Nehéz ügy manapság az otthonlét. Még a kovidos karanténidőszakhoz képest is. Akkor jó volt. Minden olyan automatikusan történt. Azt mondták, otthon kell maradni, ezért mindenki maradt. Akkor azt is megmondták, hogy most akkor online tanítják a gyerekeket. 

Az ovisokkal nem kell annyit foglalkozni, most nem divat az iskola előkészítő foglalkozás az utolsó éves óvodásoknak. Nem kell számolgatni az almákat a rajzolt ládában, mint pár éve még kellett az utolsó óvodás évben. Legalábbis, a karantén alatt ezt mondták. De hol van az már! Jobb nem is gondolni rá. Vagy ki tudja. Lehet akkor volt jó nekünk. Megmondták, mit csináljunk, és csináltuk.

Akkor ugye muszáj volt otthon lenni. Most meg szabadságra kellene menni. Már úgy otthonról. Jó, most már lehet menni jobbra, balra. Lehetne. De most már nincs kedve utazni. Ez a legnagyobb baj. 

 Nyaraljunk otthon! Ez is megoldás. Trendi is, állítólag. Ezt biztosan azok mondják, akik nem mennek idén sem Törökországba. Vagy Szlovéniába. A Bledi-tó is szép, azt mondják. Ott is készülhetek szép fotók. Mert azért az is kell. A Balatonra meg nem akarnak menni. Mondjuk a Balaton drágább is, mint egy hét Horvátországban. De már mindegy. Ősz van. Ilyenkor nem nyaralunk.

 Ha szállodába megy az ember, ott az egyik legjobb dolog, hogy most miből lehet választani a svédasztalról a vacsoránál? Azt mindig mindenki úgy várja, mint a Mikulást. A szállodában mindent lehet. Jó, majdnem mindent. De az ágyban enni tuti. Csokit és ilyesmit. Pedig a véletlenül lepottyanó csokimorzsák összemaszatolják az ágyneműt. Otthon ilyet tilos. 

 Már ősz van. A nyaralás svédasztalos vacsorástól elmaradt. De nem azért, mert ne lett volna rá pénz. Egy kisebb pihenést még most is összehozhattak volna. A hely is mindegy. Ilyenkor együtt lehetnének, az otthontól távol.

A távolság így is megvan. Már egy jó ideje. Nem baj, csak fura. Furán szomorú. De nem azért, amiért mások gondolják. Hanem, mert mindenki másik szobában lakik. Otthon. Nem a szállodában. Az övé a 111-es szoba. Ő nevezi csak így persze magában. Jobb érzés így neki, ha nevén nevezi a szobáját. A lakótársa szobájának nincs száma. Legalábbis nem tud róla. 

Ezt sem beszélik meg. De a 111-es szoba egy csodaszoba! Itt azt csinál egyedül, amit csak akar. Ha úgy van, akkor csokit eszik. Otthon. Az ágyban. Más öröme most úgysincs.


Kép: Getty Images
Grafika: Mucsi Boglárka