Ezt a receptet a Schär búzamentes termékek gyártójának a honlapján találtuk. Kipróbáltuk más fehér búzamentes lisztkeverékkel is, és működött, de minden másban tartottuk a receptet. Aki gluténmentesen, búzamentesen süt-főz, az nagyon jól tudja, hogy nem érdemes eltérni a jól bevált receptektől, mert a mentes liszt nem úgy működik, mint a búzából készült.

A mentes lisztből készült tésztákat nem igazán lehet dagasztani, sokkal inkább csak alaposan kikeverni szükséges. Ezzel a gluténmentes zsömle recepttel sincsen másként. Nagyon egyszerű elkészíteni, de kizárólag úgy érdemes, hogy betartjuk a leírást.

Vagyis nem térünk el a mennyiségektől, mérleget használunk és tényleg lekenjük vízzel a zsemléket sütés előtt, és a sütőbe is teszünk vizet egy külön edénybe. Ha mindent betartunk akkor az tényleg csodát művel, a búzáshoz valóban hasonlító ízt kapunk. 

Megsütöttük mi is, ilyen  gyönyörűek lettek: 

Házilag sütött búzamentes zsömle

Gluténmentes zsömle, a búza nélküli mennyország

40 g langyos víz
8 g só
50 g olaj
500 g Mix B – Bread-Mix
1 csomag porélesztő
vagy
21 g friss élesztő

Tegye az összes (fenti listában felsorolt) hozzávalót egy keverőbe, és kapcsold dagasztási módba.

Keverje össze a hozzávalókat lassú fokozaton, 25 másodpercig. Ezután kapcsolja közepes fokozatra, és dagassza a hozzávalókat 5 percig (alkalmanként kaparja le a tál oldalait annak érdekében, hogy minden megfelelően összekeveredjen).

Vegye ki a tésztát a tálból, és ossza 80 grammos darabokra. Először formázzon golyókat a tésztából, majd készítsen olyan formákat belőle, amilyeneket szeretne.

Akár vizet is permetezhet rájuk, majd mákba, szezámmagba, napraforgómagba vagy hasonlóba mártva ízesítheti őket.

Tegyen sütőpapírt egy tepsibe és tegye rá a zsemléket. Fedje le nedves ruhával.

Hagyja állni őket 35–40 percig a szoba hőmérsékletétől függően.

Melegítse elő a sütőt 200 °C-ra légkeveréses üzemmódban (220 °C-os felső/alsó hőmérséklet), és helyezzen egy kis méretű, sütésálló tartályt a sütő aljába (ennek a sütővel együtt kell felmelegednie).

Készítsem elő egy pohár vizet (100–150 ml).

Távolítsa el a nedves ruhát, és tegye be a tepsit a zsemlékkel a sütőbe (a zsemlék tetejét bevagdalhatja, ha szeretné). Azonnal töltse be a vizet a sütésálló tartályba, és gyorsan zárja be a sütő ajtaját.

Süsse a zsemléket körülbelül 20 percig. Ha sötétebb színű zsemléket szeretne, hagyja benn őket egy kicsit tovább.

Vegye ki a gluténmentes zsömle bucikat a sütőből, és hagyja őket egy sütőrácson vagy egy konyharuhán lehűlni.

    Forrás: ITT
    Kép: Getty Images