Szex és a tinik. A két fogalom összekapcsolása minden bizonnyal nehéz téma a szülők és gyerekeik között. Pedig előbb-utóbb mindegyik tinivel megtörténik, ezét jó lenne beszélgetni a szexről. Az őszinteség, az önelfogadás, a valódiság ezen a területen is fontos. Ha megértő környezetben hallanak a szexről, az lenne maga a szexoktatás? Csakhogy ilyen tantárgy a valóságban nem létezik. Kár. Még jó, hogy sorozatot készítettek ezzel a címmel. Igaz, kizárólag tizenhat év felettieknek. De még így is hiánypótló. 

Valamirevaló szexoktatás ma nincsen az általános-, és középiskolákban hazánkban. Furcsa lenne, ha a matematika és az irodalom között ott szerepelne, mondjuk minden kedden, a második órában, hogy szex. De még csak nem is beszélünk róla a fiatalokkal.

Nem feltétlenül a nem kívánt terhesség megelőzéséről, vagy a nemi úton terjedő betegségek elkerüléséről. A megértés, az elfogadás ugyanilyen fontos a szex terén is. Nem arról van szó, hogy oktatás címén pozitúrákról kellene előadást tartani a diákságnak.

Nyilvánvaló, hogy a szexet nem lehet és nem is kell az iskolapadból megtanulni. Mégis jó tudni, látni, hallani róla, hogy senkinek nem egyszerű. Írhatnám, hogy ezért érdemes megnézni a Netflix Szexoktatás című, immár három évados sorozatát. De ez a film azért ennél többet mutat meg.

Szexoktatás az órarendben?

Szóval a Szexoktatás nem azért érdekes, mert szexet látunk benne. Sokat, sokféle ember között. Mellesleg nem ordenáré módon. Inkább felszabadultat. Ami azért igenis jó dolog. S ha már szexoktatás: ezt inkább személyre szabottan tudnám elképzelni. Ahol lehet kérdezni és vannak válaszok is. Mint egyfajta terápia, vagy kiscsoportos kurzus.

Talán sok, amit írok? Túlságosan előrehaladott volna? Úgy értem, hogy kinek van ideje ezt megvalósítani, és egyáltalán, hogyan férne bele a tanmenetbe?

Talán mégsem annyira előrehaladott, mert valami ilyesmiről szól a Szexoktatás. Igaz, nem hazánkban, és ugye ez egy film. Vagyis kitalált. Az első két évad már egy ideje elérhető az online videótár műsorkínálatában. A harmadik évad még egészen friss. És mint a jó sorozatok esetében, tudott újítani több fronton is.

A történet keretét megismerhettük az első két évadban. Otisnak kemények a gimis évek, nem éppen népszerű a diáktársai körében. Párja sincsen, és szex egyébként is nehéz téma számára, mert édesanyja, Jean szexterapeuta. Így számára természetes kellene, hogy legyen a szex, mégsem az.

Otis legjobb barátja Eric, akit homoszexualitása miatt pécéznek ki olykor-olykor a diáktársaik. A szex tehát a sorozat indulásakor tabu. Mármint úgy, hogy nem beszélnek róla. Csinálni persze mindenki szeretné. De még abban sem mindenki biztos, hogy kivel. Otis sem tud igazán mit kezdeni a szexszel.

Aztán hamar kiderül, hogy örökölte édesanyja, Jean terapeuta vénáját, egy osztálytársával, Maeve-vel együtt megnyitják a használaton kívüli öltözőben a magánpraxisukat. Hozzájuk bárki fordulhat, akinek szexszel kapcsolatos, vagy párkapcsolati zűrje akad. Szóval a Moordale-ben szinte minden a szex körül forog.

Beszélni kell a szexről

Nemhiába ragasztják az intézményre a szexsuli elnevezést. És közben itt is éri bántás azt, aki más, mint amit a többség elfogad. Sokaknak nehéz, de láthatóan működik az az elv, hogyha beszélnek róla, akkor könnyebb lesz.

Nekem tetszett a Szexoktatás. Az előrehaladottság miatt is, de amit igazán jelentősnek érzek, az az elfogadás és a sokszínűség, amit a sorozatban láthatunk. Ugyan lehet azt mondani, hogy nehéz elképzelni, hogy létezik egy olyan középiskola, ahol a szexuális orientációk szinte minden formája megtalálható.

A harmadik évadban ebben is szintet lép a Szexoktatás, amikor beemel a szereplők közé két nembináris nemű fiatalt. Mindenki egy helyen, s mindenki igyekszik elfogadni a másikat. Ez az, amiről azért jó, ha minél többen hallanak.

A Szexoktatásban tényleg beszélnek arról, hogy nem mindenki ugyanolyan. Másra vágyunk, más jó nekünk. És ezt csak elfogadni tudjuk. Jean karaktere mint egy igazi terapeuta. Ő az, aki beszél a diákoknak arról, hogy a szex témakörén belül is álljanak ki magukért és vállalják magukat. Ő maga az igazi Szexoktatás.

Aztán az is kiderül, még az első évadokban, hogy Szexoktatásra nem csak a tiniknek van szüksége. Bizony, a szülőknek is jól jön, ha frissítik az ismereteiket. Változtatni soha nem késő. Mindegy, hogy hány éves az ember. És ez a változás ugyanúgy megfigyelhető a Moordale diákjain.

Oktatófilm vagy szexoktatás?

Kifejezetten tetszik több karakter esetében is a jellemfejlődés, amelyet az évadról évadra láthatunk. Otis a harmadik évadra lelkileg megerősödött. Férfivá érett. Tudja, hogy mit tud nyújtani egy nőnek. Adam megértette azt, hogy nem minden a testi erő. Hogy van szíve. Mégsem vesztett az erejéből, csak még többet tud adni másoknak saját magából.

A Szexoktatás harmadik évadában még több a szex, mint a korábbi részekben. De ezt nem dörgöli izzadtságszagúan a nézők orra alá. Inkább igyekszik az emberi kíváncsiságot kiszolgálni.

Hallhatunk arról is, milyen gyakorlati teendő van szex előtt, ha két fiú a résztvevője, ahogyan arról is, hogy a felek megbeszélhetik, hogy melyikük legyen a befogadó. Vagy hogy élvezi e egyáltalán a szexet egy baleset miatt nyaktól lefelé lebénult fiú. Szóval lehet ez akár oktatófilm is, de fontosabb, hogy felveti ezeket a témákat, hogy ilyen is van. Ez is az élet része. Ez is lehet szexoktatás.

A Szexoktatásban ugyan a szereplők sokfélék, és igen, megtörténik a szexuális együttlét két lány és két fiú között, ahogyan fiú és lány között is. Erre lehet azt mondani, hogy ez provokatív, mert miért kell mindenhol ezt nézni? Vagy gondolhatunk arra is, hogy embereket látunk, tiniket, akik éppen most kezdik el a felnőtt életüket. Lehetünk mások. Azzal csak nyerhetünk, ha ezt el is fogadjuk.


Fotó: Netflix

Karóczkai-Müllner Helga