Paul McCartney már nyolcan éves. Egész pontosan ma ünnepli a születésnapját. Természetesen ismerjük Paul McCartney-t. Ki ne ismerné? Mind hallottunk róla, ebben biztos vagyok. A The Beatles-sel vált az egyik leghíresebb emberré a világon, akinek a nevét valószínűleg a világ legeldugottabb helyén is ismerik. Kitörölhetetlen zenei legenda. És még annál is több.

Sokszor gondolkodom azon, hogy mitől lesz egy ember felejthetetlen. Kitörölhetetlen a fejekből és a szívekből. Mit kell hozzá tenni? Elég jónak lenni? Vagy csak szimplán híresnek is kell, és kész?   Vagy a kettő együtt működik? Paul McCartney esetében ez a kettő egyébként együtt jár. Mint ember, mint zenész felejthetetlen. De persze nem csak a híres embereknek jár az elismerés. Sőt! Nem csak arra emlékszünk, azt ünnepeljük, aki látványosan letett valamit az asztalra. Minden embert van miért ünnepelni. A születésnapján pláne.

A zenészt a jeles évforduló kapcsán szó szerint a fél világ ünnepli. Például a magyar The Bits zenekar. Ők egy magyar The Beatles emlékzenekar, akik hét másik, hasonló együttessel a világból közösen úgy  ünneplik a legendás zenészt a kerek születésnapján, hogy ahogyan átfordult a nap június 18-ára, s elérkezett Paul McCartney születésnapja, videopremierrel köszöntötték bálványukat. Mi mást adhattak volna elő – közösen –, mint a The Beatles Birthday című dalát, amelyet eredetileg Paul McCartney énekel.

Nyolcan év! Elképzelhetetlenül sok. Mennyi mindent tehetünk nyolcvan év alatt? Valószínűleg már szülők, nagyszülők, dédszülők vagyunk. Ha nem is, nagybácsik, nagynénik, unokanagybácsik, unokanagynénik biztosan. Még Paul McCartney is. Ő sem csak kizárólag zenész. Édesapa, nagypapa. És ezen titulusaira is igen büszke.

A születésnap minden ember életében fontos esemény. Nem kell ehhez ismertnek, vagy elismertnek lenni. Ha születésnapunk van, akkor aznap a Nap is miattunk kel fel. Igencsak jelentőségteljes esemény. Én legalábbis így érzem. Ilyenkor jár az embernek a kitüntetett figyelem. Nem is feltétlenül az ajándékok. De az ünneplés, hogy gondolnak ránk, hogy valakiknek fontosak vagyunk, az igen. Ha a fél világ, akkor is. De ha csak egy valaki, vagy csak néhányan, akkor is.

Ez a nap ilyenkor rólunk kell, hogy szóljon. Így ezen a napon ünnepeljük Paul McCartney-t, és  mindazokat a világon, akiknek ma van a születésnapjuk.
Fotó: The Bits
Grafika: Mucsi Boglárka