Van egy kifejezésünk arra, amikor megviccel bennünket a technika egyik vívmánya. Például egy elektromos készülék vagy egy elektronikai eszköz. Egy egészen vékony és aprócska huzal a laptopban. Ami, annak hiányában megtorpanásra kényszeríti a használóját.

Mert a laptop huzala gondolt egyet és elmozdult a helyéről. Egészen pontosan, nem gondolt az semmit, lévén nem élőlény, más mozdította ki a mindennapi nyugalmából. A szerelő. Aki nem miatta zavarta meg mindannyiukat a sötét, száraz, csendes és mégis nagyon mozgalmas nyugalmukból. Hanem másért. Egy másikukért.

Egy nagyobb és fontosabb darabért. Ő maga, a kis huzal, hozzá képest kis semmiségnek tűnik, pedig nem az. Bár a versenyt tényleg nem veheti fel vele. Az akkumulátorral, ami most megszűnt létezni. El kellett távolítani, és egy másikat tettek a helyére. Egy nagy, tiszta, fényes darabot, ami csak úgy ontja magából az újdonság és frissesség illatát.

Most aztán újra mindenki teheti a dolgát. Ő is, de valahogy nem megy. Valami nem olyan, mint régen. Annak előtt, az öreg aksi előtt. Hiába. Nem érez rá késztetést. Nem érzi a jeleket. A 3G meg sem érinti, talán az 5G valamennyire megremegteti. De az sem elégé.

Így hát nem is kell dolgoznia, egyiküknek sem. A mozgalmas nyugalomból, unalmas, hasztalanná vált sötétség lett. A technika ördöge játszik velük. Egészen pontosan vele, őt zavarta meg, az ő lelki nyugalmát. Azzal, hogy az új nagy és fényes akkumulátor közéjük került. Ő maga meg elmozdult. Ezért nem érzi a jeleket. Semmilyet.

Illetve mégis, most hogy kapott egy leheletnyi figyelmet, simogatást, törődést, most hogy megtudta nélküle nincs yin és yang, ő maga jelenti a kapcsolatot, így máris más lett a saját önbecsülése. Ő maga több mint egy huzal. Ő maga a WIFI forrása. Vele nem babrálhat ki senki, semmilyen holmi technika ördöge. Így hát marad itt, ahová most ettől az apró figyelemtől, mozdulattól arrébb került, hogy felelősségteljesen végezze tovább a dolgát, és közvetítse a jeleket. Jin és Jang módon. Ahogyan azt egy tisztességes huzaltól várható, ami a WIFI-ért felel.

Fotó: Canva