Olvasási idő: 2 perc

Aranylabda a tányéron: Sárgabarack gombóc gluténmentes változatban

A sárgabarack gombóccal már fiatal felnőttként találkoztam, a nagymamáim inkább a hagyományosabb szilvásat készítették. Anyai nagymamám mellett sokszor sürgölődtem, amikor készítette.

Magoztam a magvaváló szilvát, pucoltam a hajában főtt krumplit, figyeltem őt, ahogyan azzal a bonyolultnak tűnő szerszámmal áttörte a burgonyát az átszitált liszthez adagolja, aminek a halmazán ott ültek a feltört tojások. Gyúrtam a hozzávalókat össze, vagy legalábbis valami hasonlót végeztem, a nagymamám mindig engedte, hogy próbálgassam a szárnyaimat. Amikor kinyújtotta és felkockázta a tésztát, akkor hagyta, hogy én tegyek minden négyzet közepére egy-egy szilvát, amiket ő megszórt fahéjas porcukorral.

Majd következett a gombócok formálása, ami nekem nem mindig sikerült, hol kinyúlt a kezem alatt a tészta, hol túl nagyra sikeredtek a gombócnak jóindulattal nevezhető kupacok. Én mégis élveztem. Az ízéről nem is beszélve.

Aranylabda a tányéron

Formálás után utaztak a gombócok a lobogó vízbe, amit csak látótávolságból leshettem, a tűzhely nem gyerekeknek való. Amikor a víz alámerülő gombócok némi főzés után egymást követve felbukkantak a víz felszínén, akkor kerültek át az olajon átforgatott aranyló zsemlemorzsába, amiben gyorsan megforgatta a nagymamám a finomságokat.

Általában kettő vagy három aranylabda volt a tányéron, ez volt az a mennyiség, amivel nemcsak a szemem, hanem a gyomrom is meg tudott birkózni, a néhány nudli szem mellett, mert a nagymamámnál az is dukált a gombóchoz. Ma már tudom azért, mert az óriási családot etetni nudlival a gombóc mellé gazdaságosabb volt, mintha csak aranylabda lenne a tányéron.

Sárgabarack gombóc gluténmentes változatban

A sárgabarack gombóc gluténmentes változatban sem készül másként. Az összetevők és a készítés lépései ugyanazok, csak éppen sokkal könnyebb. A krumplival készített gluténmentes tészták meglepően jól működnek egymással. A gyakran kukoricából, rizsből, hajdinából, útifűmaghéjból, bambuszrostból készült, gluténmentes kenyér vagy sütemény lisztkeverékek alkotói könnyen elegyednek a főtt krumplival. A krumpliból kiváló keményítő jól felveszi a sokszor porhanyós, könnyen morzsálódó liszt alkotó elemeit. 

Gluténmentes sárgabarack gombóc 

Tészta:
160 gramm gluténmentes süteményliszt például Schar Mix It Farina vagy 200 gramm Mix B – Bread Mix vagy 200 gramm Mester süteményliszt
500 gramm burgonya
2 egész tojás
20-30 gramm puha vaj
10-12  egész sárgabarack
2-3 evőkanál porcukorban elkevert fél-egy kávéskanál kardamom vagy fahéj

Zsemlemorzsa burok:
150 gramm zsemlemorzsa
50 gramm vaj

Tetejére:
4 evőkanál porcukor
1 evőkanál vaníliás cukor


Mossuk meg alaposan, majd héjában főzzük meg a burgonyát. Miután kihűlt, törjük össze, amennyire lehet porhanyóssá.


Míg a burgonyát főzzük készítsük elő a többi hozzávalót. Vegyük elő a vajat a hűtőszekrényből, hogy lágy legyen. Szitáljuk át a lisztet egy gyúró felületre, üssük hozzá a tojásokat és szórjuk meg egy csipet sóval, hogy mindezt az összetört krumplival összekeverjük, tésztává gyúrjuk. A gluténmentes változat nagyon jól működik, percek alatt késszé lehet gyúrni. Pihentessük a tésztát letakarva mintegy 30 percig.
A pihenési idő leteltével tegyünk fel egy nagy méretű fazékba vizet forrni. A tésztát pedig nyújtsuk téglalappá, amit késsel vagy tésztaszaggatóval osszunk tíz négyzetté.


Mindegyik tésztakocka közepére tegyünk egy-egy kimagozott sárgabarackot, és szórjuk meg egy kis kardamomos vagy fahéjas cukorral. Gyúrjunk gombócokat.!
Kanállal tegyük bele a gombócokat a forrásban lévő vízbe, és főzzük őket 10 percig onnantól számítva, hogy feljöttek a víz felszínére!


Míg főnek a gombócok, addig pirítsuk meg vajon vagy olajon a zsemlemorzsát aranyszínűre.
Merjük ki a gombócokat a vízből, és szedjük őket a zsemlemorzsába, forgassuk meg benne a gombócokat. Tálaláskor szórjuk meg őket vaníliás cukorral és a maradék kardamommal vagy fahéjjal összekevert porcukorral!



Jó étvágyat kívánunk az aranyló sárgabarack gombóc gluténmentes változatához!

Polgár Ágnes

Újságíró és webdesigner, egy tinédzser édesanyja, valamint ráktúlélő.
Szenvedélyesen gyűjt szalvétákat, és kiemelten fontosnak tartja a mértékletességet az élet minden területén. Közel áll hozzá a lagom filozófia és a svéd kultúra, amely egyensúlyt és harmóniát hoz mindennapjaiba.

Szólj hozzá!

Van gondolatod, tapasztalatod a témában? Írd meg a véleményed vagy történeted a Facebook-oldalunkon – kíváncsiak vagyunk, te hogyan látod!

Oszd meg a cikket!

Ha úgy érzed, másnak is adhat ez a cikk valamit, oszd meg bátran – egy jó gondolat néha messzebb gyűrűzik, mint hinnénk.

Ha tetszik a magazin:

Támogass bennünket, hívj meg egy kávéra.

 

Olvasd el ezt is

Jóllét, ami továbbgondolkodtat

Válogatott írások testi-lelki egyensúlyról, önismeretről és az emberi létről.

Ebben a válogatásban olyan cikkeket szemlézünk, amelyek túlmutatnak a felszínes jóllét-tanácsokon. Gondolatébresztő írások test és lélek kapcsolatáról, életmódváltásról, belső munkáról – hogy a mindennapi jól-létből valódi jóllét lehessen.
Az élet sokszínű, ahogyan mi magunk is azok vagyunk.

Témáinkat az életből merítjük, írásainkkal az élet valódiságát mutatjuk meg.

Tőlünk neked.

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Lépj be az Olvasói Sarokba különleges tartalmakért!
© 2017-2025 Szoknya és Nadrág Magazin – Minden jog fenntartva.