Vitathatatlanul tavasszal és nyáron szervezik a legtöbb esküvőt. Talán a párok úgy érzik, hogy ilyenkor a várhatóan kellemes időjárási viszonyok miatt nem kell előre aggódni a hideg és az eső miatt, és fotózás szempontjából is ideálisnak tűnik ez az időszak. Valóban ennyit számítana az időjárás, hogy télen már ne is lehetne esküvőt tartani?

Télen nem készülhetnek a párról olyan fotók, amelyeket szívesen mutatnak meg szeretteiknek, olyanok, amelyekkel világgá kürtölhetik szerelmüket? Télen általában hideg van, hó pedig vagy van, vagy nincsen. Akkor hogyan készülhetnek jó fényképek egy téli esküvőn? A témáról Schreiber Nikolett-tel, a Natural Sentiments fotósával beszélgettünk.

– Hogyan látod, mennyire népszerű a párok körében a téli fotózási lehetőség, ha jegyes vagy esküvői fotózásról van szó?

– Annyira még mindig nem, bár egyre többen szeretnének téli fotózást. Amióta fotós vagyok – 2018 óta –, a tavalyelőtti évet kivéve mindig volt téli esküvői fotózásom, januárban fotóztam leginkább, de idén több megkeresést kaptam.

A kissé megszaporodott felkéréseknek lehet oka a Covid is. Korábban sokaknak el kell emiatt halasztaniuk a nagy napot, de most végre lehet esküvőt tartani. Más fotósoknál is úgy látom, hogy a jegyesfotózás például már egészen népszerű műfaj ilyenkor, egyre többször látni eljegyzési havas fotókat.

átékos fotózás, gördeszkás menyasszony

– Miben más egy téli esküvői vagy jegyesfotózás?

– Esküvők szempontjából ez az időszak még mindig inkább holtszezon. A fotósok is rugalmasabbak. Bevállalnak akár hosszabb utazást is, ha akad esküvő, vagy jegyesfotózás. Én nem csak esküvőket fotózok, télen van a legtöbb business, portré, brand és kismama fotózásom.

– A párok és a családok többsége azért általában kevesebben vannak, de ez jó lenne, ha változna. Pedig télen valamivel egyszerűbb a szabadban fotózni, nincsen erős napsütés. Nem kell a naplementére várni, hogy szép fényeink legyenek, hanem lehet akár napközben is fényképezni. Hátrány lehet, hogy hidegebb van, de egy bevállalós a pár a képek kedvéért szinte bármit megtesz. Volt már télen gördeszkázó menyasszonyom egy szál menyasszonyi ruhában.

– Te személy szerint miért kedveled a téli páros fotózást? Miért lehet jobb egy téli fotózás?

– Sokkal viccesebb a hóban bolondozni. Játékosabb ilyenkor egy fotózás. Ugyan fel kell öltözni, de sok helyszín ilyenkor is szépen mutat a fotókon. Sok programlehetőség csak ilyenkor elérhető: szánkózás, hógolyózás, korcsolyázás.

Lehet kreatív fotózás síelés közben is, mert miért ne? Aztán pedig el lehet menni egy erőbe, ha valaki nem csak síelős képeket szeretne. A jegyes és kreatív fotózásokat mindig a párhoz alakítjuk, hogy igazán róluk szóljon, hogy igazán kreatív legyen. Én minden helyzetben a szokatlant, a megszokottól elrugaszkodót keresem. Emiatt is néha más esküvői szolgáltatókkal összefogva szolgáltatóval megszervezünk egy inspirációs fotózást, amivel szeretnénk a pároknak megmutatni, hogy merjenek elrugaszkodni a megszokottól.

Legyen hó! De legalább fenyves

– Télen milyen helyszíneket tudsz javasolni a pároknak?

– A kismamákkal és a családokkal általában stúdióba megyünk. A fotókon nem mutat jól, ha a kisgyerekek nagyon be vannak bugyolálva, és nem látszódik az arcuk, ahogyan a kismamák sem szívesen teszik ki hidegben a pocakjukat. Szabadtéren a természet, vagy a városi környezet adja a helyszínt.

Ha nagyon extrémet szeretnének, akkor egy másik országba érdemes elutazni. Nekem ilyen fotózásom sajnos még nem volt. Pedig itthon már alig havazik az elmúlt években. Ha mégis, akkor el kell menni legalább a Mátrába, vagy magasabb hegységbe. Ezt azért általában be szokták vállalni a párok.

Télen hó nélkül is jól mutat a fenyves, az örökzöld. Emellett pedig lehet ugyanúgy a városban fotózni. Például ha nem esik a hó, és egy kicsit melegebb téli nap van, akkor olyan, mintha tavasz lenne, és nem kell annyira beöltözni, elegendő egy kis kabát.

– A párok utaznának egy-egy fotózás miatt? Például, hogy legyen hó a képeken?

– Mivel nálunk az elmúlt években nem jellemző a havazás, tudunk várni, hogy legalább hegyekben legyen hó. Több fotósnál látom, hogy utaznak, tehát az igény az ügyfelek oldaláról megvan. Én egyelőre a Mátráig jutottam.

Az a tendencia, hogy a párok akkor vállalják be a hosszabb utat, ha látják azt, hogy egy adott fotós milyen képeket készít külföldön. Szükséges a referencia, hogy ilyen is lehet egy fotózás. Éppen emiatt tervezem, hogy saját projekt keretében elutazunk egy párral Ausztriába fotózni. Egyébként jellemző, hogy a párok akár szabadságot is kivesznek fotózás miatt, így beleférne akár egy pár napos kiruccanás is a képek és a hó miatt.

A fotózás télen is legyen élmény

– Melyik volt számodra legemlékezetesebb téli esküvői vagy jegyes fotózásod?

– Az egyik legfrissebb. A pár mindkét tagja 21 éves, de már három éve jegyesek. Mindketten egy keresztény gyülekezet tagjai. A fiú két évig, a lány másfél évig teljesített missziót. Egyikük Angliában, a másikuk Japánban volt ez idő alatt.

December 10-ére egyeztettük Sindyvel a jegyesfotózást, és előtte nem sokkal derült ki, hogy Jony, a vőlegény repülője a fotózást megelőző napon landolt Magyarországon. Semmi különöset nem szerveztünk meg, csak hogy havat szeretnénk, ha lehetséges. Ez sikerült is. A Lósi Majorban éppen akkor esett le a hó, így megbeszéltük Sindyvel, hogy viszünk szánkót, kint és bent is fotózunk. Vannak állatok, így kiváló helyszín a major havas fotózáshoz.

Minden úgy történt, ahogyan terveztük. Amikor fotóztunk, Sindy és Jony még mindig abban a mámorban úszott, hogy két év után akkor látták egymást először, és addig csak heti egyszer tudtak beszélni egymással. Hihetetlen volt közöttük az a kapcsolódás, mintha el sem váltak volna annyi időre.

Nagyon erős az ő kapcsolatuk, és ez sok mindenben tanított engem is, amíg együtt dolgoztam velük. Nagyon jó hangulatban telt a közös munka, utána csak azt hallottam tőlük, pedig még nem is látták a képeket, hogy mennyire jól érezték magukat. Jót mókáztunk együtt. Azt szeretem a fotózásokban, hogy ez egy közös élmény. Ha jól sikerül, az még engem is feltölt.

– Mire kell még egy téli páros fotózás alkalmával odafigyelni?

– Megvan az az előnye egy téli fotózásnak, hogy bármikor fotózhatunk. Ilyenkor is előfordul, hogy erősebben süt a nap, de mégsem ugyanolyan erősek a fények, mint nyáron. Az öltözék ne legyen túl színes.

Ha hóban fotózunk, az azért nagy segítség, mert a fehér szín visszaveri a fényt, emiatt világosabbak lesznek a képek, és sokkal szebbek is. Ekkor egy sötétebb öltözék is jó lehet, de én ilyenkor is javaslom a föld színeket. Azért figyelni kell arra is, hogy a pár ne fázzon, téliesen öltözzenek fel. Fotókon is előnyösen mutatnak a téli ruhadarabok, a bakancs, sál, sapka, kesztyű.

– Ha álmodhatnál egy nagyot: milyen téli fotózást tudnál elképzelni magadnak fotósként?

–A menyasszony síel, a vőlegény pedig snowboardozik. Nem ragaszkodom kizárólag ehhez a felálláshoz, de valami hasonló fotózás évek óta nagyon nagy álmom. Síterepen fotózni.

Nemrég láttam egy sorozatot egy párról a matterhorni hegycsúcsnál Svájcban, ez is nagyon megfogott. Nagyon szeretem a hegyeket télen és nyáron is. Itt bármikor szívesen fotóznék párokat. Rajtam nem múlik, hogy oda utazzunk egy fotózás kedvéért.

Fotók: Natural Sentiments