A Valentin-nap a megosztó események közé tartozik. Van, aki ünnepli, míg más nem. Az ünneplésnek is számtalan módja lehet. Valaki csak megcsókolja a párját, más apróságot vásárol, míg mások étterembe mennek vagy egy fát állítanak. Habosabbat, pirosabbat, rózsaszínesebbet és csillogóbbat, mint karácsonykor. Új krézi a nap alatt.

Egyesek szerint a Valentin nap ugyanolyan nap, mint a többi, mások szerint ünnep. Nálunk itthon megosztó, mert a fiam családneve Bálint. Persze nevezhetjük Valentinnak is a napot. Másoknál másért megosztó. Vannak, akik tiltakoznak az eredete ellen, „megint egy újabb hóbort az USA-ból”, ami – bárhogyan vesszük- már Magyarországon sem annyira új.

Az angolszász országokból induló ünnep, hazánkba az 1990-es évek elején került be, azaz itthon is már több mint 30 éves múltja van. Ami egy mai húszévesnek már nem új. Akár pont láthatta a szüleit minden évben megtartani a Valentin napot, vagy nem. Idén mindenesetre már akár fát is állíthatnak. Valahogy úgy, ahogy karácsonykor. Vagy hasonlóan a húsvéti barkához, csupasz ágakat is díszíthetnek tojások helyett szivecskékkel.


A csókon, a virágon és a vacsorán túl

A Valentin-nap a romantika és a szerelem napja, számtalan módon ünnepelhetjük, ha akarjuk. Az egyik legegyszerűbb módja az üzenetek és a levelek, amiben kifejezhetjük érzelmeinket, elköteleződésünket, hálánkat a másik figyelméért, viszonzott érzelméért.

Az édes üzeneteken túl az egyik legnépszerűbb módja a Bálint-napi ünneplésnek az ünnepi ebéd vagy vacsora. Főzhetünk közösen valami újat és érdekesebbet, mint amiket a hétköznapokon eszünk, elmehetünk a hideg ellenére piknikezni, vagy egy klassz étterembe vacsorázni. Ha az időjárás engedi egy téli csillaglesre is benevezhetünk. Persze rétegesen, melegen kell felöltözni, nem árt néhány pokróc és melegen tartó edény a forró italokhoz és falatokhoz. Vagy kipróbálhatunk valamilyen street foodot útközben.

Bár idén szerdára esik a Valentin nap, ha tehetjük napközben is elmehetünk andalogni egy botanikus kertbe, ligetbe vagy parkba. Tehetünk egy kirándulást is, a téli erdők látványa is nagyon különleges.

A közös élményajándékok is rengeteg lehetőséget jelenthetnek: kipróbálhatunk új koktélokat, táncórát vehetünk, megtanulhatunk sushit vagy csokoládét készíteni. Elmehetünk egy wellness szállodába, élvezhetünk egy masszázst vagy szaunát együtt. Még mindig az aktív szórakozás mellett maradva húzhatunk korcsolyát is.

A kultúra is lehet közös program: mozi, koncert, kiállítás, múzeum avagy egy színház. Kipróbálhatjuk magunkat közösen egy új szabadulószobában, karaoke bárban vagy más szituációs játékban. És ha nincs kedvünk kimozdulni, akkor jöhet a maratoni filmnézés, a társasjátékozás és minden más a paplan alatt.

Álljon a Valentin-napi fa

A nők általában örülnek a virágnak. Van, aki a vágott virágnak, van aki a cserepesnek, megint másik a száraznak. Nyilván a férfi tudja a párjáról, hogy a választottjának melyik tetszik. A virágárusok, virágszobrászok mindenesetre felkészültek az alkalomra. Egy szál virágtól, a kisebb-nagyobb csokorig, dobozba, vázába rendezett, asztalra kreált dekorációkon át mindenig. A csokorba kerülhet csokoládé, nyalóka vagy akár egy ékszer is.

Akár arra is felkészülhetnek a szakemberek, hogy virágot kínáljanak abból az alkalomból, hogy Valentin-napi fát állítsunk. Ez az őrület lassan a hazánkat is eléri. Nem kell hozzá más, mint előkapni a karácsonyi műfát, vagy gyorsan beszerezni egyet, már szezonon kívül, áron alul valahonnan és nekiállni feldíszíteni azt a lehető legromantikusabban.

Gyaníthatjuk, hogy a Valentin-napi fa inkább csak a nők kedvence lesz, de miért ne szerezhetne egy férfi egy újabb örömöt a párjának? A Valentin-napi fa díszítése piros, pirosba hajló, mályva, púder rózsaszín, pink, esetleg barack színű. Jöhet akár 2024 színe a bársonyosan gyengéd őszibarack, a Peach Fuzz, ami #FFBE98 HEX kóddal érhető el. RGB színskála meghatározása pedig a 255, 190, 152 sorrendje. Kerülhet rá még a csillogáshoz ezüst vagy éppen arany, vagy azok kombinációi fényes avagy matt kivitelben.

A díszek lehetnek karácsonyi gömbök, csillagok, papír vagy száraz virágok, élő virágszirmok, vagy az ágak közé beszűrt rózsák, tulipánok vagy éppen orchideák, masnik és szalagok ízlés szerinti kombinációban és mennyiségben. Ebben nem a mértékletesség és nem is a svéd lagom az úr.

Inspiráció

Ha a képzeletünk a leírás ellenére még nem indult be, és gőzünk nincs arról, hogy milyen a saját ízlésünk a Valentin-napi fa állításában, akkor inspirálódjunk az Interneten:

Mintha karácsonyfa lenne, de nem az:

A húsvéti barkára emlékeztető visszafogottság talán az őszinte szerelem fája:

Ágakra is akaszthatunk üzeneteket hordozó papírszivecskéket