Mindannyian szeretnénk azt hinni, hogy a baráti, szerelmi kapcsolataink örökké tartanak, hogy azután sem veszik el mindaz, amit két ember egymásnak jelent, amikor már nincsenek. Kate és Tully huszonéves barátság után, felnőttként sem érzik másként, mint tiniként vágytak rá, pedig jó pár próbatételen mentek át. A két nő története olvasható könyvben, illetve nézhető sorozatban is. A második, és egyben befejező évad második fele már elérhető a Netflixen.

A Szentjánosbogár lányok (eredeti címén: Firefly Lane) alaptörténetéről már a sorozat első évadában is írtunk. Akkor a sorozatajánlónkat arra hegyeztük ki, hogy Kate és Tully története odavág a nézőnek. Felébreszti bennünk a tudatot, az érzést, a vágyat, hogy ápoljuk, megőrizzük a meglévő, szeretettel kötött kapcsolatainkat, annak ellenére, hogy mindenki életében vannak nehézségek. Mindörökké megőrizni emberi kapcsolatainkat egy életen át tartó feladat.


A Szentjánosbogár lányok

A Szentjánosbogár lányok Netflix sorozat Kristin Hannah azonos című regényéből készült, és Maggie Friedman forgatókönyvíró, producer nevéhez kötődik. A sorozat első évada még 2021 februárjában jelent meg, a második évad első része pedig tavaly decemberében került a streaming szolgáltató kínálatába. Míg a második évad második fele pedig most jelent meg április 27-én. Nem kis kihívás elé állítva a történet kedvelőit, mert minden epizód úgy halad előre Kate és Tully történetében, hogy szinte képtelenség szünetet tartani a sorozat nézésében. Bevallom, engem beszippantott, már végig is néztem mind a nyolc epizódot.

A Szentjánosbogár lányok története szólhatna akár rólam, önről, bárkiről. Ám Kate és Tully barátsága még középiskolás korukban kötődött a Szentjánosbogár közben, amikor Tully és az anyja Felhő, Kate-ék szomszédságába költözött. A két lány barátsága pedig még túl a negyvenen is kitart. Ilyen hosszan tartó és kizárólagos barátságról kevesen számolhatnak be.

Míg az első évad inkább Tully-t tolta előtérbe, addig a második évad inkább már Kate karakterére és életére tereli a hangsúlyt. A történetmesélés az első perctől az utolsóig három idősíkban játszódik. Tully Hart szerepét gyerekként Alissa Skovbye, felnőttként Katherine Heigl játssza. Míg Kate Mularkey bőrében tiniként Roan Curtis, majd Sarah Chalke-t látjuk.

Az idősíkok váltakozásában kerekedik ki a két lány, nő élete miközben mindvégig azon van a hangsúly, hogy minden nehézségük ellenére megtartsák a barátságukat mindörökké. A barátokat három évtizeden át követhetjük nyomon, tinédzser korukban, 20-30 éves koruk között és a negyvenes éveikben.

Senkinek sem könnyű

A két lány, nő életében számtalan nehézség adódik. Ezek nem anyagi jellegű gondok. Tully-nak nincs igazi gyerekkora, gyökerei, az apját nem ismeri, az anyja meg szinte még gyerek volt, amikor őt a világra hozta, ami feladathoz az anyja nem tudott felnőni, így hát Tully nem számíthat rá. Kate pedig egy átlagos családban nő fel, mégis számos bizonytalanságot él meg önmagával szemben, ami végigkíséri az egész életében. Még akkor is, amikor már férjhez megy és gyermeket szül. De a két lány, nő mindvégig ott vannak egymásnak, még akkor is, amikor összekülönböznek, messzire költöznek egymástól, vagy amikor egyikük, másikuk vét a másik ellen.

Merthogy egy barátságban elkerülhetetlen, hogy ne sérüljenek a felek. Még akkor sem, ha azt a barátságot valódi szeretet köti össze. Az emberek akarva, vagy akaratlanul megsebezhetik egymást, okozhatnak gondot, bajt, zűrzavart egymásnak. Csupán jóindulatból, szeretetből is. Kate és Tully esetébe sincs ez másként. Ugyanakkor a vágy mindvégig ott van bennünk, hogy mindörökké barátok maradjanak. Még akkor is, ha megbocsáthatatlan vétséget követ el egyikük, vagy éppen mindketten a másik ellen.

Kate és Tully 14 évesek, amikor először találkoznak. Együtt fejezik be a középiskolát, felvételiznek és járják ki az egyetemet, még jó ideig együtt is dolgoznak, ugyanannál a televíziós csatornánál. Tully egy pezsgő, kaotikus és vibráló nő, aki arról álmodik, hogy híres riporterré váljon, Kate pedig ennek a teljes ellentéte, elsőre úgy tűnik egy szürke egér, aki Tully árnyékában él, de valójában egész jól boldogul.

Míg Kate a családalapításban látja a jövőt, férjhez is megy az ausztrál Johnny-hoz, addig Tully képtelen bármilyen más kapcsolatban megmaradni, a Kate-tel kötött mindörökké tartó barátságán kívül. Amikor Kate úgy dönt, hogy felhagy a munkájával, hogy a kislánya mellett háztartásbeli maradjon, Tully televíziós riporterként folytatja karrierjét New Yorkban. Ahonnan akkor tér vissza, amikor Kate küzd a Vietnámból hazatérő Johnny-val, a válás küszöbén áll, a lánya már tinédzser, és Kate sok év után újra állást keres.

A Szentjánosbogár lányok barátsága egy erős és bonyolult viszony, ami nem mindig problémamentes, olyan, mint amilyet mi nézők is megélünk a mindennapjainkban. Cukorsziruptól mentesen.

Barátság mindörökké

Tully életének nehézsége a gyökértelenségén alapszik, képtelen egy kapcsolatban megmaradni. Amikorra felismeri, hogy szüksége lenne a társas kapcsolatra, és önmagának is felismeri, hogy Danny egy volt munkatársa az, aki felé húz a szíve, követi el azt a súlyos vétket, amiért Kate megharagszik rá.

Tully feladata lenne Kate kamasz lányára Marah-ra felügyelnie, amikor Kate és Johnny együtt töltenek egy estét, hogy újra egymásra találjanak. Ám ezen az estén bejelentkezik Danny Tullyhoz, Marah pedig kikönyörgi, hogy engedje el őt Tully a barátnőjével moziba, pedig a szülők nem engedték el a lányt. Tully elengedi Marah-t, ő maga pedig találkozik Danny-vel. Azzal a férfival, akivel hosszú évek óta kerülgetik egymást. Megisznak egy-egy pohár bort, a beszélgetés alatt pedig kiderül, hogy Danny az elmúlt két évben, hogy Tullyval nem találkoztak, már mással van komoly kapcsolatban. Tully magába zuhan. Ekkor telefonál a kétségbeesett Marah egy egyetemi buliról, hogy rátámadt egy fiú, és nem érzi jól magát. Kate azonnal érte indul és kimenti a lányt a buliról. Már hazafelé tartanak, amikor autóbalesetet szenvednek. És bár maradandó sérülés nem éri őket, és nem is Tully okozta a balesetet, de mivel ittasan vezetett, Kate képtelen megbocsátani Tully-nak, hogy a lányát veszélybe sodorta.

A két lány, nő barátsága így megszakadni látszik, hosszú időre van szükségük ahhoz, hogy túl tudjanak jutni mindazon, ami még ezután éri őket. Hogy Kate valóban meg tudjuon bocsátani Tully-nak.

Arról, hogy vajon túljutnak-e mindezen, hogy a barátságuk örökké megmarad adnak választ a második évad befejező epizódjai. Márpedig fordulatokban most sincs hiány. Annyit spoiler nélkül elárulhatok, hogy nekünk nézőknek számítanunk kell arra, hogy szükségünk lehet jócskán papír zsebkendőre, hiszen Kate és Tully bíznak abban, hogy az ő barátságuk örökké, még azután is kitart, amikor már nincsenek. Amikor már nem lehetnek egymásnak.

Fotó: Netflix