Az ünnepek előtti tolakodásban, rohanásban, kapkodásban könnyen fel mehet bennünk a pumpa. Mire odaérünk, hogy örüljünk egymásnak már kiborulunk. Figyeljünk tudatosan magunkra, hogy jól élhessük meg a karácsony meghitt pillanatait.

 Ünnep idején az lenne a lényeg, hogy örüljünk egymásnak. A családunknak és a barátainknak. Sokat aludjunk, pihenjünk úgy ahogy nekünk jól esik, töltsünk sok időt együtt és akár külön-külön elvonulva is, mindenki annak élve, amit szeret. Filmezni, olvasni, barkácsolni, zenét hallgatni, varrni. Kizárni a dolgos hétköznapokat, nem gondolni a munkára. Kiiktatni a stresszt.

Otthon, édes otthon

Teljesen mindegy, hogy mennyire volt lehetőségünk az ünnepek előtt nagy takarítani vagy sem, ha nem annyira ahogy szerettük volna, sem kell szégyenkeznünk, se idegeskednünk. Csukjuk be a szemünket, és egyszerűen örüljünk annak, hogy végre otthon lehetünk. Semmiképpen ne idegeskedjünk ezért és főleg ne froclizzuk emiatt a családtagjainkat. A két ünnep között, ha nem dolgozunk még behozhatjuk a lemaradásunkat.
 

Zárjuk ki a munkahelyünket

Persze más az, ha olyan munkakörünk van , ahol elengedhetetlen, hogy ügyeletben legyünk, ám ha olyan szerencsések vagyunk, hogy nem kell, akkor tegyük le a lantot a munkahelyen és az ünnep ideje alatt eszünkbe ne jusson dolgozni!

Ha előre jelezzük a munkatársak felé, hogy nem leszünk elérhetőek, nem szeretnénk dolgozni az ünnep alatt, akkor bizonyára tiszteletben tartják a kérésünket.

Amennyiben mi magunk idegeskednénk azért, mert nem tudjuk mi történik azért, mert nem dolgozunk, tartsák tiszteletben, akkor jó megoldás lehet, ha kitűzünk magunknak egy időpontot, hogy minden harmadik nap ránézzünk az emailünkre, céges mobilunkra.
Eresszünk le
Nagyon nehéz sokaknak megengedni önmaguknak, hogy tényleg leeresszenek, ne csináljanak semmit. Hogy szabad későig ébren maradni, másnap akár sokáig aludni, nem kell rohanni reggel és ráérősen lehet kiadós reggelit fogyasztani, hosszan állni a zuhany alatt. Pedig nem lesz baj abból, ha nem dolgozik, nem rohan, nem “teljesít”.  Gondoljunk arra, hogy szükségünk van a feltöltődésre pont azért, hogy rugalmasabbak, kreatívabbak lehessünk, hiszen a mostani plusz élmények további ötletekhez adhatnak alapot a munkánkban is.

Kapcsoljuk ki az Internetet

Bár nagyon kíváncsiak lehetünk arra mások hogyan karácsonyoznak, vagy mi szeretnénk megosztani másokkal milyen a mi ünnepünk, még ha meg is nézünk másokat, vagy mi posztolunk egy képet, kapcsoljuk ki vagy legalábbis limitáljuk a közösségi elérhetőségünket. Ne vegyünk el se magunktól, se a szeretteinktől az időt másokra. Próbáljunk pihenni, elvonatkoztatni a külvilágtól és befelé figyelni. Használjuk ki, éljük meg, hogy örülhetünk azoknak, akikhez tartozunk.

Tegyük félre a haragot, sértettséget

A karácsony jó arra, hogy megpróbáljunk máshogyan nézni a másikra és engesztelőek lenni. A harag, a düh, a csalódottság bennünket keserít, magunknak is ártunk vele. Ne rontsuk el az ünnepet vitával, veszekedéssel, sérelmek felhánytorgatásával. Tegyük félre a viszályokat és próbáljunk úgy nézni a szerettünkre, ahogy hétköznap nem szoktunk. Csak akkor menjünk bele ilyen jellegű beszélgetésbe, ha azzal előrébb akarnánk jutni és ehhez elhasználjuk az ünneptől várt csodát.

Játsszunk!

Egy felnőtt embernek éppúgy szüksége van a játékra, mint a gyerekeknek. A karácsony tökéletes pillanat arra, hogy kártyázzunk, társasjátékozzunk, dia filmezzünk, családi fotóalbumokat nézzünk közösen. Hívjuk nevetésre a gyereket, időset egyaránt. Vegyük elő saját gyerekkori játékainkat, ha megmaradtak, mutassuk meg a gyermekeinknek, bábozzunk, de csinálhatunk színházat is. Válasszunk egy vicces vagy kedves mesét, kapjon mindenki egy szerepet, legyünk egyszerre színészek és nézők. A jókedv garantált lesz!

Dobjuk ki az aggódást!

Karácsonyi kirándulást terveztünk, de jegesek az utak vagy sűrűn hull a hó, esik az eső? Nem tudjuk befolyásolni az időjárást, de azt igen, hogy hogyan viszonyulunk hozzá. Fogadjuk el, és módosítsunk a programon. Nézzünk meg egy filmet, süssünk egy szokatlan ízű tortát, hívjunk vendégeket.

Váratlan kiadások értek, nem pont az került a fa alá, amit szerettünk volna? Sebaj, pótolhatjuk később. Egy fontos ajándékhoz nem feltétlenül kell karácsony. A lényeg azon van, hogy van kinek ajándékoznunk, akkor is, ha az csak egy nagyon egyszerű valami. Van kit szeretnünk, akivel most együtt lehetünk, a karácsony erről szól. Nem másról.

Kép: Unplash

  • https://szoknyaesnadrag.hu/karacsonyozz-kinok-nelkul/embed/#?secret=639mTeOTsh