Emlőszűrés, ismertebb nevén mellrákszűrés az ajánlott orvosi vizsgálatok között szerepel. A mammográfiai vizsgálat alig pár perc, és még ha kissé kellemetlen is, a negatív eredmény tudatában óriási a megkönnyebbülés.

A mellrák kockázata nem csak az idősebb korosztályt és nem csak a nőket érinti. A férfiak betegsége is lehet. A nőket 45 és 65 éves koruk között ingyenesen vizsgálják. Meghívót kapnak az érintettek. Én minden negatív vizsgálat után megünneplem az életem. Saját magunk kényeztetésére adjuk meg az esélyt úgy is, hogy visszatérően kivizsgáltatjuk magunkat.

Megértem az olvasót, ha úgy gondolja, őt nem érintheti semmilyen betegség. Még túl fiatal, vagy már nem, de a családban senki nem volt beteg, meg különben is úgy érzi, vele nem történhet ilyen, ő nem lehet beteg, ezért nem is olvasná el ezt a cikket. Semmilyent, ami bármilyen betegség megelőzésről szól. Megértem, mert nagyon jó, ha az ember pozitív és úgy áll a dolgokhoz, hogy minden rendben van. Mégis ajánlom, hogy legyünk tisztábban azzal milyen szűrővizsgálatok érhetők el, és menjünk is el az ajánlottakra, mert sajnos a betegségek nem válogatnak. Akkor is, ha úgy véljük nincs rá szükségünk.

A negatív eredmény megkönnyebbülést hoz

Az ingyenes szűrővizsgálatra a Nemzeti Népegészségügyi Központ minden 45-65 év közötti nőnek küld meghívót. A vizsgálat opcionális, nem kötelező én mégis amondó vagyok, menjünk el, szánjunk rá időt. A negatív eredmény valódi megkönnyebbülést hoz. Én legalábbis minden alkalommal megnyugszom, miután túlesem egy-egy rákszűrő vizsgálaton, amikre több mint tíz éve járok, pedig nem vagyok még csak 44 éves.

Életem első meghívóját emlőszűrésre a napokban kaptam meg. A nyár végén töltöm be a 45-ik életévemet, így máris megelőzték nekem a vizsgálatot. Azt, ami nem ismeretlen számomra, mert évek óta járok rá. Azért, mert nem tartozom azok a szerencsések közé, akik nem érintettek.

A családban az emlőrák is felbukkant már, magam is átestem két másik rákbetegségen, éppen ezért a mellrák kockázatáról genetikai vizsgálatot is csináltak már nekem, amiben kimutatták ugyanazt a DNS-mutációt, ami az emlőrákon átesett családtagomnál is jelen van. Így, hogy nyugodt legyek, én inkább 32 éves korom óta minden évben elmegyek emlőszűrő-vizsgálatra.

Mert a betegségek nem válogatnak. A rákos sejteket nem érdeklik milyen neműek, hány évesek vagyunk, ahogy azt sem, éppen hol tartunk az életben. Nálunk a családban a rákos megbetegedések zöme korán, fiatalkorban érkezett, én sem voltam több 33 évesnél, amikor egy szép meleg nyári napon összegörnyedtem a hasi fájdalomtól, majd fél évre rá, nőként vastagbél-rákot diagnosztizáltak nálam. Látható a rák nem válogat. Van olyan férfi ismerősöm is, aki évek óta küzd a mellrákkal. Jobb mindezeket kizárni.

Az emlőszűrés csak néhány perc

Nem állíthatom, hogy nem jár egyfajta szorongással elmenni egy-egy célzott rákszűrésre. Azzal jár. De ezt magunkban kell legyőznünk. Én például minden vizsgálat előtt arra gondolok, hogy mivel jutalmazom meg magamat a pozitív eredménnyel a kezemben.

Ahová én járok emlőszűrésre ott nem csak mammográfiai vizsgálatot, hanem egyúttal mellultrahangot is végeznek. A doktornő minden egyes alkalommal megvizsgálja kézzel a mellemet, majd odaállít a mammográfia gépbe. Mivel alacsony vagyok, egy picit mindig pipiskednem kell, hogy felérjem, amit egyfajta táncként vetítettem át a fejemben, ám a legújabb gépek már tökéletesen hozzáigazíthatók a picivel több mint százötven centimhez.

A mammográfia alkalmával külön-külön jobb majd a bal mellet is közrefogják a gépben, ami egy egészen kicsit összeszorítja a hús és zsírtömeget, hogy jól le tudja fotózni mindkét irányból a mellet. Ez valóban kellemetlen, kis fájdalomnak megélhető módszer, de olyan rövid ideig tart, hogy az ember át sem tudja gondolni utána hány gombóc fagyival, melyik könyvvel vagy milyen apró ajándékkal lepje meg önmagát.

A negatív eredményt postázzák

A Nemzeti Népegészségügyi Központ által szervezett ingyenes emlékszűrés elsősorban mammográfiai vizsgálatról szól, bármilyen apró eltérés esetén további vizsgálatra kell számítani, amitől nem kell azonnal megijedni. A kiértékelést végző szakértők például kérhetik, hogy vigyük magunkkal az előző évi vizsgálatok eredményét, hogy egymáshoz összehasonlítva is láthassák a változást. Ami nem betegséget, hanem a testünk öregedését is jelezheti.

Ahová én évek óta járok, ott a mammográfia vizsgálat után minden esetben azonnal végeznek mellultrahangot is, ami már tényleg nem nevezhető még csak kellemetlennek sem. Ugyanarra a csúszós, ragadós gélre számíthatunk magunkon, mint egy hasi ultrahangon, hogy az ultrahang fej jól, akadálymentesen tudjon haladni az ívelt mellen. Leellenőrzik a bimbó udvart, a mell minden pontját és a hónaljirányában a nyirokmirigyeket is. Itt én mindig azonnal megtudom az eredményt.

Az országos tisztifőorvos Müller Cecília üdvözletével kiküldött meghívón javasolják, a térítésmentes vizsgálatra vigyünk magunkkal egy kisméretű, felbélyegzett és megcímzett borítékot, hogy kiküldhessék számunkra a negatív eredményt. Ami után tényleg megünnepelhetjük magunkat, az életünket! Illetve, amennyiben bármiféle eltérést találnának a szakértők, és további vizsgálatok javaslatát kérik, azokra is mihamarabb jó elmenni, hogy kiszűrjék az esetleges elváltozást, vagy annak meglétével mihamarabb megkezdhessék a gyógyító kezeléseket.

Mert gyógyultan bármi lehet. Ahogy az is, hogy én most cikket írtam önnek.


Kép: Getty Images