A sárgabarack gombóccal már fiatal felnőttként találkoztam, a nagymamáim inkább a hagyományosabb szilvásat készítették. Anyai nagymamám mellett sokszor sürgölődtem, amikor készítette.

Magoztam a magvaváló szilvát, pucoltam a hajában főtt krumplit, figyeltem őt, ahogyan azzal a bonyolultnak tűnő szerszámmal áttörte a burgonyát az átszitált liszthez adagolja, aminek a halmazán ott ültek a feltört tojások. Gyúrtam a hozzávalókat össze, vagy legalábbis valami hasonlót végeztem, a nagymamám mindig engedte, hogy próbálgassam a szárnyaimat. Amikor kinyújtotta és felkockázta a tésztát, akkor hagyta, hogy én tegyek minden négyzet közepére egy-egy szilvát, amiket ő megszórt fahéjas porcukorral.

Majd következett a gombócok formálása, ami nekem nem mindig sikerült, hol kinyúlt a kezem alatt a tészta, hol túl nagyra sikeredtek a gombócnak jóindulattal nevezhető kupacok. Én mégis élveztem. Az ízéről nem is beszélve.

Aranylabda a tányéron

Formálás után utaztak a gombócok a lobogó vízbe, amit csak látótávolságból leshettem, a tűzhely nem gyerekeknek való. Amikor a víz alámerülő gombócok némi főzés után egymást követve felbukkantak a víz felszínén, akkor kerültek át az olajon átforgatott aranyló zsemlemorzsába, amiben gyorsan megforgatta a nagymamám a finomságokat.

Általában kettő vagy három aranylabda volt a tányéron, ez volt az a mennyiség, amivel nemcsak a szemem, hanem a gyomrom is meg tudott birkózni, a néhány nudli szem mellett, mert a nagymamámnál az is dukált a gombóchoz. Ma már tudom azért, mert az óriási családot etetni nudlival a gombóc mellé gazdaságosabb volt, mintha csak aranylabda lenne a tányéron.

Sárgabarack gombóc gluténmentes változatban

A sárgabarack gombóc gluténmentes változatban sem készül másként. Az összetevők és a készítés lépései ugyanazok, csak éppen sokkal könnyebb. A krumplival készített gluténmentes tészták meglepően jól működnek egymással. A gyakran kukoricából, rizsből, hajdinából, útifűmaghéjból, bambuszrostból készült, gluténmentes kenyér vagy sütemény lisztkeverékek alkotói könnyen elegyednek a főtt krumplival. A krumpliból kiváló keményítő jól felveszi a sokszor porhanyós, könnyen morzsálódó liszt alkotó elemeit. 

Gluténmentes sárgabarack gombóc 

Tészta:
160 gramm gluténmentes süteményliszt például Schar Mix It Farina vagy 200 gramm Mix B – Bread Mix vagy 200 gramm Mester süteményliszt
500 gramm burgonya
2 egész tojás
20-30 gramm puha vaj
10-12  egész sárgabarack
2-3 evőkanál porcukorban elkevert fél-egy kávéskanál kardamom vagy fahéj

Zsemlemorzsa burok:
150 gramm zsemlemorzsa
50 gramm vaj

Tetejére:
4 evőkanál porcukor
1 evőkanál vaníliás cukor


Mossuk meg alaposan, majd héjában főzzük meg a burgonyát. Miután kihűlt, törjük össze, amennyire lehet porhanyóssá.


Míg a burgonyát főzzük készítsük elő a többi hozzávalót. Vegyük elő a vajat a hűtőszekrényből, hogy lágy legyen. Szitáljuk át a lisztet egy gyúró felületre, üssük hozzá a tojásokat és szórjuk meg egy csipet sóval, hogy mindezt az összetört krumplival összekeverjük, tésztává gyúrjuk. A gluténmentes változat nagyon jól működik, percek alatt késszé lehet gyúrni. Pihentessük a tésztát letakarva mintegy 30 percig.
A pihenési idő leteltével tegyünk fel egy nagy méretű fazékba vizet forrni. A tésztát pedig nyújtsuk téglalappá, amit késsel vagy tésztaszaggatóval osszunk tíz négyzetté.


Mindegyik tésztakocka közepére tegyünk egy-egy kimagozott sárgabarackot, és szórjuk meg egy kis kardamomos vagy fahéjas cukorral. Gyúrjunk gombócokat.!
Kanállal tegyük bele a gombócokat a forrásban lévő vízbe, és főzzük őket 10 percig onnantól számítva, hogy feljöttek a víz felszínére!


Míg főnek a gombócok, addig pirítsuk meg vajon vagy olajon a zsemlemorzsát aranyszínűre.
Merjük ki a gombócokat a vízből, és szedjük őket a zsemlemorzsába, forgassuk meg benne a gombócokat. Tálaláskor szórjuk meg őket vaníliás cukorral és a maradék kardamommal vagy fahéjjal összekevert porcukorral!Jó étvágyat kívánunk az aranyló sárgabarack gombóc gluténmentes változatához!