Elérkezett a frissítők és hűsítők ideje. Még úgy is, hogy a napokban záporok, zivatarok fogják vissza a napsütést. Lesz itt még kánikula, amikor jól jön egy nem mindennapi frissítő, minél gyorsabban. Mint a gin tonic bodzával és gyömbérrel, ami akkor is elkészíthető, amikor már nem lesz a friss bodza elérhető.

A koktélokat sokan kedveljük. Alkoholtartalmától függően lehetnek könnyebben vagy erősebbek. A gin tonic bodzával egy kevésbé ütős, inkább frissítőbb ital, ami a bodza mellett a gyömbérnek és a fűszernek is köszönhető.

A bodza virágát számtalan módon lehet elkészíteni. Klasszikus a bodzaszörp és a bodzatea felhasználása. Ki lehet rántani, mint a húst vagy a gombát. Készítenek belőle zselét, ízesítik vele a limonádét és még arc tonik is készülhet belőle, igaz azt külsőleg alkalmazzák. És készülhet belőle alkoholos koktél is például citrommal, naranccsal és eperrel. Vagy éppen bodzával és gyömbérrel.

Aminek jellegzetes bodza ízét a bodza tonik adja. Elérhetőek az italboltokban, webshopokban, szuper és hypermarketekben. De, ha nem kapunk bodzás gin tonic-ot, akkor helyettesítsük az ízt a szimpla tonic-ba öntött 1-2 evőkanálnyi bodzaszörppel.

Gin tonic bodzával és gyömbérrel

10 dkg gyömbér – vékonyra szeletelve

4 cl pl. Hendrick’s Gin

1 vékony csík uborka

3 szem fekete bors enyhén törve

10 cl bodzás tonik pl. Fever Tree Bodza Tonic

1 ág bodza

1 szelet citrom

jég

Tegyünk néhány szelet gyömbért egy pohár aljába. Adjuk hozzá a gint, és enyhén keverjük össze a gyömbért, hogy kiemelje az ízét.

Adjuk hozzá az uborkát, a kissé megzúzott borsszemeket és a jeget. Töltsük fel tonic-al. Facsarjunk bele egy szelet citromot és keverjük össze.

Tűzzünk bele ha van, egy fej friss bodzavirágot.

A gyerekeknek Gin nélkül is elkészíthetjük a „koktélt” bodzaszörpből és szódából. Citromkarikával.

Alap recept és Fotó: ITT