Már csak huszonnyolc nap van Szentestéig, ami nem is olyan sok idő a készülődésre. A mindennapok sűrűsége mellett meglehet luxusnak mondható a sorozatnézés. Vagy nem. Szerintünk az adventi időszak a filmezésről is szólhat, nem csak a takarításról, az ajándékok beszerzéséről és az otthon díszítéséről. Különösen akkor nem, ha karácsonyi témájú filmeket nézünk. Mint amilyen, A három karácsony című spanyol minisorozat is. 

Hivatalosan is az advent idejébe léptünk, így már a karácsonyra készülődés nem mondható korainak. Elérkezett az ideje a karácsonyi sorozatoknak és filmeknek is családi körben, vagy éppen egyedül. Az első gyertyagyújtásra készülődve megnéztem A három karácsony című rövid sorozatot, amit azért szerettem meg, mert egy család három karácsonyáról szól. És az ünnep mi másról szólhatna, ha nem a családról?

A három karácsony

A három karácsony című spanyol televíziós dráma 2019-ben készült. Bevallom, a címe alapján választottam a Netflix kínálatából. Tavalyelőtt szoktam rá, hogy advent idején inkább csak karácsonyi témájú mozit fogyasztok. Mondhatni válogatás nélkül, függetlenül attól, hogy mennyire szentimentális vagy sem az adott mű. 

Gondolkodás nélkül adom át magam annak, hogy igen a karácsony szép és jó. Bármekkora gond van a világban, én akkor is hittel élek. Hiszem, hogy élni szép. Erre akkor, három éve nagyon nagy szükségem volt, egy családi tragédia során, és azóta is úgy érzem, ezzel a szoksáommal csak magamat segítem. Próbálják ki, nézzenek ünnepi filmeket, szerintem nem bánják meg! 

A három karácsony című minisorozat négy lánytestvér életéről szól. Három ízben találkozunk velük, ahogy halad az idő. Gyermekkorukban, fiatal felnőttként és túl az ötvenen. Mindhárom alkalommal karácsonykor a családi házban. 

Mondom, a karácsony a családról szól, ezért szeretem!


María, Ester, Adela és Valentina

Kamasz-kiskamasz korukban ismerkedünk meg a három lánnyal: María, Ester, Adela a szüleikkel élnek egy elzárt világban, amibe hirtelen megjelenik egy menekülő kamaszlány: Valentina.

A világ legcsodálatosabb helyén élnek, ami a tótól a domboldalig, valamint az országúttól a vasúti sínekig tart, ennek a 338 hektárnak a közepén áll a család háza. Mindezt María elmeséléséből tudjuk meg. 

A lányok édesapja a háború után, a külvilágot egyfajta védelemként kívánja elzárni a lányai elől, hogy családi szeretetben, ártatlanságban, békességben, veszélytelenül nőhessenek fel. A minisorozat első részében, pont ebbe csöppen be Valentina, hogy önhibáján kívül veszélybe sodorja önmagát és a három lányt, illetve az egész családot. Aki, ezután a lányok testvérévé és közös titkuk őrzőjévé lesz. 

A karácsony a családról szól, ezért szeretem

A második részben a lányok már felnőttek. Valentin az, aki a házban marad a szülőkkel, Adela a városba megy férjhez bűntudatból, Ester a fővárosba, míg María Párizsba költözik. A szerelmével. Hogy ki María szerelme, ez is újabb titkot és bánatot szül. 

Ez a második karácsony is a 338 hektár közepén a családi házban játszódik. És a drámák most sem maradnak el. Hiába, a lelkiismeret makacs dolog, folyton visszavisz a megoldatlan ügyekhez. Karácsony ünnnepén is, a szépen feldíszített otthon, karácsonyfa, megterített asztal és az elmaradhatatlan Betlehem ellenére is.

Márpedig megoldatlan ügyek ma is jócskán vannak a család életében, amik egyre-másra derülnek ki. Mindenki szépíteni kívánja a különféle problémákat, hogy ne bántsák meg egymást, és védjék saját magukat. Ám kísért a múlt, ami elől nem tudnak elbújni, legfeljebb csak elmenekülni. Az újabb közös tragédia is messzire viszi egymástól a lányokat.

A karácsony a családról szól, ezért szeretem

Egy újabb karácsony, a harmadik amit mi látunk, eltelt vagy húsz év, Adela és Ester már nagyszülő. Csak éppen Ester még sosem látta az unokáját. Miért? Mert Ester a titkolózás mellett maradt akkor, amikor a lányának el kellett volna mondania, ki is az apja. Hiába a négy lánytestvér életében családi minta a titkolózás. 

Valentinával sem találkozott egyikőjük sem a legutóbb együtt töltött karácsony óta, amikor titkolózás ide vagy oda, kiderült: miért pont hozzájuk került évtizedekkel ezelőtt Valentina még kislányként. Valentina miért nem tette be azóta a lábát a családi házba. Egészen mostanáig. Most sem önszántából érkezett.

Így viszont nem halogathatják tovább az időt, szembe kell nézniük mindazzal, ami terheli a lelkiismeretüket. Megértik, hiába minden egyéni és közös titok, lepel, összetartás, a lelkiismeret makacs dolog, folyton visszavisz a megoldatlan ügyekhez. Most kell megoldaniuk a közös családi ügyüket, ott a világ legcsodálatosabb helyén, ami a tótól a domboldalig, valamint az országúttól a vasúti sínekig tart. 

Mégpedig az ünnepek alatt. Ahogyan María mondja: mert a karácsony a családról szól, ezért szeretem. Máriának pedig minden oka megvan arra, hogy visszanézzen.

A három karácsony története ezt adta nekem, a bölcseletet, hogy visszanézés nélkül is ne a karácsony terhére, hanem az örömére akarjak koncentrálni, hiszen a karácsony a családról szól. Ezért szeretem.


Fotó: Netflix