Nincs két egyforma nap. Még akkor sem, ha két napig ki sem mozdulunk a lakásból. Vagy három. Mindig történik valami. Kellemes, izgalmas, meglepő, fárasztó, unalmas, kizökkentő. Kizökkentő például az általános közérzetünkből, és így a tőlünk megszokott viselkedésünkből. Okozhatja bármi, nőknél hajlamosak vagyunk a hormonok játékára fogni, pedig a férfiakat sem kíméli a játékuk. Csak erről ritkábban szólunk.

Vegyük például az 50-es évei végén járó férfiakat. Akik egyre gyakrabban ébredhetnek arra, hogy már nem olyan energikusak, mint régen, és már a szex sem érdekli őket annyira. Egyre többször fordulhat elő velük, hogy nincs kedvük semmihez, sőt, a környezetük szerint is ingerlékenyebbek, türelmetlenebbek. Máskor pedig ellenkezőleg vannak, bátrak, féktelenek, hirtelen olyan szexuális élmény után éreznek vágyat, amire korábban akár nem is mertek vetekedni. Persze ezek a változások sosem előre bejelentett időben történnek.

Ahogyan a nőknél sem. Szóljunk róluk is. A nőknél a legfőbb nemi hormon, az ösztrogén szintje felnőttkoruk túlnyomó részében magas. A 40-es nők kimondottan vágyakozóak, tüzesek mielőtt az ösztrogén szintjük hirtelen csökkenni kezd úgy az 50 éves koruk környékén. Ez okozza a menopauza idején tapasztalható testi-lelki változásaikat, beleértve a legegyértelműbbet, a menstruációjuk elmaradását.

A hormonok tehát nem kímélik egyik nemet sem. Mert a nyavalyás hormonokat nem érdekli sem az idő, sem a tér. Bármikor megzavarhatnak, bezavarhatnak, kizökkenthetnek bennünket az általános közérzetünkből, a tőlünk megszokott viselkedésünkből, és így csúfot űzhetnek belőlünk. Például egy olykor kedvetlen ötvenes férfiból, és egy éppen túlfűtött negyvenes nőből. Lárifári micsoda irónia ezzel magyarázni egy nem sikerült randevút.

A férfi változókor tünetei egyébként 35 éves kortól jelentkezhetnek, de igen jelentősek az egyéni különbségek akár a tünetegyüttes megjelenésének, akár súlyosságának vonatkozásában is. Könnyen előfordulhat egy olyan felállás is, hogy a negyvenes túlfűtött nő mellett élő szintén negyvenes férfit már-már megcsapja a férfi változókör tünetei, és hiába egy korosztály mégsem élnek feltétlenül boldog házaséletet. Vagy fordítva, a negyvenes nő már benne van a változó korban és bizony egyre kevésbé van kedve a szexhez, nem úgy mint a párjának. Lárifári micsoda irónia ez is, a hormonok játékára fogni, hogy nincs két egyforma napja egy házaspárnak. Mert ilyen bármilyen életkorban előfordulhat, a hormonok játéka például a serdülőket sem kíméli.

A serdülés általánosságban a fiúkban 9-14 éves kor között, lányokban 8-13 éves kor között fut le. Az agyban található biológiai óra ekkor indul be, aminek hatására egyre fokozódó mértékben termelődő nemi hormonok kialakítják a jellegzetes testi változásokat, amihez a pajzsmirigyhormonok, növekedési hormon és a mellékvese kéreg hormonjai is hozzárakják a magukét. Így a serdülőknek sincs két egyforma napjuk, akkor sem ha hétvége van, és nem mennek sehová. Otthon is pont úgy megbolondulhatnak, mint máshol. Elég hozzá csak a hormonok játékszerének lenni.


Forrás: ITT és ITT
Kép: Unsplash
Grafika: Mucsi Boglárka