Nemcsak a nőket feszélyezteti az öregedés, s az ezzel járó változás. A női menopauzának férfi változata, az andropauza. Bár a férfiaknál látszólag kevesebb nyavalyával jár az időmúlása, mint a nőknél, de ez nem jelenti azt, hogy az egészségüket, a fizikumukat, a lelküket ne érintené meg. Mert igen, csak arról egy férfi nemigen beszél.

Sok férfi egyszerűen úgy véli, nem ildomos arról beszélnie, hogy bizony érzi a bőrén a változás eljöttét. Mert nem férfias nyavalyognia arról, hogy az egészsége mintha már nem lenne a régi. Pedig éppúgy néznek tükörbe, mint a nők, látják a ráncokat, az átalakuló testet, az őszülő hajszálakat. Érzik az ízületek roppanását, a fizikai terhelés következményeit, a szexualitásukat érintő változást.

S hiába a szembetűnő tény, hogy a férfiak lassabban öregednének a nőkhöz képest, a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a biológiai óra igenis befolyásolja a férfiak egészségét is, mi több a születendő gyermekeikét is.

A férfiak többsége a 40-es éveinek közepétől andropauzával küzd, csak éppen nem tud róla. A tesztoszteron termelés csökkenése már ekkor elkezdődik. Az andropauza folyamata hosszú, 65-70 éves korig is eltart, a lassú lefolyása miatt kevésbé intenzív, mint a női menopauza.

Az andropauza, a férfi klimax tünetei

Első között említhető az általános értelemben vett fizikai erőnlét renyhülése, beleértve a sportteljesítményt is.

Csökkenhet a férfi nemi vágya, amihez társulhat a szexuális erőnlét lanyhulása is.

Tartósabbá válhat a lehangoltság, rosszkedv, mogorvaság és ingerlékenység.

A depresszió sem kizárt.

A hőhullámot a nőkhöz hasonlóan a férfiak is megélhetik a változó korban.

S nem utolsó sorban a szélsőséges alvásigény is lehet ismertetőjel. Az álmatlanság éppúgy, mint ellentéte az aluszékonyság.

Az andropauza oka alapvetően a tesztoszteron-termelés csökkenése, ami a spermiumtermelés, s így a nemzőképesség visszaeséséhez vezet. 

Időkorlátok a férfiaknál

Mindezek ellenére a férfiak képesek akár kilencvenévesen is az apává válni, viszont számolniuk kell a növekvő kockázatokkal is. Ugyanis egy idősebb férfinél a DNS-károsodás már olyan magas is lehet, amit a szervezet természetes javító mechanizmusa már nem képes módosítani. Ezek a meghibásodások megtermékenyüléskor átkerülnek a petesejtbe, a növekvő embrióra hatással lesznek, megnő a vetélés lehetősége. A DNS-károsodás sokféle betegség előfordulási arányát is növelheti: autizmus  az ADHD, a Down-szindróma és a skizofrénia.  Tehát, tévedés azt hinni, hogy egy férfit nem korlátozhat az idő a családalapításra. Mert a józan ítélőképességet használva igen.

Mi enyhítheti a férfiak andropauza történeteit?

 A és E vitaminok ♦ szelén ♦ cink ♦ görögszéna ♦ folsav

 sport ♦ rendszeres szexuális együttlét

Ám mindezt nem elég tudni, erősödő tünetek esetén érdemes lenne szakembert felkeresni. Viszont a férfit talán pont arra a legnehezebb rávenni, hogy szembenézzen a problémáival és segítséget kérjen azok megoldásához. Ehhez talán pont egy Szoknya nyújthatna segítséget, ha mással nem azzal, hogy a Nadrág orra elé tolja ezt a cikket. Hátha. Mert a hosszú éveken át tartó tünetek nemcsak az egyén, hanem egy párkapcsolat életét is megronthatja. Ahogy egy idősödő férfinek oda kellene figyelnie a változó kor drasztikumát megélő nőre, ugyanígy ez fordítva is igaz. Ha már két ember oly sok évet maga mögött tudhat, hogy együtt eljutott az öregedés kapujához, akkor meg kell egymás kezét fogniuk és szorítaniuk ahhoz, hogy ezt is átvészeljék. A közös múlt, az együtt megélhető botladozó jelen, a humor, a saját magukon való nevetéssel még az idő vasfogát is képes lehet megszépíteni.

Fotó: Pixabay