Emlékszel még arra, amikor megismerkedtünk? Udvaroltunk és udvaroltattunk. Csüngtünk egymáson és ittuk egymás szavát. Nem bírtunk betelni, még egy fél nap is elviselhetetlen volt a másik nélkül! Micsoda kampányidőszak volt is az!

Akkor még olyan mások voltunk, mint most. Azóta megváltoztunk, már egyikünk sem a régi. Ám, ha ő újra tudna úgy mosolyogni, kritika nélkül elégedett lenni, morgás nélkül előzékenyen viselkedni, ha újra, és megint, úgy mint akkor…akkor minden működne. – Milyen ismerős gondolatok, ugye? Mindig a másik a hibás. Nem mi. Mindig a másiknak kell megváltoznia, sosem nekünk. Meg kell, hogy változzon. Megint olyannak kell neki lennie, mint régen! – mantrázzuk szüntelen.

Igen, ebbe a csapdába sokan beleesnek. Pedig hiába várunk a sült galambra! Az igazság az, hogy a másikon mi nem tudunk változtatni, mindenki csak saját magán formálhat. Éppen ezért, amennyiben változást szeretnénk elérni a másik viselkedésében, bármilyen kilátástalannak és ostobánnak tűnik, ahhoz először magunkkal kell kezdeni a sort. Ha magunk változtatunk az eddigieken, arra már reagálni kezd a párunk is. Teremtsük meg azt a környezetet, amiben a párunk is jobban érezheti magát.

Hozza vissza így a kampányidőszakot:

 1. Talán tükör sem kell ahhoz, hogy lássa az ember a saját hibáit. Bizonyára eleget halljuk a párunktól is, ahogy a fejünkhöz vágja azokat.
 2. De ha bizonytalan lenne melyek a legelviselhetetlenebb tulajdonságai, kérdezzen meg egy őszinte barátot, a szüleit, a testvéreit, vagy ha van kisiskolás gyermeke, akkor tréfásan őt is kivallathatjuk. Nem bánja meg, a gyerekek ebben a korban még kifejezik feltétlen szeretetüket, miközben kíméletlenül őszinték is egyben! Fontos, fogadja meg azokat amiket hall, ne két embernél többen ugyanazt „róják fel” bizonyára igaz az a tulajdonság, viselkedési forma önre. Akkor sem árt másokat megkérdezni, ha úgy gondoljuk, tisztában vagyunk a hibáinkkal, lehet ebben tévedünk, és amit mi jónak látunk magunkban az nem az, vagy amit rossznak, azt mások jónak érzik.
 3. Kezdjen tudatosan figyelni önmagára. Kijavítani a hibáit. Moderálni a tetteit. Igyekezetére a környezete, a párja is felfigyel majd.
 4. Gondolja át, kezdetben mi vonzotta egymáshoz önöket? Mikor lettek szerelmesek? Hogyan viselkedtek amikor jól mentek a dolgok? Idézze vissza a legszebb pillanatokat és igyekezzen olyan lenni, mint akkor volt.
 5. Emlékszik arra is, milyen volt akkor a másik, amikor beleszeretett? Mi vonzotta benne a legjobban? Most mit szeret benne? Ha megvan, kezdje el dicsérni ezeket a tulajdonságait! Ahányszor csak mutatkozik valamilyen pozitív tulajdonsága, cselekedete, ne feledje elismerni azt! Kerülje az olyan dicsérő szavakat, amiket inkább gyerekeknek mondunk: ügyes voltál, de szépen tetted ezt vagy azt – mert ezzel degradálunk és csúfolunk. Inkább konkrétan emeljük ki, ami jól sikerült: ez a leves most kimondottan finom volt, nagyon erősen rögzítetted a polcot, de jó, hogy nem ferde! stb.
 6. Egyúttal igyekezzen megértőbb is lenni! Ha folyton csak elégedetlenkedik kritizál, vagy, ami még rosszabb közömbös, a másik annál inkább megmakacsolja magát és ellenáll a változtatásnak!
 7.  Alakítson önmagának ki egy különösen figyelmes viselkedést! Írjon egy listát azokról a dolgokról, amelyekről tudja, hogy azok a párját boldoggá tennék! Váltsa azokat valóra!
 8. Ha van valami, egy vagy akár több nézeteltérés, harag kettőjük közt, azokat ne engedje még jobban elharapózni! Legyen kezdeményező, indítványozza a beszélgetést, a megoldást.
 9. Szánjon időt csak önmagának! Élje meg a saját szükségleteit is. Míg a párja elfoglalt, addig találkozzon a saját rokonaival, szervezzen programot a barátaival, kezdjen újba, vagy folytassa a régi hobbijait. Töltekezzen fel és bátorítsa a párját is erre. A külön programok új töltetett adhatnak a közös időnek.
 10. Kezdje visszahozni azokat a közös dolgokat, melyekben mindketten örömüket leltétek korábban. Emlékszik még arra, melyik moziba szerettek a legjobban járni, hol ették a legfinomabb sztrapacskát, melyik együttes volt a kedvence, hol vásárolták a reggelinek valót, hová vitték el egymást a hódításért? Varázsolja el magukat a régi-új programokkal, helyszínekkel, ízekkel, illatokkal, színekkel, mondatokkal!  Igyekezzen meglepetést szerezni!
 11. Hozza vissza az érzelmeket, de legyen türelmes, a változás nem érkezik el egyik pillanatról a másikra. Ne hagyja fel a tervét, udvaroljon, hogy a másik is újrakezdjen kampányolni viszont! Kampányra fel, választások nemcsak négyévente vannak!

Fotó: Starlet Photography