A szeptemberrel a bölcsődék, óvodák és iskolák elindulásával a baktériumok és vírusok is mozgásba lendülnek. A közösségben könnyebben ragadnak át gyerekről-gyerekre, fájdalmat okozva fejben, torokban, hasban, szemben vagy akár a fülben. A varázslatos hatású eljárás enyhíti a fülfájdalmat és felszárítja a könnyeket.

A fülmelegítés – mint a középfülgyulladás természetes gyógymódja – hagyományos gyógymód. Régi népi tapasztalat, és számos klinikai vizsgálatra alapozott orvos szakmai vélemény, hogy a nátha szövődményeként kialakuló fülbetegségek kezdeti szakaszában a fül melegítése varázslatos hatású: csökken a váladékozás és enyhül a fülfájdalom. Szülőként jó ha tudjuk, mi történik akkor, amikor fáj a gyerek füle. 

Náthás a gyerek?

Az olvasó is bizonyára tudja, a nátha nem azonos a megfázással, meghűléssel, bár a köznapi szóhasználatban a két fogalmat sokszor összekeverjük, függően attól hogyan hallottuk otthon a saját szüleinktől. Persze előfordulhat az is, hogy a meghűlés orrfolyással kezdődik, de ez csak hajlamosító tényező arra, hogy a légutakat megbetegítő vírusok vígan megtelepedjenek az orrban, a torokban, a légcsőben. Régi francia mondás: „A nátha az orrban kezdődik, és a tüdőben fejeződik be”.

A nátha a felső légutak heveny vírusos fertőzése következtében alakul ki. Ilyenkor a vírusok megtelepszenek a nyálkahártyában, emiatt jönnek létre a jellegzetes helyi és általános tünetek. A vírusfertőzés következménye a víz szerű orrfolyás – mégpedig azért, mert az orrnyálkahártya a fokozott váladéktermeléssel igyekszik megszabadulni a vírusoktól. Mi több az orrüreget bélelő nyálkahártya megduzzad, ami zavaróan gátolja az orrlégzést és szájlégzést is, pont azért, hogy észre vegyük, odabent valami baj van.

A torok kiszáradása és kipirosodása is az orrdugulás következménye, ami nem összekeverendő a torokgyulladással. A vírusos nátha gyengíti az ellenállóképességet, és a környezetben lévő baktériumok könnyen megtapadnak a hurutos légutakban. A szervezet védekezésként sárgás-zöld orrváladékot kezd termelni. Ez a váladék, közönséges nevén takony pedig elég feltűnő ahhoz, hogy komolyan vegyük a „meghűlést” – vagy nevezzük, aminek akarjuk. 

A nátha után a középfülgyulladás a leggyakoribb gyermekbetegség. A gyakoriságát megmagyarázza, hogy a fent leírt, elhúzódó náthás betegség szövődményeképpen alakul ki, vagyis a fül gyakran nem ússza meg szárazon gyerekek esetében a vírusokkal (és már a baktériumokkal is) való találkozást. 

Gyógyító fülmelegítés

Ha a váladéktermelődés az orrban és a középfülben is megindult, eldugul az orr és a fül, majd előbb vagy utóbb fülfájdalom is kialakul a gyerekeknél. Ilyenkor is jó hatású, ha közvetlen meleg éri a fület, mert az enyhíti a fülfájdalmat, gyorsítja a gyulladásos folyamat lecsengését, azaz lerövidíti a betegség időtartamát.  

Fontos, hogy puha, kellemes meleg érintkezzen ilyenkor mindkét fülkagylóval. A gyógyító fülmelegítés hatása akkor érvényesül igazán, ha a meleg közvetlenül éri a fülkagylók szélén lévő hőérzékelő idegvégződéseket. És egyidejűleg mindkét oldalon melegítjük a fület. 

A fület még a gyerekkoromban gyakran melegítették zokniba vagy párnába csomagolt sóval, rizzsel. Az én anyukám erre külön varrt egy tasakot, még az óvodai jelemet, a félholdat is ráhímezte. Ma már a fülmelegítésre is használható melegíthető zselépárna, puha textilbe csomagolható melegíthető vizes palack, illetve a kimondottan gyerekeknek varrt gyógysapka ennek a házi gyógymódnak a hatékonyabb kivitele. Amivel a gyógymelegítést akkor végezzük jól, ha naponta háromszor-négyszer húsz percre tesszük fel a gyógysapkát a gyermek fejére, a felmelegített, de nem forró betétekkel együtt. 

Megelőzésre is fülmelegítés!

Jó tudni a melegítés már a megelőzésben is segíthet. Vagyis a nátha felbukkanásával egyszerre érdemes a gyerekeknél elkezdeni a fülmelegítést. A melegítés hatására javul a fülkűrt szellőzése, csökken a teltségérzet a fülben, az enyhe fájdalom megszűnik, az erős fájdalom mérséklődik. A melegítés a torokgyulladás esetén is hasznos lehet, a fájdalmas nyaki nyirokcsomók gyógyítására. 

Az orrdugulás miatt kialakuló füldugulás az orrváladék kifújásával és/vagy leszívásával, és a hatékony orrspray használattal házilag kezelhető. Ne felejtsük el, a melegítés javítja a középfül szellőzését, így megelőzhetjük a fülbetegséget. Azonban, jó ha tudjuk, a lázas beteg gyereknek nem szabad melegíteni a fülét, mielőbb forduljunk vizsgálatért szakorvoshoz. 


Forrás: ITT
Kép: GettyImages