A koronavírus járvány után szívesebben maradunk otthon. Persze nem a négy fal között. Itt a nyár, mindenki szeretne végre kimozdulni. A célpont most azonban sokaknak inkább Magyarország. Itthon tényleg otthon lehetünk. Országhatáron belül is van épp elég különlegesség. Például a glampingek. Ahol tényleg szabadok lehetünk.

Ha már itt a nyár, mindenki szeretne kimozdulni. Ezt itthon, Magyarországon is megtehetjük. Nem kell mindig külföldre utazni. Itthon is találhatunk akár olyan különleges szálláshelyeket, amelyek megadják nekünk mindazt, amire csak vágyhatunk.

Ami mi is lehet? Bármi, ahol szabadok lehetünk. Ahol magunk lehetünk. Vagy azzal, azokkal akivel és azokkal csak szeretnénk. Párban vagy családdal. Esetleg barátokkal, vagy kettesben a legjobb barátnőnkkel. Ahol nem kell viselkednünk. Ahol azok lehetünk, akik lenni szeretnénk.

Kiszakadni a mindennapokból

Talán most nincs is nagyobb szükségünk másra, mint kiszakadni a mindennapokból. Az otthonunk kényelme ugyan semmivel nem összehasonlítható, de a bezártságban töltött hónapok után azért mégiscsak jól esik kimozdulni a négy fal közül. Valamerre. Akármerre.

De merre is? Gondolunk néha Magyarországra úgy is, mint utazási célpont? És most nem a wellness szállodákra gondolok. Emberek bezárva. Egymás hegyén-hátán a medencékben – hiába működnek alacsonyabb kapacitással a hotelek, itt azért mégis sokan vagyunk egy időben.

Kiszakadni, de mégis hova? Talán most újra felértékelődik Magyarország. Itthon is van elég látnivaló. Nem kell messzire mennünk, mégis olyan szegletét is megismerhetjük az országnak, ahol esetleg még nem is jártunk. Mert Magyarországon nyaralni igenis menő. Számos különlegességet tartogat. Mi legutóbb egy glampingben jártunk. Hogy az micsoda? A glamour, vagyis varázslatos, ragyogó és a kemping szavak elegye.

A kempinget mindenki ismeri. Igen, ez az a nyaralási forma, amikor sátorban alszunk valahol. De a glamping teljesen más. Új szintre emeli a kempingezést. Már-már luxus körülmények között érezhetjük magunkat, ha glampingben szállunk meg.

Sátrazós idill a természetben. Kell ennél több? Vagy akár felejtsük el a sátrat, és maradjon csak a természet és mi. Hogy ez hogyan lehetséges? Minden lehetséges! A gyerekeket most inkább hagyjuk otthon. Néhány nap glamping jár a szülőknek. Két és fél hónap bezártság után pláne.

Ez is Magyarország: buborékban aludtunk

A napokban két éjszakát a noszvaji Nomád Hotel & Glampingben töltöttünk a férjemmel. Ez a hely maga a tökély. És most nem a karanténból kiszabadult énem beszél belőlem. Ennyire kedves és laza, bohém, mégis jól szervezett helyen még nem pihentünk. Itt minden van, amit a vidékkel és a természettel kapcsolatban csak eszünkbe juthat. Rendezett füves terület.

Étterem és egy különálló bár, ahol akár le is heveredhetünk egy koktéllal a kezünkben. Eklektikus és szabad. A legjobb értelemben. Ez az a hely, ahol mindent lehet. A rendkívül nagy területen itt-ott párnák, és pihenésre csábító kényelmes fa boxok szolgálják a vendégek kényelmét. És a szálláshelyekről még szót sem ejtettem. Itt ugyanis többféle lehetőséget is igénybe vehet az utazó. Konténerház, faházak, sátrak.

De nem a hagyományos cölöpös sátrak. Hanem jurta-szerű. Kényelmes, komfortos, menő. Szabad és ellenállhatatlan. És a buborékok.

Szabadság: ez a glamping

Szóval buborékok. Tényleg olyanok. Ezek is hatalmas sátrak. Mint egy gömb, olyan. Ezeknek a buborék-sátraknak a fala ugyanis nagyjából hetven százalékban átlátszó. Valóban buborék. Aki ide belép, nem szakad el a természettől, hanem ő is a természet része lesz.

Mivel a Nomádban a buborékokat az erdőben, a fák között helyezték el, nem szabadulunk meg attól a lehetőségtől, hogy közvetlen közelről élvezhessük a madarak beszélgetését, vagy a békák kvartyogását késő este. A buborékokhoz apró előszoba is tartozik. Ez tulajdonképpen egy zsilipkapu. Ugyanis a buborékot a kívülről kompresszorral áramoltatott levegő, vagyis a túlnyomás tartja fent.

Ezért nem lehet csak úgy belépni, nehogy kiszökjön a levegő. A buborék tulajdonképpen egy hatalmas hálószoba egy hatalmas ággyal. Egy apró fürdőszoba tartozik még hozzá. Ha belegondolunk, ez most az egyik legbiztonságosabb hely. Folyamatosan áramlik a friss levegő, elzárva a külvilágtól, mégis egybeolvadva a természettel. Tökéletes.

Mi két napig a leghatalmasabb buborékban élvezhettük a természet nyugalmát. Felettünk az ég, és a fák. Az ágyból látni a napfelkeltét, vagy onnan nézni az esőt felejthetetlen. Hihetetlen, de élmény.  Maga a szabadság.  Ez a glamping maga. A szabadság szimbóluma.

Fotó: A szerző