Saját álmaink feltérképezéséhez és megvalósításához mi magunk kellünk. Nekünk kell tudni mit szeretnénk, és bizony nekünk is kell érte tenni. Más nem találhatja ki mi a szívünk vágya, és nem is valósíthatja azt meg. Vagy igen, de az nem ugyanolyan.

Egy álom sokáig háttérbe szorulhat, már-már le is tehetünk róla, hiszen a mindennapok elnyomhatják azt. A megélhetés, a mindennapos mókuskerék, akár a kilátástalanság is. Ezek akár módosíthatják is a vágyainkat, újak születhetnek, reálisabb, elérhetőbb képeket vizionálhatunk magunk elé.

De miért mondanánk le arról, hogy sikerüljön elérni azt, amire a szívünk vágyna? S ugyan mitől félhetnénk? Legfeljebb elsőre nem sikerül! Csak másodjára, vagy sokadikra. Álomból valóság, hogyan?

Tágítsuk a világnézetünket. Beszélgessünk másokkal.

Minél több féle kultúrát ismerünk, annál többek lehetünk. Utazni a legkézenfekvőbb, de ezt nem mindenki teheti meg. Már az is sok újat adhat, ha világlátott emberekkel beszélgetünk, vagy legalább olvasunk tőlük. Útleírások, utazási blogok tömbkelege érhető el ingyenesen is az interneten. S ha már olvasás, ha nem a megszokott, hanem tőlünk távolabb álló műfajban olvasunk már az is plusz élményeket adhat számunkra. Egy új sport, egy más ízű étel vagy ital, egy szokatlan kikapcsolódási lehetőség kipróbálása, mind-mind új színt hozhatnak az életünkbe. Akár olyat is, amiről fel sem merült volna, hogy az érdekelhet bennünket. Ezek mind közelebb vihetnek ahhoz, hogy nekünk is legyen egy saját álmunk, vagy ha már van, akkor azt elmélyíthetik, megerősíthetik, ötleteket adhatnak a megvalósításához.

A partnerkapcsolatok kiépítésére a legjobb lehetőség, ha minél több beszélgetős délutánon, estén veszünk részt. Bekapcsolódhatunk másokhoz, vagy saját magunk is szervezhetünk egyet. Egy jó disputa előmozdíthatja az életünket. Mind munka, üzleti területen, mind a szociális hálónkban és a magánéletünkben is.
Nem kell hozzá semmi különös, mint egy jó téma, egy körüzenet, pár karéj zsíros kenyér, lila hagyma, paprika és tea. Mindenki hálás lesz!

Beszélgessünk minél több és minél más típusúbb emberrel, a lehető legszélesebb témakörökben. Legyünk nyitottak arra, amit elárulnak nekünk, hallgassuk meg őket, még akkor is, ha elsőre nem szimpatikus, amiről és ahogyan beszélnek. Mások véleménye, világmeglátása is aranyat érhet. Sosem tudhatjuk kivel találkozunk. Talán nincsenek is véletlenek. Kaphatunk jó ötletet, egy esszenciát, egy kérdést, egy választ, egy hangulatot, egy érzést ami közelebb vihet az álmainkhoz. Lehet nem is tudunk róla, csak utólag rakjuk össze a képet!

Értékeljük a mindennapokat

Nem számít az, hogy nem mutattunk még fel igazán semmit az álmunk eléréséhez, ha egyszer tisztában vagyunk azzal, hogy van néhány markáns eszköz a tulajdonunkban, ami viszont támogatást adhat hozzá. Minden egyes nap soroljuk fel ezeket a dolgokat, amelyekben jók vagyunk, amelyeknek a birtokában vagyunk és amiket bármikor elővehetünk. Ez lehet egy vagy több jó tulajdonság, életkörülmény és a hit, a bizalom is. Mindent, ami előrébb vihet az álmaink felé, vagy csak éppen segít egy kisebb letargia átemelésén. Mert letargiák bizony vannak, ahogy menetelünk előre a célunk felé. Álomból valóság legyen.

Őszinteség, büszkeség

Ne csak a vágyainkról beszéljünk, hanem a bizonytalanságainkról is. Ha tisztában vagyunk a hiányosságainkkal, akkor szembenézhetünk azokkal: mik azok, amik eltántoríthatnak, megakadályozhatnak, amihez nincs elég tudásunk, ismeretünk, amikhez ezért segítségre lenne szükségünk.

És sosem szabad szégyellni a vágyunkat! A családunknak, a kedvesünknek és a barátainknak beszámolhatunk róla. Ők azok, akik segíthetnek, akár abban is, hogy őrültnek, merésznek, kevésnek akármilyennek tartanak ahhoz, hogy megvalósítsuk, amit mi szeretnénk. A negatív vélemény is adhat egy csak azért is erőt! Ám, bízva abban, hogy még is csak a szerettünket avattuk be, bizonyára a segítségére is számíthatunk!

Tervek: Álomból valóság

Amikor rájövünk arra, hogy mit is szeretnénk valójában, akkor írjunk egy tervet arról, miként valósíthatjuk azt meg. Milyen lépésekre van szükség, milyen akadályokba ütközhetünk. Osszuk fel a feladatokat, szabjunk ki határidőket önmagunknak. Gondoljuk át, kitől kérhetünk hozzá segítséget, mit kínálhatunk mi a szívességért cserébe. Mik azok a feladatok, amiket kiadhatunk másoknak, mennyit költhetünk rá.

A megfelelő pillanat

Ha a terv előttünk van, tudjuk mit szeretnénk, és ahhoz mit kell tennünk, akkor ne tétlenkedjünk tovább. Ne várjunk a megfelelő pillanatra, mert nincs ideális pillanat! Csak a pillanat van. Egy nagy levegő és egy elhatározás kérdése. Ha meg sem próbáljuk elérni amit szeretnénk, ha még csak apró lépéseket sem teszünk, akkor nem is valósíthatjuk meg az álmainkat. Kezdjük el most! Ne várjunk tovább! Cselekedjünk!

Ne adjuk fel

Ha már elindultunk, ne adjuk fel! Ha könyvet szeretnénk írni és megvan a történet váza, de megakadtunk az egyik főszereplőnk jellemrajzával, akkor se adjuk fel, tegyünk fel neki kérdéseket, beszélgessünk a szereplőnkkel! Ha repülőt szeretnénk vezetni, de a magasságunk miatt nem lehetünk hivatásos pilóták, még mindig lehet a hobbink a repülés. Ha az a vágyunk, hogy kertünk legyen, de nincs pénzünk családi házra, akkor béreljünk egy kertet, vagy vállaljunk önkéntes munkát egy kertészetben, egy közeli óvoda vagy iskola udvarán. Ne feledjük, ha elindultunk, és sikerül is megvalósítani amit szeretnénk, talán még keményebb munka várhat még ránk, ahhoz, hogy az álmunkat meg tudjuk tartani, hogy ne pukkadjon ki, mint egy buborék. Élvezzük, hogy az álmunk elérése jó úton halad, vagy hogy az akadályok már nem az elérésében gördülnek elénk, hanem a vágyunk megélésében!

Fotó: Starlet Photography