Annyiféle fájdalomra, bajra, problémára, betegségre lenne jó, ha lenne egy biztos recept. Egyetlen egy tabletta, egy kezelés, egy szabály, amit ha beszedünk, végigcsinálunk, betartunk, akkor garantáltan elmúlna a fájdalom, megoldódna a gond, meggyógyulna a beteg. De jó lenne! Vagy mégsem?

Ha mindig minden jól működne, ha sosem lennének problémáink, ha nem kellene betegségtől tartanunk, akkor vajon hogyan élnénk? Ugyanilyen színesen, érzelemdúsan, tettvággyal telve? Akkor is lenne ami éltessen bennünket, ha mindig mindent simán és egyszerűen elérnénk, megkapnánk, a miénk lenne, ha azonnal minden kór orvosolható lenne? A házasságok problémája is? 

Merthogy a házasságokban is lehet baj, egy házasság is küzdhet betegséggel: nézeteltéréssel, magánnyal, elhidegüléssel, megnemértettséggel, hűtlenséggel…lehetnek egy házasságban kisebb és nagyobb gondok, amiktől úgy érezzük, nem megy jól nekünk ez a műfaj. Eleve nem szabadott volna megnősülni avagy férjhez menni.

Hogy miféle a baj, azt nekünk kell megfogalmaznunk. Már csak azért is, mert mindenkinek mást jelent a baj. Az egyik félnek ez, a másiknak az.

Probléma lehet, ha egyre gyakrabban értik félre egymást a felek. Ha egyikük vagy mindketten úgy vélik, nem fejezik ki elég jól az érzelmeiket. Máshol más baj lehet. Gyarapodnak a viták, veszekedések és ez okoz kínt – máshol ez nem is baj, ellenkezőleg, ez a mozgatórúgója a kapcsolatnak. Gondot okozhat, ha magányosnak érzi magát az egyik, vagy a másik fél. Ha hűtlenkedésre kerül a sor. Vagy a veszekedéseknek már fizikai megnyilvánulásai vannak. Talán ezért sincs garantált recept arra, hogyan lehet megmenteni egy házasságot, mert annyiféle betegsége lehet.

Hogy valójában mivel küzd egy házasság, és arra mi lehet a megoldás, arra csak az a két ember tudhatja a választ, akik abban a házasságban élnek. Minden kintről jövő javaslat csak általánosítás, félmegoldás.

Ha a valódi megoldást szeretné kapni két ember, akkor elkerülhetetlen, hogy beszélgetni kezdjenek egymással. Így vagy úgy. Lehetőleg kettesben. (Vagy külső szakértő segítséggel) Nem egyszer, hanem sokszor. Nagyon sokszor. Értő figyelemmel, azzal a szándékkal, hogy rendbe hozzák, ami nem jó. Megoldást keressenek a bajra.

A recept csakis az ő kezükben van. Senki máséban. A valóságban nincs biztos recept egy kapcsolat megmentésére. Én már csak tudom. Elvált vagyok.

Fotó: Pexels
Polgár Ágnes