Amikor úgy gondoljuk nem jó az életünk, másoknak könnyebb, akkor a legjobb elmenekülni egy könyvbe vagy filmbe, hogy kiragadjon a saját letargiánkból. A Szentjánosbogár lányok Kristin Hannah regénye és a belőle készült Netflix sorozat első évada egyaránt elfelejteti velünk saját fájdalmunkat, miközben odavág bennünket a padlóhoz. Két nő barátságát mutatja be nekünk a kezdetektől, onnantól, hogy kamaszként megfogadják: örökre egymás támaszai lesznek.

Sok barátságról szóló történetet olvashattunk már könyvben, láthattunk filmben. Mi is megnéztük a Briliáns barátnőket, a Halott vagy sorozatot, a Hatalmas Kis Hazugságokat. Úgy gondoltuk, a Szentjánosbogár lányok is megérdemli a figyelmet. Miért? Mert a több, mint hatszázötven oldalas könyvtől sem maradt száraz a szemünk. A sorozatban a történet természetesen más, mint könyvben, de nem rosszabb. Ugyanúgy odavág, arcul csap, és felébreszt, hogy az élet senkinek nem könnyű. Senkinek sem.

Viszont mindezt úgy teszi, hogy kerüli a felesleges drámát. A Netflix sorozatban nincs hatásvadász zene, nincs hosszan elnyúló szünet egy-egy kiemelkedő jelenet előtt, és nem is vágja el humorral a megjelenő problémák élét. Viszont ugrál az időben, így tartva fent a figyelmet.

Hétköznapian mutat be mindent, lehetne mondani, hogy szinte unalmasan, talán túl hétköznapin, de szerintem pont úgy, ahogy velünk is megeshet. Mert a szentjánosbogár lányok tulajdonképpen hétköznapiak, még akkor is, ha egyik szentjánosbogár lánynak sincs felnőttként anyagi gondja, mindketten szépek, ráadásul egyikük még híres is.

Tully Hart (gyerekként Alissa Skovbye, felnőttként Katherine Heigl játssza) a nagymamájával él, még kislány, amikor a hippi anyja egyszer csak megjelenik és magával viszi, ám azonnal el is veszíti őt egy tüntetésben. Ez a momentum, hogy Tully elkeveredik a tömegben, és padon fekve várja, hogy megtalálják, végigkíséri az életét. A nagymamája neveli tovább, és gondoskodik róla minden hónapban anyagilag még akkor is, amikor évekkel később Tully-t újra kiragadja az anyja és elviszi magával. Tully ekkor már kamasz.

Csak egy lány a szomszédból

A költözés a felnőtteket is megviselheti. Tully-nak különösen nehéz, mert nem bízhat az anyjában. Tully anyja alkohol- és drogfüggő, ami mögött az a fájdalma áll, hogy még gyerekként hozta világra Tully-t és úgy érzi, a lánya miatt nem élhette meg a saját életét.

A szomszéd házban, ahová Tully-ék költöznek egy tökéletesnek tűnő család él. Szülők két gyerekkel, klasszikus felállásban: egy fiú és egy lány. Az eminens lánygyermek Kate Mularkey (tiniként Roan Curtis, majd Sarah Chalke) az iskolában egy szürke kisegér, és egyben mások céltáblája, kíváncsian figyeli kikből áll az új szomszédságukba költöző család. Azonnal feltűnik neki Tully, hiszen minden lány vágyik egy olyan, vele egykorú lány barátságára, mint amilyen ő maga. Aki csak egy lány a szomszédból.

Tully valóban csak egy lány a szomszédból, de egyáltalán nem olyan, mint Kate. Tully is magányos, de nem úgy magányos, mint Kate. Tully magányossága a szeretetlenségből fakad az anyja árnyékában, tele megfelelési vággyal az anyja felé, hogy megkapja tőle azt, amire minden gyerek vágyik: a szülő figyelmét és szeretetét.

Kate magányossága a saját esetlenségéből fakad. Nehezedik rá az elvárás, hogy jó gyerek legyen, jeles tanuló. Nem ismer más lehetőséget, mint a kötelességtudatot, így meg akar felelni. A szüleinek és a testvérének is, aki mellőzi őt. Mindeközben Kate szeretne kamaszos dolgokat tenni, amihez viszont már túl bátortalan és konvencionális.

A két teljesen különböző karakterű lány Kate és Tully, pont a különbözőségük és egymásra utaltságuk miatt lesznek hamar barátokká a Csendes-óceán északnyugati partvidékén 1974-ben. A Szentjánosbogár közben.

Három idősíkban

A történet három idősíkban játszódik. Az idősíkok jól követik az aktuális divatot, politikai eseményeit, mindazt megismerhetjük, ami ma már retrónak számít. 1974-ben találkozunk először a szentjánosbogár lányokkal, amikor még kamaszok. Tully már nagy lány, sminkeli magát, menstruál, szabadon öltözködik, szabadon beszél, cigizik és akár alkoholt is iszik. Kate egyszerű, még kislányos ruhákat visel, hatalmas, arcát elfedő szemüvege van, a könyveibe és a szobájába menekül, és még messze nem nőiesedik.

A második idősíkban, 1982 körül járunk, ekkor már fiatal felnőttként látjuk őket. Egyetemre járnak, újságírónak tanulnak, majd munkába állnak. Látjuk, hogyan helyezkednek el. Bekerülnek a helyi televízióba. Kate írja és szerkeszti a híreket, Tullyt inkább az köti le, hogy a kamera elé állhasson. Ő legyen a műsorvezető.

A harmadik történeti síkban már 2003-ban járunk, ekkor a szentjánosbogár lányok már a negyvenes éveiket tapossák. Tully híres és gazdag televíziós műsorvezető. Kate családanya, egy kamasz lány édesanyja. Elsőre úgy tűnik mindketten a helyükön vannak, jól alakult az életük. Majd előkerülnek azok a problémák, amikre azt mondjuk, klisék. Mert várhatóak. Ahhoz, hogy ezeket a problémákat megismerjük folyton visszanyúlunk a múlt valamelyik szakaszába, miközben a jelen halad.

Megtudjuk Tully mindhiába lett befutott műsorvezető és érte el, amire vágyott a karrierjében, magányos és szétesett. Kate is megkapta, amit szeretett volna: férjnek a nagy ő-t, kutyát, gyereket, pazar családi házzal, valami mégis hiányzik, nem klappol a számára. Egyből tudjuk, nem véletlenül került félreérthető szituációba egy apukával, a szülői munkaközösségből. Ami nem ok, hanem már okozata a válásának.

Szentjánosbogár lányok története odavág

A három évtized alatt a lányokkal együtt a barátságuk is formálódik. Látjuk, hogy valódi barátok. Az elméleti tanácsokon túl, gyakran tettekben is a másik után nyúlnak. Kate a megfontoltságával segíti Tully megakadásait, míg Tully a vagányságával támogatja a gyakran bátortalan Kate-et, a megszokott megoldásai helyett. Mert Kate-nek is vannak jócskán problémái, még akkor is, ha elsőre úgy tűnik, neki van kevesebb gondja, és két lábon áll a földön.

Olyan problémáik akadnak, és olyan változásokon mennek át a szentjánosbogár lányok, amilyeneket mi is megélhetünk, mi a hétköznapi olvasók, nézők. Olyanok történnek velük, amik velünk is megtörténhetnek. Szeretetlenség, se veled-se nélküled kapcsolat, gyermektelenség, mellőzöttség érzése gyerekként, testvéri kapcsolatban, házasságban, válás fájdalma, újrakezdés gyötrelme, vetélés feldolgozása, kiszolgáltatottság felettesnek-főnöknek, bizalmatlanság, bizonytalanság. Mindez arcul csap, odavág kijózanítóan, hogy mássokkal sincs másként. A szomszéd lánnyal sincs másként. És örüljünk, becsüljük meg, ha nekünk jobb az életünk.

A történet lényege persze az, hogy a szentjánosbogár lányok barátsága hogyan alakul tovább. Hogy az a sok minden, ami velük történik a három évtized alatt, ami alatt hol együtt és egymásért, hol éppen ellenkezőleg, akarva vagy akaratlanul, de egymás ellen tesznek, az hogyan csapódik le bennük? Melyik árt jobban a másiknak és mivel?

Azt elárulhatjuk: arra, hogy a szentjánosbogár lányok barátsága végül hogyan alakul, nem kaptunk egyértelmű választ az első évadban. De az kiderül, történt valami, ami talán már nem megbocsátható. Ha nem tudunk várni a következő évadra, akkor olvassuk el a könyvet, hogy kiderüljön számunkra, mi az, ami a már megismerteken felül is még oda tud vágni nekünk, és a szentjánosbogár lányoknak. Hogy megtudjuk: irigyeljük a két lány, a két nő barátságát, vagy ne?

Szerző: Polgár Ágnes
Kép: Netflix