A gyilkosság az a bűn, amiből jobb kimaradni. Lehetőleg mindenhogyan. Leginkább áldozatként. Akiért utólag legfeljebb már csak annyit tehet a világ, hogy kideríti a halálának az okát, és az elkövetőjét elítéli. A bűnügyek felderítésében, műfaja ellenére, mindig van valami vonzó. Egy jó krimit sokan vesznek szívesen a kezükbe, vagy ülnek le a képernyő elé, hogy megtudják ki volt a gyilkos és a tettének mi adott indítékot. A kriminalisztika világa pont azért annyira érdekes, mert nem egyértelmű. Pont ilyen Kathleen Peterson halálának körülménye is, amit a világ egyik legrejtélyesebb bűnügyének tartanak. A megoldhatatlan ügyről készült több rádiós és televíziós produkció, és dokumentumfilm. Megnéztük The Staircase – Az utolsó lépcsőfok amerikai krimisorozatot az HBO Maxon.

A valós személyekhez köthető igaz történetek még erősebben hatnak az olvasóra, a nézőre, mint a kitalált események. Minél meghökkentőbb egy történet, és üt el a hétköznapinak gondolt valóságunktól, annál érdekesebb a számunkra. Akkor is, ha borzalomról, erőszakról, gyilkosságról van szó. Érdekel bennünket a gyilkos személye, az indítékai és maga a gyilkosság is, az, hogyan tette el láb alól a gyilkos az áldozatát. És fontos számunkra a következmények sora is.

Az érdeklődés mögött ott van a félelem is, és a remény, hogy ilyen velünk sosem történhet meg. Se nem leszünk áldozatok, se elkövetők. Az igazság nyomába szívesen eredünk olvasóként és nézőként is.

Ilyen Kathleen Peterson igaz története is, 2001. december 9-ei halálának valódi körülményei máig tisztázatlanak maradtak. Erről szól Az utolsó lépcsőfok című amerikai minisorozat is, ami a kanapéhoz szögezett bennünket, hogy az igazság nyomába eredve saját szemünkkel győződhessünk meg arról, Kathleen gyilkosa valóban a férje Michael Iver Peterson lehetett?

A Peterson család

Ismerjük meg Petersonékat. Kathleen Peterson édesanya, feleség és egy telekommunikációs cég sikeres üzletkötője. Férje Michael Iver Peterson regényíró, szerkesztő, szolgált a vietnami háborúban. Öt gyermeket nevelnek együtt, jó módban élnek az észak-karolinai Durhamben.

Házasságuk kiegyensúlyozottnak és boldognak vélt a gyerekek, a tágabb család, és a barátok körében is. De jól tudjuk, hogy a látszat sokszor csal. Arról, hogy egy házasság valóban boldog-e, arról igazán csak a két fél tudhat. Márpedig Kathleen halála után kiderül, a házaspár kapcsolata nem volt egyértelmű. És ugorjunk is a gyilkosságra.

2001. december 9-e éjszaka Michael felhívta a segélyszolgálatot, és bejelentette, hogy felesége, Kathleen leesett egy lépcsőn a Forest Hills-i házban, és Michael segítséget kér. Később, egy második telefonhívás során arról számolt be, hogy a felesége már nem lélegzik.

A kiérkező mentősöket, rendőröket egy borzalmas látvány fogadja. A lépcsősor alján elterülő Kathleen körül mindenhol vérnyomok vannak, a falon, a lépcsőn, a lépcsőhöz felvezető ajtófélfán. Első ránézésre, többnek látszik a baleset annál, hogy Kathleen megcsúszott a lépcsőn, és esés közben beverte volna egyszer, vagy akár többször a fejét.

A nyomozók nem hitték el Michael állítását, hogy Kathleen a közösen fogyasztott alkohol, és a lefekvés előtt bevett Válium együttes hatása miatt esett volna így el, a koponyasérülések miatt inkább arra a következtetésre jutottak, hogy a férfi aznap éjszaka agyonütötte a feleségét.


Az igazság nyomában

A világ egyik legrejtélyesebb bűnügyének tartott eset Jean-Xavier de Lestrade rendező figyelmét is felkeltette. Annyira, hogy már a nyomozás és bírósági ügy menete alatt dokumentumfilmet kezdett készíteni a történetről The Staircase címmel. A francia gyártású, angol nyelvű dokumentumfilmből három részes televíziós sorozat lett.

A forgatás már Peterson vádemelése után nem sokkal elkezdődött testközelből: a kamerákkal felszerelt stáb bejutott a vádlott otthonába, a védelmet felépítő jogi csoportba, és a tárgyalóterembe.

Mindezt most viszontláthattuk egy újabb, öt részes minisorozatban, az HBO Max-on. Kathleen szerepét Toni Collete, Michael alakját pedig Colin Firth játszotta el úgy, hogy mi streaming nézőként belesüllyedtünk a kanapéba.

Az utolsó lépcsőfok

Míg a háromrészes The Staircase dokumentum minisorozatban, a férj Michael Peterson és az őt védő David Rudolf ügyvéd által vezetett jogi csoport szemszögéből követhette a néző a gyilkosság ügyét, addig a most megjelent Az utolsó lépcsőfok öt részes minisorozatban sokkal jobban megismerhetjük Kathleen személyét, vagy legalábbis azt, ahogyan őt elképzelte a két rendező António Campos és Leigh Janiak.

A rendezők Toni Collette és Colin Firth főszereplésével úgy mutatják be Kathleen és Michael Petersont, ahogyan kívülről soha nem láthatnánk bele, nem ismerhetnénk meg egyetlen egy házasságot sem. Mert arról, hogy valójában mi történik két ember között, arról valójában csak ők maguk tudnak, és önmaguk is csak a saját igazságuk fényében határozzák meg önmagukat.

Így most Az utolsó lépcsőfok sorozat öt részében többféle igazsággal találkozhatunk miközben megismerhetjük a történetet, az egymásnak sokszor ellentmondó tényeket, Kathleen feltételezett nézőpontját önmagáról, az életéről, a férjével való viszonyáról, továbbá a baleset avagy gyilkosság lehetséges forgatókönyveiről, a nyomozás eredményeiről, Michael reakcióiról.

Mi nézők pedig tulajdonképpen eldönthetjük kinek és minek hiszünk. Mert az Utolsó lépcsőfok nem mondja ki az igazságot, hiszen azt senki sem ismeri.

Illetve igen Michael Peterson, aki 2019-ben saját beszámolót adott ki a felesége halála óta eltelt életéről a Lépcsőház mögött című emlékezésében.

Nekünk nézőknek viszont van lehetőségünk Kathleen Peterson halálát úgy értékelni, ahogyan mi gondoljuk, mert Toni Collette és Colin Firth nem tett mást, mint irdatlanul jól megmutatták mennyiféleképpen láthatjuk a saját igazságunkat, vagyis Kathleen és Michael Peterson igazságát. Eldönthetjük mi magunk baleset volt vagy gyilkosság Kathleen halála. 

Forrás: ITT és  ITT és ITT