Sokan nem alszanak jól. Nehezen zuhannak álomba, a gondolatok sokáig gyötrik még, gyakran felriadnak éjszaka, az óra jelzése előtt ébrednek. A kialvatlanságtól fáradtak, szédültek, nyűgösek, dekoncentráltak. A tartós alváshiány komoly veszélyeket okozhat! De szerencsére az alvás tanulható!

Mentálisan és fizikálisan sokkal erősebbek, fittebbek, eredményesebbek lehetünk, ha rendszeresen jól alszunk.  De vajon hogyan kell ezt tenni? Valahogy így:

Sport
Legyen a sport a heti rutinunk része. Legalább egy héten kétszer sportoljunk. Jó hatással lesz az alvásunk minőségére is. Amennyiben csak este lehetőségünk sportolni, akkor legalább figyeljünk ara, hogy lefekvés előtt 3-4 órával előtte mozogjunk. Mert a sportolástól emelkedik az adrenalin szint, így ellentétes hatást vált ki, és nehezebb lesz a megnyugvás, az elalvás.

Vacsora
Sose feküdjünk le éhesen, a korgó gyomor is áloműző.  Célszerű olyan könnyen emészthető ételeket fogyasztani, amelyek könnyűek. Egy tál leves, vagy saláta némi fehérjével. Lefekvés előtt kerüljük a cigit, az alkoholt és a kávét is. Mindhárom nyugtalanító hatású este.

Kütyümentesség
Elalvás előtt legalább egy órával kapcsoljunk ki minden kütyüt. Ne nézzük a facebookot, ne olvassuk a híreket, ne válaszoljunk emailekre. Kapcsoljuk ki a tévét is. Az olvasás vagy a csendes beszélgetés a legjobb.

Hálószoba, hálóhely
Figyeljünk arra, hogy úgy aludjunk, ahogyan az nekünk a legpihentetőbb. Valaki a teljes sötétségben bír csak elaludni, míg másnak az kell, hogy pislákoljon valami. Nem ajánlott, hogy televízió legyen a szobában, amiben alszunk. Mi több, legyen rend is a hálóban, hogy elalváskor ne azon kattogjon a fejünk, hogy takarítanunk kellene. Ha nincs külön hálószoba, akkor is érdemes legalább elkeríteni, kuckósítani az ágyat, amiben alszunk, hogy könnyebben át tudjuk adni magunkat a pihenésnek, az alvásnak, és ne befolyásoljon mindaz a sok tevékenység, amit napközben ott szoktunk végezni.

Éjszakára ha csak nincs kánikula, akkor elegendő a 18-19°C is, ezért télen se tekerjük túl a radiátort! A páratartalomról sem szabad elfeledkezni, felnőtt ember számára a 40-60%-os páratartalom szükséges, míg a kisgyermekeknek csaknem 60-70%-os páratartalom az ideális.

Lefekvési idő
A rendszertelen napirend nem csak a gyerekek szervezetét zavarja össze. A felnőttekét is leterheli. Fontos, hogy a napi rutinjaink, ébredés-elalvás, étkezés, munkaidő nagyjából ugyanabban az időben legyen, és még a hétvégéken se legyen a hétköznapi rutinhoz képest számottevő különbség, hogy a biológia óránk, a belső ritmusunk nyugodt és kiegyensúlyozott tudjon maradni.

Víz
Igyunk egy pohár vizet elalvás előtt, hogy biztosítsuk az éjszakai folyadékveszteséget. Ez az idegrendszer, és a szív működéséhez is fontos.

Amennyiben ezek a pontok nem segítenek, vagy csak részben, keress fel egy alvás ambulanciát, alvás centrumot!

KÉP: pixabay