéjén elvégez nem is egy, hanem kettő terhességi tesztet, hogy életének további alakulásának két lehetséges útját, párhuzamosan egymás mellett, végig nézhessük.

Látjuk Natalie későbbi életét úgyis, hogy a terhességi tesztje pozitív lesz, és úgyis, hogy nem. A film megmutatja miért szükséges, hogy mindig nézz(ünk) mindkét irányba. Nőként és férfiként egyaránt. 

Anyaság vagy karrier?

Örök igazságtalanság a sorstól, hogy ugyan a férfiak életét is megváltoztatja a családalapítás, a gyermekvállalás ténye, mégsem érinti olyan mélységekben a szülővé válás a férfiak életét, mint a nőkét. Pláne akkor nem, ha a nő magára marad az anyaságban. 

Éppen ezért a nőknek különösen fontos, hogy két lábbal álljanak a földön, és megtervezzék az életüket. Legyen hivatásuk, pénzkereseti forrásuk, tudásuk, amivel kellő tőkét kovácsolhatnak arra az időre is, amikor később az anyaság mellett döntenek. És nem csak azért, mert bármelyik nő maradhat egyedül a gyermekével.

Egy házasságban is éppen olyan fontos, hogy egy nő önálló – és akár ha szükséges – független tudjon lenni. Legyen például önbizalma, önbecsülése. Hiszen egy férfival, egy apával is történhet bármi, a nőnek képesnek kell lennie eltartani átmenetileg a családot, és a gyerekét akár egyedül is felnevelnie. Jobb ha egy nő megfogadja a tanácsot: Nézz mindkét irányba!

A mindig tervező Natalie 2D és 3D grafikus, illusztrátor. Ötéves terve is van, aminek fő pontja, hogy Cara-val a legkedvesebb barátnőjével Texas-ból Los Angelesbe költözzenek a diplomaosztó után, ahol elindulnának a karrierjük útján. 

De Natalie már napok óta rosszul van, ezért Cara két terhességi tesztet is vásárol a számára. Natalie az eredményre várva pontosan tudja már, hogy az ötéves terve dőlhet meg azzal, ha a tesztje pozitív lesz. A film pedig itt válik ketté, hogy megmutassa hogyan alakulhat Natalie és Gabe (Danny Rammirez) élete. illetve bárkié,, ha egy szexuális együttlétből nem tervezett gyermek fogan.  

Nézz mindkét irányba!

Egy nő kétségtelenül zombivá válik a terhessége és a gyermekágy idején, főleg akkor, ha a a babája valódi éjjeli bagoly, ami időszakot az anyának éppen úgy túl kell élnie, mint az apának. A férfinak, aki szintén válaszút elé érkezik –legfőképpen emberségből– amikor a nem tervezett apaság elé néz. 

Hogyan dönthet egy férfi: a nő, és a születendő gyermeke mellé áll, vagy sem? Vállalja az apaság szerepét valamilyen formában, igen-vagy nem? A nem tervezett gyermek összehoz két embert, vagy inkább szétválaszt? Szükséges a szülőknek mindenáron együtt maradniuk, vagy választhatnak külön életet egy ilyen nem tervezett szituációban? Vajon Gabe hogyan dönt? 

Megannyi kérdés, életút, lehetőség. Válassza bármelyiket is két ember, történjen bármi velük, kizárólag rajtuk múlik, hogyan élik meg azt, mit hoznak ki belőle. Mennyire lesznek egymással emberségesek, élnek a lehetőségeikkel, adottságaikkal, vagy sem. 

A Nézz mindkét irányba! egyestés mozi könnyű, mégsem bóvli, szórakoztató és egyben tényleg elgondolkodtató köntösbe csomagolja a nézőnek a jó tanácsot: alakuljon bárhogyan az életünk, igyekezzünk a legjobbat kihozni belőle, és ne felejtsük soha el, újratervezni mindig ér! 


Fotó: Netflix