Fővárosunk egyik legnagyobb látogatottságú turisztikai célpontja, a Rám-szakadék területén az elmúlt napokban sziklaomlás történt. Az eset nem járt személyi sérüléssel, de a közkedvelt szurdokot a Pilisi Parkerdő Zrt. ideiglenesen lezárta. Jelenleg geológiai és statikai vizsgálatokat is végeznek.

Kirándulni, túrázni sokan szeretünk. A Pilis Parkerdő kiránduló pontjairól, a kirándulásról mi is gyakran írunk. A Rám-szakadék a Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt Budapest környéki erdők egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciója, nem csak a környékről, hanem az egész országból is sokan felkeresik.

A Rám-szakadék

A Rám-szakadék egy vulkáni eredetű, nagyjából észak-déli irányban futó szurdokvölgy. Összeszűkülő sziklafalai olykor merőlegesek, de vannak befelé dőlő falak is. Mélysége több helyen meghaladja a 35 métert, míg szélessége helyenként a 3 métert sem éri el. A sziklamederben állandóan csörgedezik a víz, amely hóolvadáskor és nagyobb esők idején patakká duzzadhat. Éppen ezért a Rám-szakadékra különösen igaz az, hogy soha nincs benne két egyforma túrázás. Az amúgy sem könnyű szurdokban összességében 112 méteres szintkülönbséget kell leküzdeniük a túrázóknak.

Természeti adottságai miatt egyike a legnehezebben járható magyarországi jelzett turistautaknak, ahol akár kőgurulás, sziklaomlás is előfordulhat, ezért a Pilisi Parkerdő eddig is minden lehetséges csatornán és módon jelezte: a Rám-szakadékot mindenki saját felelősségére látogathatja!

Teljes körű geológiai és statikai vizsgálatok végeznek a Pilis Parkerdő szakértői

Ideiglenes lezárás

A folyamatosan növekvő látogatószám miatti emberi terhelés, a klímaváltozás miatti hosszú, aszályos időszakok és a rendkívül nagy mennyiségű csapadékkal járó esőzések váltakozása a Rám-szakadék kőfalainak állékonyságára is negatívan hat, ezért a mostani omlást követően a Pilisi Parkerdő szakemberei úgy döntöttek, hogy a látogatók biztonsága érdekében a helyszínt a teljes körű geológiai és statikai vizsgálatok elvégzéséig és kiértékeléséig ideiglenesen teljes egészében lezárja. 

A Rám-szakadék turisztikai jövőjét, újbóli látogathatóságát a Parkerdő szakértői vizsgálatra alapozott intézkedési tervben fogja meghatározni, addig minden erdőlátogató türelmét kéri. A túrázóknak fontos információ, hogy a Rám-szakadék elkerülő útvonalaként a Lukács-árokban futó sárga sáv jelzés használható. 

A Pilisi Parkerdő felhívja a kirándulók, erdőlátogatók figyelmét, hogy a lezárást saját biztonságuk és a balesetek megelőzése érdekében semmilyen körülmények között ne hagyják figyelmen kívül!

Fotók és további információ: www.parkerdo.hu