Minden kétséget kizáróan mugli, azaz varázstalan halandó lehetek, ha annyira le tud nyűgözni a varázsvilág, hogy újra és újra beülök a moziba, ha a Harry Potterről, vagy hozzákapcsolható történetekről van szól. A Legendás állatok és megfigyelésük fantasy sorozat sem kivétel. Úgy pláne nem, hogy mindig tanulhat belőle valami újat mugli és varázsló egyaránt. Most éppen arról, hogy csak az igyekezet számít.

A mágikus világ óriási népszerűséggel bíró könyv- és filmsorozata, a Harry Potter-történeteknek nem lett vége a hetedik résszel, miután írója J.K. Rowling előhozakodott az előzménnyel. Ha ez bevált a Csillagok háborújánál, akkor miért ne működne a varázsvilágban, nem igaz? – főleg egy kis bűbájjal?

Olyan igézéssel, mint például az állatok, hiszen az állatokat mindenki szereti. Elég csak egy-két cuki, és egy-egy meghökkentő vagy elborzasztó belőlük, és működik a varázslat. 

A Legendás Állatok és megfigyelésük címmel megfilmesített Harry Potter előzmény annyira bevált, hogy már a harmadik részére ülhetünk be a moziba.

Ahová tökéletes időzítéssel került, hiszen a tavaszi szünetbe pont úgy belefér az otthoni tévézés, a virágültetés, a tojásfestés és kirándulás mellett a mozi is a gyerekekkel. Vagy akár nélkülük, hiszen nem kell szülőnek lenni ahhoz, hogy elvarázsoljanak a legendás állatok. 

Legendás állatok harmadszorra is

A Legendás Állatok ott folytatódik a harmadik részben, ahol vége szakadt a második résznek, vagyis, soha nem lehet biztos se mugli, se varázsló abban, hogy a világ jó irányba halad, akkor sem, ha éppen megoldottak, elkerültek valami nagy, varázslóbirodalmat rendítő bajt. Mert mindig voltak, vannak és lesznek olyanok, akik világuralmat akarnak maguknak mindenáron. Ami elszántságban, biztosan nem a jóság, a békesség, a szeretet vezérli őket. Most is így van. 

Gellert Grindelwald (Johnny Deep helyett Mads Mikkelsen alakításával) minden ellene felhozott vád dacára továbbra sem tesz le a hatalomról, miért is tenne, hiszen ő nem egy jó, hanem egy rossz varázsló. Nem is akar addig megállni, míg nem tünteti el a Föld színéről a muglikat, nem számít neki a szerelem sem. Mi több nem tűri varázsló és varázstalan között. Márpedig ilyen szerelmet ismerünk mi is, egy egyszerű mugli pék és egy mágiával bíró legilimentor között a második részből. 

A világ amit ismerünk haldoklik, és Grindelwald gyűlölettel mérgezi tovább, ami ellen ki más léphetne fel, mint egykori legjobb barátja, (és iránta gyengéd érzelmeket tápláló) Albus Dumbledore (Jude Law) a Roxfort varázslóiskola professzora, aki már rég nem ugyanazt a világképet látja maga előtt, mint gyerekkoruk vérszövetsége idején együtt vallottak. 

Ám Dumbledore nem szállhat szembe Grindelwalddal a gyerekkori fogadalmuk miatt. Erre a szövetségre, a karjára csavarodott láncos amulett minduntalan egy-egy erős szorítással figyelmezteti is, már akkor, amikor Dumbledore fejében még csak megfordul, hogy ellenszegüljön Grondelwald nézeteivel. 


Öt bőrönd és egy Qilin

Így bármiféle cselszövés, támadás Grindelwalddal szemben, kizárólag Dumbledore gondolatait kordában tartva lehetséges, amihez elkélnek az olyan segítők, akik képesek képzavart okozni. Ehhez pedig a legjobb, ha csupa olyan varázsló és mugli fog össze, akik együttesen már ránézésre sem okozhatnak gondot.

Ilyen a nagyon kedves, de kissé habókos Göthe Salamander (Eddie Redmayne) a Legendás állatok jólismerője és oltalmazója, Bunty Broadacre (Victoria Yeates) Göthe asszisztense, Theseus Scamander (Callum Turner) Göthe bátyja és az angol Aurórok vezetője, a mugli, csupaszív pék Jacob Kowalski (Dan Fogler), Eulalie Hicks (Jessica Williams), a különösen hatásosan varázsló tanárnő és Yusuf Kama (William Nadylam) a tisztavérű, franca varázsló. 

Akiknek nem árt, ha van egy-egy bőröndjük, nem is akármilyen, lehetőleg megtévesztésig hasonlító arra, amilyet Göthe hord minduntalan magával. Most éppen benne a varázslóvilág legértékesebb, legtisztább szívű lényével, egy őzikére hasonlító sárkányszerű cukiságra, aki képes egy népvezér megválasztásnál kifejezni, ki a legtisztább szívű jelölt.

A magyar fordításban Chil-nek ejtett, Qilin vagy Qirin egy ázsiai egyszarvú egyébként. A rendkívül békés és gyengéd állat megölése a varázslóvilágban bűncselekménynek számít, mert nagyon ritka lény. 
Hogy egy ilyen Qilinre a való világukban is szükségünk lenne a választások idején? – Igen!

Dumbledore titkai: Az igyekezet számít

Merthogy nem csak az ember halandó, a varázslók és boszorkányok sem feltétlenül jólelkűek. A varázserővel bírók tudásukat pont úgy felhasználhatják jóra, mint rosszra. Ráadásul egy varázslat, egy mágia, egy bűbáj, egy igézés elsülhet balul is.

A varázslók sorsát megannyi minden formálhatja, pont úgy, mint egy mugli életét. Egy-egy balkanyar minden sorsot elér, a zökkenőkről pedig senki sem szívesen beszél. Titkai bárkinek lehetnek, egy jó varázslónak éppúgy, mint egy rossznak. Amik nem feltétlenül maradnak titokban. 

Dumbledore titkai sem mások. Mondhatni emberiek. Ám tegyen bármi rosszat egy mugli vagy egy varázsló, tulajdonképpen semmi más nem számít, csak az igyekezet. Az igyekezet, az ami hangsúlyos azután, hogy vétünk, rosszat cselekszünk, hibázunk, bántunk. Az igyekezet arra, hogy javítsunk, jót cselekedjünk, igazítsunk, esdekeljünk, kérjünk. Az akarat, a szándék, az igyekezet számít.

Ez az, amit tanulhatunk a Legendás Állatok: Dumbledore titkai fejezetből. Egy olyan mágiavilágból, ami kísértetiesen hasonlít a való életünkhöz. Benne olyan varázslókkal, akik nem feltétlenül akarnak jót másoknak, csak önmaguknak, ehhez pedig nem szégyellenek hatalmat ragadni, és azt bármi áron, mások feje felett is megtartani. 


Kép: Warnerbros