A Stockholm bandája című minisorozatban szereplő csajok egyetlen átbulizott éjszaka jókora költségbe verik magukat. Hogy ki tudják fizetni az adósságot, újabb őrültségbe fognak: gazdag, ám ám annál bosszantóbb szomszédaikat kezdik kirabolni. A csajok nem csak pénzhez akarnak jutni, hanem meg is akarnak szabadulni a kor elvárásaitól, és következményeitől. A pezsgő durran, a néző pedig nekik drukkol.

Erkölcs ide vagy oda, a Stockholm bandája egy igazán üdítő új minisorozat a Netflixen. A streeming első svéd sorozata öt gazdag, de a kor elvárásaitól nagyon is szenvedő lányról szól, annak ellenére, hogy tulajdonképpen jó soruk van. 1995 nyarát írjuk, még a mobiltelefonok és a közösségi média elterjedése előtt vagyunk Djursholmban. Itt él négy fiatal lány, nő, barátnők, akik Barracuda Queen, azaz Barracuda királynőinek nevezik magukat. Ide költözik a szüleivel, egy elsőre nagyon is bosszantónak tűnő lány Amina, aki később szintén a banda tagja lesz.

Djursholm a svéd főváros, Stockholm egyik külső kerülete egyébként. Itt, az elegáns tengerparti kertvárosban, modern családi házakban, és még a századfordulón épült luxusvillákban a leggazdagabb svédek élnek. A négy lány is: Lollo, Mia, Klara és Frida.

A történet legelején a négy lány Båstad üdülő városában (a település a Swedish Open tenisztornájáról ismert) a kötelező teniszedzéseik után leeresztésként elmennek egy fergetegeset bulizni. Folyik a pezsgő, dől a tequila, húzóra a vodka, ropják a lányok a táncot, egyre merül Lollo Amex bankkártyáján a hitelkeret. Összesen 100 ezer svéd koronát költenek.

Másnap Lollo (Alva Bratt) egy szál bugyiban ébred a tengerparton egy ismeretlen fiú társaságában, míg Klara (Tinda Monsen) arra, hogy Frida (Sandra Standberg Zubovic) a húga, a szállodai személyzet kíséretében dörömböl a fürdőszoba ajtón. Klara a nyitott csap mellett aludt el a kádban, a víz pedig egy emelettel lejjebb a plafonból csöpögött. A kár mintegy 75 ezer koronára rúg.Az igazi svéd csavar: Lidingöligan tagja férfiak voltak

 A Stockholm bandája sorozatot (eredeti címén „Barracuda Queens”) egy igaz történet ihlette. Szereplői hat férfi, akik az 1990-es évek végén villaházakat törtek fel.

A hat jómódú és a lányokhoz hasonlóan kiváltságos hátterű fiatal férfi Stockholm gazdag kerületeiben, köztük Lidingöben, Djursholmban, Östermalmban és Danderydben fordultak meg. A banda Anders Zorn rézkarcait, Marc Chagall és Pablo Picasso által aláírt litográfiákat, drága borokat, exkluzív italgyűjteményeket, ékszereket és drága régiségeket loptak. A Lidingöligan nevet azért kapták, mert legtöbbjük Lidingöben élt. 2000-ben a csoport egy részét letartóztatták.

A sorozat koncepcióját Camilla Ahlgren, Frida Asp és Fatima Varhos alkotta. Asp és Varhos a Lidingöligan történetéhez nyúlva, a saját neveltetésükből is merítettek a sorozathoz. Vagyis mit éltek át maguk abból, hogy milyen is volt a kilencvenes években fiatal nőnek lenni. Mennyi és milyen elvárás volt a szülőktől, a társadalomtól feléjük.

Stockholm bandája: A Barracuda Queens

Talán könnyű lenne rávágni, hogy kérjenek a lányok a szüleiktől pénzt, de ez sem olyan egyszerű. Mia szülei például elváltak. A válás után Mia anyukáját már egy partira se hívják meg, de pénzük sincs sok a rongyrázásra. Mia így is kénytelen takarítást vállalni, hogy tartani tudja a barátnőivel az addig megszokott társadalmi szintet.

Lollo is próbálkozik, de az anyja figyelmezteti a legutóbbi St. Tropezi kiruccanására, hogy most a lánynak kell a saját buliját finanszíroznia. A joghallgató Klara pedig nem is mer a szülei elé állni, nehogy lerombolja a „tökéletes kislányukról kialakult összképet”. Frida meg még kiskorú nem állhat elő azzal, mennyibe került a bulizás. Akkor még az is baj lenne, hogy a nővére nem vigyázott rá. Tehát valahogy meg kell oldania a négy lánynak a 175 000 Korona problémát, ami egy spontán lopással indul.

Lollo szülei partit adnak, amire a Djusholmi felsőbb osztálybelieknek van belépőjük. Ezen a sivár estén a lányok is részt vesznek. Klara a vőlegényével érkezik, akivel egyre rosszabbul érzi magát. Mert a fiú leplezetlenül kijelöli már most a házasság utáni életüket és benne mindazt, amit elvár Klaratól. Amikor a lány kimegy a mosdóba, hogy levegőhöz jusson, meglátja Lollo édesanyjának ott heverő méregdrága óráját. Míg a fejében pörgeti a dolgokat, a fiú meg rákopog, a lány zsebreteszi az órát.

Miután ezért a lopásért a bevándorló házvezetőnőt rúgják ki, a lopás a lányok stratégiává válik, hiszen úgy vélik, senki nem gyanakodna rájuk. Így a lányok luxusvillákba kezdenek betörni, ahonnan többek között műtárgyakat, ékszereket és még egy Porschét is ellopnak. Jelzésképpen mindig otthagynak négy, majd Amina beépülésével öt pezsgőspoharat, miután a kifosztott házi gazda egyik legfinomabb palackját elfogyasztották.

Az áldozatok között pedig eleinte olyanok szerepelnek, akikről feltételezik vagy nagyon is tudják, hogy nagyon sok pénzük van. Vagy akivel meggyűlik a bajuk. Mint például az a házaspár, akiknél Mia takarít. Vagy a fiú, aki megsebzi Lollo szívét.

A lányok pedig belejönnek a lopásba, nem az elemelt tárgyak értéke miatt. Hanem, mert míg házról-házra járnak, addig sem azzal törődnek, hogy mit várnak el a szüleik tőlük. Vagy mit tesznek szüleik például egymással. Hogy szwinger-estéket tartanak, és a párcsere teljesen hétköznapi náluk. A lányok sosem akarnak olyanok lenni, mint a szüleik.


A Barracuda Queens: Lollo vezetésével Amina, Klara, Mia és Frida

Ki ne szeretné a pezsgőt?

Amikor pedig a lopott műtárgyak már senkinél nem rejthetőek el, mert a nyomozók látókörébe bekerülnek a lányok, akkor az ellopott tárgyakat Lollo egyik nemesi ranggal bíró, de anyagilag leégett családtagjánál halmozzák fel. Megvesztegetés útján. Persze itt sem maradhatnak örökké a kincsek, de rejtegetni és túladni az elrabolt dolgokon is veszélyes. Márpedig mindegyik lány követ el valamilyen hibát. A lányok már nem kerülhetik el a kihallgatást, a nyomozói szálak hozzájuk vezetnek.

Ahol persze a pezsgő is szóba kerül, de hát mi mást lehet arra a kérdésre válaszolni: hogy szeretik-e a habzó bort, mint hogy ki ne szeretné a pezsgőt? Hiszen a pezsgő pont azért durrant, minden rablás alkalmával, mert a buli, az ivás is a rablás része volt. Akkor szabadultak fel a lányok gátlásai, fájdalmai. Aminek nyomot is akartak hagyni maguk után: ők nem lesznek olyan unalmasak, erkölcstelenek és képmutatóak, mint azok, akiket kiraboltak.

Durran a pezsgő, a néző pedig ebben az esős nyár eleji hónapban a lányoknak drukkol, hogy le ne csukják őket. Egy habkönnyű sorozat, amiben első filmkockákra nem található semmi erkölcsösség, pedig igen.