Melyik a kedvenc dala? Amelyiket álmában is gyakran hall? Ami azonnal jókedvre hangol? Amelyik kedves önnek? Amit egyszerűen csak szeretünk hallgatni. Most megint témát kell váltanom, de ígérem, hogy kapcsolódik dalválasztáshoz.

A Stranger Things legújabb évadában, a negyedikben a dalok lényegesek. A kedvenc szám kulcsfontosságú. A sorozatról a Szoknya és Nadrág Magazinban is jelent meg kritika, amelyben leírom, hogy az új gonosz most más, mint az eddigiek. Félelmetesebb, mert emberibb. Hatással van az áldozatai elméjére, és azokat szemeli ki magának, akiknek valamilyen lelki problémájuk van.

Traumatizáltak. De a szereplők rájönnek, mivel vehetik fel vele a harcot. Mivel nyerhetnek pici előnyt a végső összecsapás előtt. A zenével. A kedvenc szám ment meg a gonosztól. Mert a zene oda is elér, ahová a tudat nem biztos. Amire mi lehet, hogy nem vagyunk hatással. A zene az elménk olyan szegletét cirógatja, amelyet éppen a gonosz próbál bekebelezni. A kedvenc szám tehát úgy segít, hogy nem tudunk róla.

Éppen azért a sorozat egyik kulcsjelenetében az egyik szereplő, Max barátai lélekszakadva eszik elő walkmant és a kazettákat – a nyolcvanas években járunk –, hogy minél hamarabb eljusson Max fülében Kate Bush Running Up That Hill című dala. Mert ez védi meg őt a gonosztól.

Tudom, az a veszély nem fenyeget, hogy Vecna megjelenik valamelyik nap, és az elmémbe akar férkőzni, hogy magával vigyen a túlvilágra, de úgy szeretek játszani. Sorozatnézés közben végig azon járt az eszem, vajon engem mi mentene meg Vecna-tól? Milyen dal szólna, hogy ne váljak a gonosz áldozatává?

Csak egy dal. A sorozatban Max esetében olyan magától értetődő volt a Kate Bush-szám. A fülhallgatóból csak ez szólt, hogy védelmezze őt. Irigyeltem. Én nem tudnék csak egy kedvencet mondani. Több ilyen dal is létezik. Több saját dalom van. És mindegyiket másért szeretem.

Az egyik gyorsabb. A másiknak a dallama tetszik. Vagy éppen a hangulata. Kedvelem az előadót. Vagy olyan nagyon megnyerő a hangja, hogy sokszor hallgatom. John Lennon hangja. A másik magyarul szól. Tetszik a szövege. Ez is fontos. A kedvemtől is függ, hogy éppen mi a kedvenc. Nem lehetünk mindig egyformák.

Bár szeretnék egy kedvencet, nekem több kedvencem van. Ilyen vagyok. Aki megmentene a gonosztól, legalább egy hosszabb listából választhat.

Napra: Tulipános. The Verve Bitter Sweet Symphony. A-ha: Take On Me. Guns N’ Roses: Sweet Child O’ Mine. Lana Del Rey: Video Games. Nena: Irgendwie, irgendwo, irgendwann.  Joy Division: Atmosphere vagy a Disorder. John Lennon hangján bármi. Tényleg bármi. Most így érzem.

Ha egy dal véd meg a gonosztól, ám legyen. Fel vagyok készülve.

Fotó: Netflix
Grafika: Mucsi Boglárka