Nyolcadik éve rendezik meg Kaposváron Európa egyik legismertebb komolyzenei fesztiválját. Idén augusztus 13-a és 19-e között bővelkedhetünk komolyzenei koncertek mellett gourmet élményekben, láthatunk ősbemutatókat, mi több az első Kaposvári Kézműves Sörünnepbe is belekóstolhatunk. A könnyűzene után érdeklődök is kedvükre koncertezhetnek, mi több a cigányzene rajongók is találnak kedvükre hallgatni valót. A szervezők üdítőül kiállításokkal is szolgálnak.

Bár az egész fesztivál legvékonyabb szelete a kiállítás, de kezdjük ezzel a figyelemfelhívást. Három tárlatba leshetünk bele. Az egyiknek témája az idő, és így stílusosan órákat nézhetünk meg, mégpedig elég régieket. A témát Olivier Messiaen „Kvartett az idők végezetére” műve ihlette. A másik egy kottakiállítás lesz, ahol hívnak, készítsünk zeneművet a kedvenc képregényünkből. Ehhez az ötletet Cathy Berberian zeneszerző Stripsody zenéje adta, melynek kottája képregényekből kivágott hangutánzó szavakból áll.

Na, de hogy jön a Kaposfest délelőtti koncertjeihez augusztus 14-én a török népi hangszerek kiállítása és bemutatója a Szivárvány Kultúrpalotában?  A szervezők sem árulják el, viszont lehet játszani! Várják a válaszokat az info@kaposfest.hu mail címen! S azok között, akik minden kérdésre jó választ adnak, Szepsy István 6 puttonyos Tokaji Aszúját fogják kisorsolni!


A Kaposfest nyitása Vivaldié

Kaposfest legfontosabb része természetesen a komolyzene. A nyitókoncertet az első napon este 19 órakor a rendezvény két szervezője Baráti Kristóf és Várdai István kezdi hegedűn és csellón egy Bach és egy Mendelssohn művel.

A nyitóesten még felhangzik Vivaldi: La Follia, Camille Saint–Saëns: Danse Macabre két zongorára és a Szeptett, befejezésül pedig Leroy Andersontól Az írógép hallható.

A nyitóműsor remek válogatása után egészen biztosak lehetünk a folytatás hasonlóan magas színvonalában is, olyan zeneszerzők műveit hallgatva, mint Liza Lim, Jean Francaix, Fazil Say, Bartók Béla, Gluck, Mozart, Donizetti, Gounod, Puccini, Verdi, Strauss, Brahms, Kodály Zoltán, Haydn, Cesar Franck, Berio, Schumann, Schönberg és Olivier Messiaen, s akiket fel sem soroltunk.

A fesztivál gasztronómiai szeletét sem szabad kihagyni. Megkóstolhatjuk az esemény hivatalos borát a Szepsy Furmint, Beethoven kedvenc ebédjét a sajtos makarónit is, kávét ízlelhetünk Tóth Sándor baristával a Szivárványház Zeneház teraszán 16-án délután. A világ legfinomabb csokoládéjának választott Rózsavölgyi Chuao csokoládét sem hagyhatjuk ki, erre viszont a szervezőknél előre kell jelentkezni.

A sörünnep is része a fesztiválnak

A könnyűzenei fellépőket az első kaposvári Sörünnepen érhetjük el, ahová 500 Forint belépővel juthatunk be. Itt a Kodály Spicy Jazz, a Reframe és a Bolyki soul&Gospel Kórus lép fel. A Gospeltől nem szabad megijedni, higgyék el, nemcsak a keresztény hívőknek élvezetes! S ha már ott vannak tényleg ne hagyják ki, igyanak egy jéghideg sört is!

A fesztivál teljes ideje alatt minden este 22:00 órától ifjabb Sárközi Lajos és zenekara igazi cigány muzsikával kedveskedik a fesztivál résztvevőinek a Kapos Hotel teraszán.

Programajánlónkban az ősbemutatókról se feledkezzünk meg. Bősze Ádám, a Bartók Rádió műsor vezetője egy eddig nem létező, új műfajt hozott létre, a stand up comedy alapjaira építve nyújt minőségi és különleges élményt a klasszikus zene kedvelőinek. A Közép-Európa legnagyobb holdkőzetének első nyilvános bemutatója színesíti a palettát, és a Reframe. Ez utóbbiban a 30Y, az Akkezdet Phiai, az Elefánt, az Anima Sound System, Baráti Kristóf és a Kaposfest Kamarazenekar  a frontemberek bevonásával egykori és mai zenék újrakeretezésében három-három dalt dolgoznak fel  a klasszikus zene ikonikus darabja, Vivaldi: „A négy évszak” című művével ötvözve.

A Kaposfest fellépői, a pontos helyszínek, s minden további információ elérhető a http://kaposfest.hu oldalon.

Kellemes szórakozást kívánunk!