Ezeket a kísérteties paszternák szellemeket szuper félelmetes (vagy éppen szórakoztató) zöldségfalatként tálalhatjuk az esti halloween-partihoz. Ráadásul nem csak szórakoztatóan néznek ki, hanem egészségesek is.

A Tesco angliai áruházlánc oldalán találtuk ezt a receptet, amikor a kelták lámpásairól, a zöldségekből faragott arcokról szóló cikkünkhöz kerestünk anyagot. A cikket ITT találod.

Paszternákszellemek

Hozzávalók

400 g paszternák meghámozva és hosszában félbevágva (a kisebbeket egészben hagyva)

1 evőkanál méz

1 evőkanál olívaolaj

15 g olvasztott vaj

A mártogatóshoz

Sült paprika konzerv lecsepegtetve

Aszalt paradicsomos konzerv lecsepegtetve

Elkészítés

Válasszunk minél nagyobb zöldségeket, hogy jól meg tudjuk azokat formázni. A recept azt írja, hogy főzzük elő a zöldségeket, és utána vájjuk ki a szemet-szájat, de tapasztalatom szerint, ha a zöldség nagyon vékony, akkor könnyebben szakad puhán formázás közben, én így legközelebb még nyersen formáznám meg.

De ha követni akarjuk a receptet, akkor a paszternákokat forrásban lévő vízben mintegy 5 percig főzzük elő. Majd szűrjük le, és hideg vízzel hűtsük le. Amikor már lehűlt annyira, hogy már könnyen kézbe vehető, akkor egy éles késsel vágjunk bele szemet és szájat. Erre egy oválisabb mokkáskanál is jó lehet.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és fektessük rá az így félig elkészült paszternák szellemfigurákat. Kenjük le mézzel, olajjal és vajjal majd a 180-200 fokos sütőbe toljuk be. 20 perc után forgassuk át, és hagyjuk készre sülni, ez nagyjából még 10-15 perc.

A recept javasolja, hogy az utolsó 10 percben a paszternákszellemek „arccal lefelé” legyenek, hogy az arcok aranybarnára, a szélük pedig kissé szenesre süljön. De a recepthez adott fotón nem így látszik. Mi így tettünk és a száj és a szem így „eltűntek”.

Így nem olyan ijesztőek, de az elkészítés szórakoztató volt, és a végeredmény meg finom.

A recept a mártogatóshoz sült paprika és az aszalt paradicsomkonzerveket ajánl, amiket szűrjünk le, törjünk össze botmixerrel és kínáljuk a paszternák-szellemekhez. Tálalás előtt, ahogy a képen látjuk a mártogatóssal megkenhetjük a szellemek szemét és száját is, hogy ijesztőbbek legyenek.

A burgonyaszellemek receptjét ITT találod.

Kelták lámpása házilag. Ha félelmetes nem is lett, szórakoztató volt az elkészítés és finom a végeredmény

Fotó és forrás: ITT