A horgolt kis szív küldetése a zsebben lapulni, kísérni a szolgálatba és nehéz időben egy kis kapaszkodót nyújtani rendőrnek, mentősnek, tűzoltónak és ápolónak. Kitől? Azoktól az önkéntes nőktől, akik elhívást éreznek arra, hogy egy, kettő vagy akár tíz szívet varrjanak. Csupán odaadásból.

Az egész egy Facebook poszttal kezdődött, a zsaruellátó oldalán amiben, Balogh Anita a Horgolj ajándékba szívet! kezdeményezőjének megítélése szerint, egy rendőr őszintén fakadt ki arról, hogy milyen körülmények között dolgoznak a rend őrei. A budaörsi kétgyermekes anyuka rendszeresen olvassa őket: – Érdekel mi van velük, hiszen ők védenek bennünket!

Ezután írt egy levelet a Zsaruellátóknak, hogy ingyen vállalja egy-egy kapitányság mosdó, konyha, közös helyiségek egyszeri takarítását. — Erre természetesen egy nemleges választ kaptam, azzal, hogy ez hivatali okokból lehetetlen lenne. Felajánlottam horgolok számukra sapkát, mert a posztban a sapkákról is szó esett, az úgynevezett usankában fáznak, és jobb lenne egy kötött sapka, a posztoló szerint. De itt is falakba ütköztem. Ekkor ajánlotta, hogy varrjunk szíveket, egy kis kapaszkodóként akkor, amikor hiányzik a család, nehéz a munka vagy éppen elfásult az ember – mesél a kezdeményezés születéséről Anita.

Majd Anita fogta magát és elkezdett szíveket horgolni, miközben maga is kiposztolt a saját oldalán egy kérdést: Kaphatna egy szívet? A poszt azóta már keresztbe kasul jár a Facebookon:

Azóta a jelentkezések csőstül érkeznek az ország minden szegletéből: Szarvasról, Miskolcról, Dombóvárról, Kazincbarcikáról, Budaörsről, Gyöngyösről, Tatabányáról, Budapest számos kerületéből, Békéscsabáról, Sajóbányáról, Ceglédről és még sorolhatnánk, bár megállás nélkül újabb és újabb poszt jelenik meg az akció már saját Facebook oldalán.

– A jelentkezők szívet horgolnak saját ötletük alapján, bár szívesen küldenék kérésre horgolási mintát, de szinte senki nem kéri, nagyon lelkesek és kreatívak a horgolást felajánlók – meséli nekünk Anita.

Megosztja a Szoknya és Nadrág Magazinnal azt is, hogy nem kellett az akciót központosítani sem, mert a jelentkezők nem csak horgolnak, hanem saját maguk felajánlották, vagy vállalták, hogy adott városokban összegyűjtik és eljuttatják egy-egy mentőállomásra, rendőrségre, tűzoltóságra, kórházba a szíveket, mert vannak, akiket személyes élmények fűznek egy-egy körzethez.  – Hálás vagyok az összefogásért, biztos vagyok benne, hogy minden egyes szív szeretetből, odaadásból és gondoskodásból készül – köszöni mindenkinek Anita, aki nekiáll horgolni önköltségi áron. Anitához egyébiránt azért is jelentkeztek már nők, hogy tanítsa meg őket szívet horgolni, hiszen ők is ajándékozni szeretnének.

A zsaruellátó oldalán végül posztoltak a Horgolj ajándékba szívet! kezdeményezésről. A hozzászólásokból is kivehető, valóban várják a szíveket az egyenruhások.

Címlapfotó: Unsplash