
A pesztót általában tésztára tesszük feltétként. Esetleg grillezett húsokra és zöldségek mellé kínáljuk. A nyári levesek pestóval tálalva azért is különlegesek, mert enyhe csípőségükkel még frissítőbbek a hagyományos krémleveseknél. De csak addig, míg nem visszük túlzásba a fűszerezést, mert a kánikulában jobb kerülni a lángoló ételeket.
Az első leves paradicsomos, a második sárgarépás. Egyikhez sem kell beszerezhetetlen alapanyag. Taninit vagyis szezámkrémet és chilipasztát már nagyon sok helyen lehet kapni.
Mindkét levest korábban egy svéd magazinban találtam. Azért szeretem mindkettőt, mert egyik sem hagyományos ízvilágot ígérnek. Ezt a paradicsomlevest a kókusztejszín krémessé varázsolja és meg is őrzi tőle a tejmentességét. Ráadásul semmi köze nincs a hagyományos paradicsomleveshez, amit egyébként szintén szeretek. Ha túl meleg van, akkor kora reggel vagy késő este állok neki megfőzni, mert sütőt kell hozzá kapcsolni.
Azzal is kezdem, hogy a sütőt előmelegítem 175 fokra. A 10-12 nagyobb szemű koktélparadicsomot 30 percig sütöm benne, nagyjából addig míg felpuhul, kissé összeesik. Hagyom hűlni egy kicsit, közben felaprítom az 1 csokor újhagymát, a 2 gerezd fokhagymát, a fél piros chilit és az 1 teáskanálnyi frissen reszelt gyömbért. Amikor a paradicsom kihűlt, lehúzom a héját.
Utána egy serpenyőben felhevítem az 1 evőkanál kókuszolajat, puhára pirítom benne a hagymát és a fokhagymát a chilivel és a gyömbérrel együtt. Ezután hozzáadom a paradicsomot, a 3 evőkanál vörös curry pasztát és az 1 teáskanál mézet, és további egy-két percig pirítom. Ilyenkor már eltelítenek az illatok. Hozzáadom tüstént a 2 deciliter vizet és mintegy negyedóra alatt készre főzöm. A levest botmixerrel simára turmixolom, majd hozzáadom az 1 doboz kókusztejszínt és a fél lime levét. Ízesítem sóval. Az erkélyen termesztett, frissen lecsipkedett korianderlevelekkel és mogyorópestóval tálalom.
Az 1 csésze földimogyorót egy serpenyőben 5 percig pirítom, egészen pontosan addig, míg nem kezd el olajat ereszteni. Az 1 teáskanálnyi mennyiségű gyömbért felaprítom, majd a robotgépbe teszem a mogyoróval, a csokornyi korianderrel, az 1 gerezd fokhagymával, az 1 teáskanálnyi mézzel, a 2 evőkanálnyi szezámolajjal, az 1 lime levével és a lime héjával és a durvára vágott fél piros chilivel együtt. Összeturmixolom pestová, ha szükséges hozzáadok 1-2 evőkanálnyi vizet. Sóval ízesítem.
Ezt a sárgarépás nyári levest pestóval azért is kedvelem, mert gyönyörű a színe. És mert valóban a fenntarthatóság jegyében készül, hiszen a sárgarépa héját is felhasználjuk hozzá. Úgy kezdem, hogy a csaknem 1 kilogrammnyi sárgarépát nagyon alaposan megmosok és megpucolok, lereszelem, és félreteszem a lefaragott héját, hogy abból pestót csináljak, míg fő a leves.
Majd 1 fej vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát apróra vágok és 2 evőkanálnyi olajon üvegesre pirítom. Hozzáadom az 1 teáskanálnyi köményt, a fél teáskanálnyi őrölt kurkumát, és a lereszelt sárgarépát. Az egészet, kavargatás mellett 1-2 percig pirítom.
Felöntöm 8 deciliternyi vízzel, beleteszem a búzamentes leveskockát, és addig főzöm míg a sárgarépa puhára puhul. Ez nagyjából negyedóra-húsz perc. Ha elkészült botmixerrel simára keverem. Ízlés szerint sózom és borsozom. Végezetül hozzáadok még 1-2 kanál sűrű tejszínt. Sárgarépa pestóval és friss korianderrel tálalom.
A kilónyi sárgarépáról lepucolt héjat, durvára vágom, és aprítógépben összekeverem egy fél csomag korianderrel, fél csésze tahinival, 1 gerezd durvára vágott fokhagymával és fél citrom levével. Lassan csurgatva, meg-meg kavarva hozzáadagolok 1 deciliter olívaolajat, hogy krémes pestót kapjak. Ha úgy érzem, nem elég lágy, 1-2 evőkanálnyi vízzel hígítom. A legvégén sózom és borsozom.
Ezeket a leveseket mi nem bírjuk abbahagyni. Szerintünk tényleg hűsítőek. Pont azért, mert nem a megszokottak. Kissé pikánsak, de nem túlzottan. Ráadásul gyorsan és könnyen elkészíthetőek. Bízom benne a nyári levesek pestóval műfaját az olvasó is megkedveli.
Forrás: ITT
Fotó: Nora Tysklind
Van gondolatod, tapasztalatod a témában? Írd meg a véleményed vagy történeted a Facebook-oldalunkon – kíváncsiak vagyunk, te hogyan látod!
Ha úgy érzed, másnak is adhat ez a cikk valamit, oszd meg bátran – egy jó gondolat néha messzebb gyűrűzik, mint hinnénk.
Támogass bennünket, hívj meg egy kávéra.
Olvasd el az Adatkezelési tájékoztató-t.