Piacon, nagyobb szupermarketekben lehet kapni a sokszínű répákat. Ízre némelyik édesebb a hagyományos sárgarépánál. Elkészítésük sem másabb a többinél. Levesbe, főzeléknek, vagy sütve friss húsokhoz, vegetáriánusoknak sütőben sütve, önmagukban különféle mártásokkal tálalva nagyon finom. Ha ízlik, jövőre magunk is ültethetünk, kertészetekben elérhető a színes répa vetőmag.

Sült színes répatál

Színes zöldségek darabolva

 különféle színű répák, édesburgonya, cékla, tök, hagymafélék.

só, bors,

oregano, vagy rozmaring vagy kakukkfű

olívaolaj

Alacsony falú sütőedényben egymás mellé sorakoztatjuk a zöldségeket. Meglocsoljuk az olajjal és megszórjuk a fűszerekkel.

Mintegy 200 Celsius fokon 40 percig pirulásig sütjük.

Krumplipürével, sült tarjával vagy citromos csirkével mennyei a sült répatál.

Mire jó a répa?

A sárgarépa biológiai hatóanyaga a bétakarotin (más karotinokat is tartalmaz), amelynek egyébként a színét is köszönheti. Karotintartalma, amely jelentős antioxidáns fajtánként változó, 6-15 mg / 100 g között mozog. A szervezet a bétakarotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át. Az A-vitamin nélkülözhetetlen továbbá a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából. Az A-vitamin hiányában kialakulhat a farkasvakság. A gyökér tartalmaz még flavonoidokat és illóolajat is.

Alacsony energiaértéke miatt 218 kJ (52 kcal) szívesen alkalmazzák különféle diétáknál, de fogyasztása ajánlott szív- és keringési betegségekben szenvedőnek is. Azért is érdemes tudatosan beiktatnunk táplálkozásunkba, mert karotinjai erősítik az immunrendszert, és egyes vizsgálatok szerint a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepük lehet. A sárgarépa hatóanyagainak köszönhetően részt vesz a szabad gyökök károsító hatásának megakadályozásában is.
A népi orvoslás vizelethajtóként is alkalmazza. Egy sült répatál csakis az egészségünket szolgálhatja!

Szerző és kép: Szoknya és Nadrág Magazin

Forrás: ITT