Az új év kezdetét számos kulturális hiedelem és szokás övezi szerte a világon. Ezek a hiedelmek gyakran az optimizmus és a jó szerencse utáni vágy köré épülnek. Családilag, egyénileg is alakítunk ki szokásokat. Vagy éppen hidegen hagy a szilveszter. Olvasóinkat kérdeztük.

Évekkel ezelőtt azokról írtunk cikket, akik szilveszterkor dolgoznak. Most könnyedebb témát hoztunk. Olvasónkat kérdeztük: Van olyan szokásod, rituáléd, babonád, amit megcsinálsz szilveszter előtt vagy az új év első napján, hogy jövőre malacod legyen?

Nóra, 44 éves, Budapest
– Régebben soha nem takarítottam vagy mostam újév napján mert babonás voltam. A gyerekekkel ez eltűnt ugyanúgy csinálok mindent mint máskor, ha tele van a szennyestartó, akkor mosok.

Zsolt, 40 éves, Budapest
-Rituálém a Year Compass. Számot vetek önmagammal.

László, 45 éves, Budaörs
– Nem. Semmi ilyen nincs. Hogy képzeled. Ugyan.

Károly, Budapest
– Elsősorban csak a szokásos, sertés virsli lencsével, és ha van rá mód egy új ruhadarab.
– Új ruha?
– Már nem emlékszem, honnan is jött, ez egy régi hagyomány nálunk. Úgy tudom, szerencsét hoz az új ruha.

Szólítsuk Lilinek, Budapest:
– Régebben meggyőződésem volt, hogy szilveszterkor, vagy utána muszáj szexelni. Különben szomorúan eseménytelen lesz az év…
-És ez bejött?
-Ööö. Nagyjából be.

Zoli, Németország, 43 éves
-Egy dologra figyelek, pontban éjfélkor legyen valaki, akit megcsókolhatok. Babonából. Többnyire a feleségem az.
-És ha az nem a feleséged?
-Akkor bajban kezdődik az új évem.

Renáta, Szeged
– Mindig kitakarítom a házat szilveszter előtt, hogy megszabadítsam magunkat a rossz energiáktól, és a nehézségek elkerüljenek a jövőben. De ez nem esik nehezemre, és nem is kényszer. Jó érzéssel teszem. Felszabadít. A gyerekeknek és a férjemnek is program. Megszabadulunk minden vacaktól, lomtól.

Andrea, Tata, 46 éves
– Újév előtt többféle évértékelőt kitöltök. A Year Compass alap, de vállalkozó vagyok, így olyat is, ami a vállalkozásomat érinti. Szeretem bogarászni a statisztikáimat, mennyi árajánlatot küldtem ki, abból mennyi megbízás lett, az Instagramon kik követnek, onnan mennyi megbízás jött. Újév első napján pedig megnyitom a naptáramat és a régiből átvezetem az új eseményeket.

Tímea, Budapest, 55 éves
– Mindig vásárolok valamilyen szerencsét hozó szilveszteri marhaságot. Kéményseprőt négylevelű lóherével, rózsaszín malacot, aranytallért. És mákos tésztát eszem, irtózom a lencsétől.

Szilvi, Székesfehérvár, 29 éves
– Újévi fogadalmam mindig van. És ezeket többnyire be is tartom. De sosem mondom el másnak, hogy mi az amit a fejembe vettem. Ha nem mondom el, nem tudnak számon kérni. Ez a hiedelmem, hogy tartsuk meg magunknak a fogadalmainkat.

Attila, Érd
– Újévi hiedelmem, hogy legyen malacom valamilyen formában. Odahaza mindig vágtunk újévkor. Ma már csak disznóhúst eszünk: kolbászt, karajt, császárt. A gyerekeknek is veszünk valamilyen újévi disznót a trombita mellé.

A cikk szerzője, Budaörs
– Szeretem tisztaságban várni az új évet, mert szeretném hinni, hogy amilyen az első napunk olyan lesz a több is az évben. Vidám, gondtalan, lelkes. Újév első napján nem takarítok, nem főzök, ugyanakkor tuti, hogy írok egy cikket, és sétálok egy nagyot a fiammal. Vagy ha lusták vagyunk hozzá akkor filmezünk.

Fotó: Getty Images