A húsvéti történetek kevésbé bonyolultak a gyerekeknek (és felnőtteknek is megértetni) ha külön választjuk a keresztény vonatkozásokat és az ünnepi népszokásokat egymástól. Ehhez az egyik legjobb megoldás, ha mesét olvasunk, mesét nézünk. Összegyűjtöttünk pár húsvéti mesefilmet segítségül.

A húsvéti mesefilmek nézése könnyű kikapcsolódást ígér az ünnepekre. Miközben rendet is tehetünk velük a gyerekek fejében, hiszen zavaros a kép a húsvétról:

A nyuszihoz tojásokat párosítunk. A nyuszik megjelenek a képeslapokon, kifestőkön, a mesékben pedig hímesre festik a tojásokat, a pelyhes kis csibék társaságában. A tojások festése lehet trendi vagy hagyományos. De kinek, mit jelent a hagyományos? A legtöbbünknek a pirosra festett és fényesre viaszolt tojások.

Ugyanakkor a húsvétban is jelen van a divat, ami évről-évre változik: a színek, a festék anyaga és felvitele szerint. A bárányok szerepe a legsemlegesebb, kivéve, hogy vasárnap az asztalra kerül. A tojásokat végül pedig nem is a nyuszi, hanem anya és a lányok festik. A fűben viszont már csoki változatban találják meg a gyerekek tojást a kereséskor.

Na és Jézus? Az utolsó vacsora, a keresztre feszítés, a feltámadás, a böjt, a sonka? És mindehhez hogy jön a locsolkodás? És miért pont zöld erdőbe mennek a fiúk locsolás előtt?

Húsvéti mesefilmek

Nem baj, ha nem értik a gyerekek, és mi sem értünk mindent. Üljük úgy meg az ünnepet, ahogy hitünk, szokásaink és nyitottságunk engedi. A lényeg, hogy együtt legyünk, békességben azokkal, akikkel együtt szeretnénk lenni. Vidámságban, mert a húsvét a tavasz ünnepe is. A szép, virágokból, zöldekből készült asztali és ajtódíszekkel. És nézzünk meséket.

Jégkorszak – Húsvéti küldetés

Hogyan kerül ide a jégkorszak? Jó-jó, felnőttként gondolhatjuk úgy hogy ez még tovább bonyolítja az amúgy sem egyszerű húsvéti ünnep témakörét, a gyerekeknek mégis ez egyszerű képet mutat arra, hogy ahány ház, annyi szokás. Ahány állat, annyi szokás.

A kamaszodó kis Barack inkább már barátaival ünnepelné a húsvétot, mintsem a családjával,holott tudja, hogy a tavasz a tojások kikelésével kezdődik és nincs húsvét  nagy húsvéti lakoma nélkül. Az opusszomok saját ünnepet ülnek. Ethel, a madármama egy kis időre rábízná Sid-re a tojásai őrzését. Ami annyira jól sikerül, hogy Sid újabb és újabb felkérést kap, majd belendül számára a tojáskeltető biznisz.

Ám rosszakarókból mindig akad, így amikor a húsvéti tojásoknak sorra lába kél, Clint, Manny és Diego azonnal a barátjuk segítségére sietnek. A végén kiderül, hogy a tojások eltűnése mögött nem más áll, mint a gonosz nyuszi… a legvégén a gyerekek számára kiderül, hogy még ha a barátaikkal is szeretnék ünnepelni a húsvétot, a legjobb, ha a családunkkal lehetünk. A húsvéti mesefilmek közül ez az egyik legismertebb változat. A teljes mese itt megnézhető:

A kutya, aki megmentette a húsvétot

Bannisterék házi kedvence, Zeusz békésen tölti mindennapjait egy kutyapanzióban, miközben a család éppen nyaralni indul. Ekkor tűnik fel a színen egy konkurens panzió, mely komoly fenyegetést jelent Zeusz és a többi eb számára, így a főhősünknek nincs más választása, mint a saját mancsába venni a sorsát, és megmenteni a húsvétot. Angol nyelvű bemutatót találtunk:

Nyúl Péter

A makacs és rosszcsont Nyúl Péter káoszt okoz a robbanékony Mr. McGregor otthonában és kertjében. A rivalizálásuk szintet lép, amikor mindketten megszeretik az új szomszédot, Beát, aki imádja az állatokat. A kicsik nagy kedvence az életre kelt állatokkal.

Rajzfim a Bibliából – A húsvéti történet 

A húsvéti mesefilmek közül Jézus története nem maradhat ki.  Márk evangéliuma szerinti megidézése Jeruzsálembe való bevonulásával kezdődik, amelyet Krisztus elárulásának, elfogásának, keresztre feszítésének drámája követ, hogy tetőpontját a Megváltó diadalmas feltámadásával és mennybemenetelével érje el. Ez a gazdag színvilágú, gyönyörűen megrajzolt animációs film rendkívüli erővel és érzékenységgel ábrázolja a csodát, amelyet sokan minden idők legnagyobb történetének neveznek.

A Biblia a gyermekeknek – Az Isten báránya

A rajzfilm nagyon egyszereűn beszél az Újszövetség azon részéről, ami Jézus utolsó napját és éjszakáját meséli el. Amit Jézus a tanítványai körében töltött el. Jézus ekkor már tudta mi vár rá, hogy keresztre feszítik majd, amit a tanítványai először nem hisznek el neki. Júdás árulja el, hogy bizony így lesz. A húsvéti események forgatagában a betániai eseményektől kezdve az utolsó vacsorán és Jézus elfogatásán, keresztútján át egészen a golgotai keresztig kísérhetjük a Megváltót ebben az epizódban.

A Biblia a gyermekeknek – Feltámadt

Jézus keresztre feszítése után az apostolok összetörnek. Pétert gyötri a bűntudat, hogy elárulta mesterét, ám azt mindannyian érzik, Jézus szavainak és tetteinek fennmaradásában nagy szerep jutott nekik. A főpapok félelmei és hitetlensége ellenére Jézus harmadnapra valóban feltámad. A feltámadt Jézus felkeresi tanítványait. A Mennybemenetel eseményével zárul ez az epizód.

Forrás: www.nicelife.hu
Fotó: Pixabay