Szeretünk olvasni a gyerekeinknek. Mert ez is egy közös időtöltés. Anyával, apával, a a nagyszülőkkel. Ha már van iskolás gyerek a családban, akkor az is lehet gyakorlási lehetőség, ha ő olvas a kisebbeknek. Gyerekkönyv ajánlóink résztvevői most is maximálisan bevált alkotások, amelyeket szívből ajánlunk. Most éppen a háromtól tízéves korosztályig mutatunk be könyveket. Akár még a karácsonyfa alá is bekerülhetnek. De olvasni mindig élmény, az új esztendőben is az lesz.

Mindig érdekes kérdés, hogy mitől lehet jó egy gyerekkönyv. Olyan hatalmas a kínálat a piacon, hogy nehéz kiválasztani a megfelelőt. Az érdeklődés is meghatározza a vásárlását. A két kisebbik gyermekünk leginkább az állatos témájú könyveket kedveli.

Így ez ad egyfajta választási alapot. Az iskolás korosztálynál már jóval nehezebb a helyzet. Ők talán már inkább elfordulnak a könyvektől, így még nagyobb a szülők felelőssége.

Mindig közös élmény olvasni

Ha egy iskolás gyermek nem szívesen olvas, ugyanúgy felolvashatunk neki, mint kisebb korában, de a családunkban az is bevált gyakorlat, hogy ő – vagyis a már olvasni tudó iskolás – olvas fel a testvéreinek. Igaz, nem nagy terjedelemben, de ez is éppen elég. Az is kérdés, hogy az adott könyv mennyire szólítja meg a gyermeket.

Szövegben és illusztrációban egyaránt. Kedves, szívhez szóló, nem mindennapi, bájos, friss, állatos, szép nyelvezetű, családbarát, állatbarát, észrevétlenül tanító, izgalmas, megható, zenés, humoros, nyomozós – mind jó lehet, ha gyerekkönyvekről van szó.

Gyerekkönyvet ajándékozni élmény – mindkét félnek. Annak is, aki adja, és aki kapja. Lehet közös tevékenység olvasni. Mindig, az év bármely napján adhatunk könyvet, de az év vége a karácsony miatt még inkább alkalmat ad erre. Az alábbi gyerekkönyvek, amelyek leginkább a három és tízéves korosztályt célozzák meg – most a kedvenceik közül valók. Kicsiknek, nagyoknak, karácsonyra, az év végére, csak úgy.

Gyerekkönyvek az év végére: állatos, bájos, zenés 

Andreas H. Schmachtl: Alma Magdi – Négy évszak a Vadrózsa utcában

Igazi békebeli mesekönyv. Egerek, mókusok, nyuszik, sünik, akik mind együtt élnek. És akikkel mindig történik valami, de mindig ott vannak egymásnak. Segítik egymást a bajban. A főszereplő Alma Magdi, a bodzavirágfehér kisegér és barátai. Tehát az állatos téma pipa.

Nálunk azonnali volt a sikere. Ehhez hozzájárulnak a bájos illusztrációk, a gyönyörű rajzok a kisállatokról. A könyv egyébként 34 rövidebb mesét tartalmaz, évszakos bontásban, így egy évet ölel fel, így kifejezetten ajánlott esti mese gyanánt.

Kiknek ajánljuk? leginkább az ovis korosztálynak, akár hároméves kortól

Ronan Badel: Piroska és a farkas – 16 zenés részlet

Ki gondolná, hogy egy olyan történet, mint a Piroska és a farkas még tud újat mutatni? Pedig tud. Ez a színes képeskönyv a bizonyíték. Ugyanis nemcsak a történet átdolgozását tartalmazza, hanem hozzá kapcsolódó zenés részleteket, amelyekkel éppen megfelelően illeszkednek a képen látottakhoz, amelyeket gombnyomással csalhatunk elő.

A könyv illusztrációja is fantasztikus (például a nagymama ajtajában pihegő farkassal, vagy a táncikálva palacsintát sütő anyukával). Friss, modern, vicces, de egyben bájos is. A gyerekkönyvek adu ásza: zenél és elkápráztatja a gyereket.

Kiknek ajánljuk? Hároméves kortól

Rosie Dickins: Ötperces esti mesék lovakról

Mondhatni nálunk kötelező olvasmány. Egy lókedvelő kisgyerek otthoni könyvtárából nem hiányozhat. Ez a gyűjtemény öt népmesét tartalmaz, amelyekben lovak a főszereplők. Nem mondanám egyáltalán kislányos könyvnek, mi a lányunknak olvassuk fel. Régóta kerestem olyan mesekönyvet, amely már óvodások számára is élvezhető. Ez éppen olyan.

Kiknek ajánljuk? Négyéves kortól nyolcéves korig

Gyerekkönyvek: megható, magával ragadó, nagyon finn  

Bosnyák Viktória: Unikornis égen, földön

Maradunk a patásoknál. De ezúttal a szarvas példányoknál. Szarvas ló, vagyis unikornis, név szerint Kornélia a főszereplője ennek az igencsak színes könyvnek. Előbb-utóbb eljön az a korszak, amikor a kicsik minél többet szeretnének tudni az unikornisokról.

Ebben a könyvben több tudnivalóról lehull a lepel (például mi történik, ha kihullik a gyerek unikornisok tejfoga?), de a történet végül teljesen másfelé kanyarodik: Kornélia az apukáját keresi. Szövegterjedelme miatt inkább az idősebb unikornis-rajongóknak ajánlott.

Kiknek ajánljuk? Hatéves kortól kilencéves korig (de talán unikornis-rajongó négyévesek is szívesen hallgatnák)

Jiri Dvořák – Marie Štumpfová: Hogyan alszanak az állatok?

Ez a könyv csoda szép: mind a rajzok, mind a szöveg szívmelengető és magával ragadó. A Csirimojó Kiadó – akik a szláv nyelvű könyvek kiadásában jeleskednek – folytatja azt a munkát, amelyet elkezdett a magyar könyvpiacon. A Hogyan alszanak az állatok is olyan álomba ringató mű, amely embernek kezeli a gyerekeket.

Nem túl kicsinek, de nem is kis felnőtteknek. A hosszúkás alakú könyv – az ilyen könyvmegoldás számomra kifejezetten tetszetős, mert monumentálisabb, a gyerekek is jobban látják a képeket – oldalain kevesebb a szöveg, a képek pedig a Csirimojónál megszokott pasztell színben szinte kiugranak a lapokról. Nézegetni is élmény. Nem csak elalváshoz, de akár kuckózáshoz is ajánljuk.

Kiknek ajánljuk? Hároméves kortól bárkinek

Aino Havukainen – Sami Toivonen: Tatu és Patu csodálatos karácsonya

Az egyetlen karácsony témájú könyv a listán, de úgy érzem, ha már karácsony, legalább ezt érdemes beszerezni. Mert ez más, mint a többi. Ahogyan Tatutól és Patutól megszokhattuk. Nem szokványos, meghökkentő. Nagyon finn, nagyon északi. De emiatt szerethető. Vicces és formabontó. Ez az a könyv, amin a kisiskolások is kacarásznak.

Kiknek ajánljuk? Ötéves kortól tízéves korig

Tatu és Patu karácsonya humoros a javából

Gyerekkönyvek: családbarát és humoros 

Turczi István: Robin Hód kalandjai – Robin, a szerencse fia

A tatai író gyermekregénye könnyű olvasmány. A rövid fejezetek miatt akár önálló olvasásra is megfelel (kifejezetten nagy betűkkel szedték a szöveget, így még könnyebb olvasni), de lehet közös élmény az olvasás. A Robin Hódnak van összefüggő története: család az család, mindennél fontosabb. Még a hódoknál is.

Kiknek ajánljuk? Hatéves kortól tízéves korig

Otfried Preußler: Torzonborz és a holdrakéta

Az író Torzonborz-sorozata nagy kedvenc nálunk már évek óta. A Torzonborz és a holdrakéta a legújabb rész, amit megvásároltunk. Ez a kötet nem folytatás, hanem két rész közötti történetet mesél el. A legrövidebb Torzonborz-rész, de stílus és a humor maradt.

A történetszövés is: Paprika Jancsi és Vitéz László megtréfálják a hiszékeny rablót, vagyis a rossz elnyeri a méltó büntetését, de nem a kissé nehézkes Üstöllési őrmester kezei nyomán, hanem huncut, de jóravaló gyerekek közreműködésével. Torzonborz nem szokványos rabló, akivel bármi megtörténhet.

Kiknek ajánljuk? Ötéves kortól tízéves korig

Gyerekkönyvek: rendhagyó és izgalmas 

Andrus Kivirähk: A mumus és a Facebook

Ez a könyv igazán rendhagyó. Rendbontó is akár. De nem szokványos. Már a címe is megtévesztő: mert itt egyáltalán nem főszereplő a Facebook. Még a mumust sem mondhatnánk annak. De a képzelőerő, az igen. Az valóban főszerephez jut.

A könyv több rövidebb fejezetből áll, amelyek mind önálló történetek. Van itt szó az észtekről (a szerző észt, így talán ez annyira nem is meglepő), de olyan vicces, szívmelengető és – tényleg – meghökkentő témákról is, mint a párját kereső zokni, iskolába járó fenyőfa, orrszarvúvá vált kanapé, avokádóra utazgató káposztaférgek, takonyfa. Szerintünk izgalmasan hangzik.

Kiknek ajánljuk? Hatéves kortól tízéves korig

CED: Sherlock Holmes – Négy rejtély

Ez a könyv ennél menőbb már nem is lehetne. Négy rejtélyt és egy pluszt gyúrtak egybe, mindezt képregény kivitelben. A borító is azt ígéri: kaland a lapok közt – dönts, lapozz, nyomozd ki! És ez valóban így van. Láttunk már olyan könyvet, amelyikben az olvasó dönthet, hogyan, milyen úton jut el a végkifejletig, ez most mégis más. Megfelel egy játéknak is. Bújhatunk akár Watson, akár Holmes bőrébe (máshogy játszunk így, több, vagy kevesebb információhoz jutunk).

A nyomozások végén nem kapunk egyértelmű választ, hogy jól nyomoztunk-e, hanem a szerintünk megfelelő számot kell feljegyezni, és a négy nyomozás után ezeket összeadva derül ki, hogyan játszottunk. A könyv végén magyarázatot is kapunk a nyomozásról, természetesen Holmes kísérőszövegével. Valóban nagyon izgalmas.

Kiknek ajánljuk? Tízéves kortól, de ezt a könyvet a kamaszok is élvezik majd.

Fotók: A szerző sajátja

Müllner Helga